Základní kombinace mleté papriky, cibule a smetany pochází z Maďarska a i tento recept na kuře na paprice má kořeny v maďarské kuchyni. Kuře na paprice – to je vůně dětství, nedělních obědů a omáčky, kterou jsme milovali s knedlíkem i těstovinami. Jemně pikantní, smetanová, hebká a hřejivá – prostě klasika, která nikdy nezklame.

U nás se recept na tento pokrm přizpůsobil, zjemnil a stal se oblíbeným rodinným jídlem, které má v každé domácnosti malinko jinou podobu. Někdo navíc přidá citron, jiný česnek, někdo kapku worcesteru. Je to prosté jídlo, které spojuje generace a na které se jen tak nezapomíná – právě proto, že v sobě nese chuť domova a poctivé kuchyně.

Recept na tradiční kuře na paprice s houskovým knedlíkem

Ingredience na kuře na paprice

  • 1 celé kuře (asi 1,6 kg)
  • trocha slaniny
  • 4 cibule
  • 3 lžíce sladké mleté papriky
  • sůl a pepř
  • 1,5 l kuřecího vývaru
  • 8 kuliček Nového koření
  • 3 Bobkové listy
  • 200 ml smetany na vaření
  • trocha hladké mouky na zahuštění

Postup přípravy kuřete na paprice

1. Kuře omyjeme, osušíme a naporcujeme na 8 dílů.

2. Každý kousek osolíme a opepříme.

3. Slaninu nakrájíme na kostičky, orestujeme v kastrolu a přidáme porce kuřete, které z každé strany opečeme dozlatova.

4. Maso vyjmeme a do hrnce nasypeme drobně nakrájenou cibuli, kterou restujeme do sklovita.

5- Poté zaprášíme sladkou paprikou a velmi krátce za stálého míchání osmahneme.

Kuřecí prsa s restovanou zeleninou

Šťavnatá kuřecí prsa na restované zelenině: Lehké jídlo, která nezatíží váš žaludek a skvěle si pochutnáte

6. Maso vrátíme do hrnce a zalijeme horkým vývarem.

7. Přidáme Nové koření a Bobkový list a vaříme do změknutí.

8. Měkké kuře vyndáme a maso obereme z kostí. Z omáčky vyndáme bobkové listy a Nové koření.

9. Omáčku zahustíme trochou mouky rozmíchané ve smetaně. Důkladně provaříme a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka.

10. Maso vrátíme do omáčky a v případě potřeby dochutíme solí a pepřem.

Kuře na paprice podáváme s knedlíkem, vařenou těstovinou anebo s rýží.

Obrázek k receptu na kuřecí maso v rajčatovo-paprikové pikantní omáčce

Tip na bleskovou večeři: Kuřecí maso v rajčatovo-paprikové omáčce podle mexického receptu

Obrázek receptu na Karlovarský knedlík - král mezi knedlíky

Karlovarský knedlík: Král mezi knedlíky a přitom stačí jen pár starších rohlíků

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest