Většina z nás už bábovky někdy jedla. A víme, že recept na bábovku je většinou velmi jednoduchý – smícháme pár surovin s kypřícím práškem do pečiva a těsto je hotové. V tomto případě ale kypřící prášek nepoužijeme, bábovku upečeme z kynutého těsta.

Příprava bábovky je díky procesu kynutí o něco delší, než u klasické bábovky, ale to čekání se určitě vyplatí. Kynutá bábovka je mnohem nadýchanější a lehčí a mnohem více připomíná například buchty. Určitě tuto variantu vyzkoušejte a nezapomeňte na mandle na posypání, bábovka je s nimi vynikající!

Recept na kynutou bábovku bez prášku do pečiva s plátky mandlí

Délka pečení v troubě 40 – 45 minut.

Ingredience pro přípravu těsta na bábovku:

  • 450 g hladké mouky
  • 70 g cukru
  • 225 ml mléka
  • 9 g soli
  • 20 g droždí
  • 120 g másla
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • citronová kůra
  • 100 g rozinek

Suroviny navíc

  • 50 g másla na vymazání formy
  • 70 g plátků mandlí na vysypání

Jak připravíme bábovku – postup přípravy

1. Do misky nalijeme vlažné mléko, přidáme lžičku cukru a rozdrobíme do něj droždí.

2. Promícháme a necháme 10 minut stát, dokud se nezačne tvořit pěna.

3. Do velké mísy prosejeme hladkou mouku a přidáme cukr a špetku soli.

4. Poté přidáme kvásek a všechny zbylé suroviny na těsto.

Obrázek receptu na dezert Citrónovo-jogurtová bábovka – nadýchaná jako obláček

Citrónovo-jogurtová bábovka – nadýchaná jako obláček

5. Vypracujeme těsto, přikryjeme a necháme 60 – 90 minut kynout na teplém místě.

6. Formu na bábovku si vymažeme máslem a vysypeme plátky mandlí.

7. Těsto vložíme a urovnáme do formy, můžeme ještě posypat mandlemi a necháme ještě dalších 20 minut kynout.

8. Vložíme do předehřáté trouby na 170°C a pečeme 40 – 45 minut.

9. Hotovou bábovku necháme vychladnout, vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.

Kynutá bábovka s plátky mandlí
Foto: cooky.cz, Kynutá bábovka s plátky mandlí

Tipy na závěr

Rozinky můžete nahradit kandovaným ovocem, chuť je mírně jiná.

Trocha rumu nebo mandlového likéru dodá bábovce ještě lepší aroma.

Část těsta můžeme obarvit kakaem a vytvořit dvoubarevnou variantu.

Odkud pochází kynuté těsto?

Kynuté těsto znali už naši předci ve starověku. První záznamy pochází z Egypta a zaznamenaný princip kynutí se po celou dobu nezměnil. Droždí v podstatě přeměňuje cukry na oxid uhličitý a to způsobuje samotné kynutí.

Obrázek receptu na Máslové vdolky - sladká i slaná pochoutka našich babiček

Domácí vdolky: Sladký i slaný recept našich babiček

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest