Květinové vanilkové koláčky opravdu dokážou přitáhnout pozornost svojí něžnou podobou „rozkvetlých květů“. Křehké těsto, jemný vanilkový pudinkový krém doplněný šlehačkou nebo máslovou náplní a ozdobené cukrovými kvítky, ovocem či barevnou posypkou – to všechno vytváří dezert, který skvěle zapadne na sváteční nebo slavnostní stůl.
A pokud vám připadají jako pečivo „Lucie“ z krabice? Určitá podobnost tu rozhodně je, protože i u „Lucie“ jde o jemné dezertní pečivo, které se obvykle zdobí, aby lákalo nejen chutí, ale i vzhledem. U květinových vanilkových koláčků je však důraz na květinovou podobu ještě výraznější – právě proto jsou tak oblíbené při různých oslavách či dokonce svatbách, kde svým vzhledem krásně doplní slavnostní atmosféru.
Recept na květinové vanilkové koláčky s krémem a zdobením
Ingredience potřebné na pudink
- 170 ml mléka
- 1 a půl lžíce vanilkového pudinkového prášku
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1 žloutek
- 1 balíček vanilkového cukru
Ingredience na těsto
- 120 ml mléka
- 1 vejce
- 1 bílek
- 60 g krupicového cukru
- 50 ml oleje
- 170 g hladké mouky
- 8 g prášku do pečiva
Ingredience na zdobení
- marmeláda (podle chuti)
Postup na vanilkové koláčky
1. Do mléka přidáme pudink, cukr, žloutek a vanilkový cukr. Uvaříme z toho hustou kaši a necháme vychladnout.
2. Ze surovin určených pro těsto zamísíme hladké těsto.
3. Formičky na tartaletky naplníme těstem. Dávka je určena na 6 formiček o průměru 10 cm.
4. Uvařenou pudinkovou směs naplníme do cukrářského sáčku se zdobící špičkou a naneseme na těsto ve tvaru květů.
5. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 25 minut. Necháme vychladnout.
6. Kytičky pocukrujeme a doprostřed kytičky dáme kolečko marmelády.
Tyto koláčky připomínají sušenky s vanilkovou chutí a marmeládou kupované kdysi v obchodě zabalené v krabici a jmenovaly Lucie. Pamatujete si na ně?
