Základní kombinace mleté papriky, cibule a smetany pochází z Maďarska a i tento recept na kuře na paprice má kořeny v maďarské kuchyni. Kuře na paprice – to je vůně dětství, nedělních obědů a omáčky, kterou jsme milovali s knedlíkem i těstovinami. Jemně pikantní, smetanová, hebká a hřejivá – prostě klasika, která nikdy nezklame.
U nás se recept na tento pokrm přizpůsobil, zjemnil a stal se oblíbeným rodinným jídlem, které má v každé domácnosti malinko jinou podobu. Někdo navíc přidá citron, jiný česnek, někdo kapku worcesteru. Je to prosté jídlo, které spojuje generace a na které se jen tak nezapomíná – právě proto, že v sobě nese chuť domova a poctivé kuchyně.
Recept na tradiční kuře na paprice s houskovým knedlíkem
Ingredience na kuře na paprice
- 1 celé kuře (asi 1,6 kg)
- trocha slaniny
- 4 cibule
- 3 lžíce sladké mleté papriky
- sůl a pepř
- 1,5 l kuřecího vývaru
- 8 kuliček Nového koření
- 3 Bobkové listy
- 200 ml smetany na vaření
- trocha hladké mouky na zahuštění
Postup přípravy kuřete na paprice
1. Kuře omyjeme, osušíme a naporcujeme na 8 dílů.
2. Každý kousek osolíme a opepříme.
3. Slaninu nakrájíme na kostičky, orestujeme v kastrolu a přidáme porce kuřete, které z každé strany opečeme dozlatova.
4. Maso vyjmeme a do hrnce nasypeme drobně nakrájenou cibuli, kterou restujeme do sklovita.
5- Poté zaprášíme sladkou paprikou a velmi krátce za stálého míchání osmahneme.

Šťavnatá kuřecí prsa na restované zelenině: Lehké jídlo, která nezatíží váš žaludek a skvěle si pochutnáte
6. Maso vrátíme do hrnce a zalijeme horkým vývarem.
7. Přidáme Nové koření a Bobkový list a vaříme do změknutí.
8. Měkké kuře vyndáme a maso obereme z kostí. Z omáčky vyndáme bobkové listy a Nové koření.
9. Omáčku zahustíme trochou mouky rozmíchané ve smetaně. Důkladně provaříme a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka.
10. Maso vrátíme do omáčky a v případě potřeby dochutíme solí a pepřem.
Kuře na paprice podáváme s knedlíkem, vařenou těstovinou anebo s rýží.

Tip na bleskovou večeři: Kuřecí maso v rajčatovo-paprikové omáčce podle mexického receptu

Karlovarský knedlík: Král mezi knedlíky a přitom stačí jen pár starších rohlíků
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková