Tahle třešňová bublanina je opravdová sázka na jistotu, když máte chuť na něco jednoduchého, ale přitom poctivého. Ovoce nechávám padnout, kam chce – jednou je buchta sladší uprostřed, jindy má ovocné „jezero“ na okraji, a právě tohle dělá každý kousek jiný a zajímavý. Pečením se některé třešně propadnou až ke dnu, jiné zůstanou na povrchu a vytvoří barevné skvrnky, které lákají už na první pohled.
Tahle bublanina mi vždycky připomene léto u babičky, vůni čerstvě upečené buchty a radost z prvních třešní. Díky kynutému těstu je krásně nadýchaná, vláčná a plná ovocné chuti, kterou si vychutnáte jak ke snídani, tak k odpolední kávě. Zkuste si ji upéct bez velkých příprav a složitostí, přesně jako to dělaly naše babičky.
Recept na kynutou třešňovou bublaninu
Ingredience potřebné na přípravu sladkého léta na plechu v podobě bublaniny
- 250 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 2 žloutky
- půl kostky (cca 21 g) droždí
- 280 ml vlažného mléka
- 4 lžíce cukru
- špetka soli
- 40 g rozpuštěného sádla
- citronová kůra
- čerstvé třešně (případně borůvky)
Postup přípravy bublaniny s třešněmi
1. Z výše uvedených surovin si připravíme kynuté těsto, které necháme přikryté na teplém místě kynout 30-40 minut.
2. Těsto přendáme na vymazaný a vysypaný plech a posypeme třešněmi.
3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut.
Je to koláč, který nepotřebuje polevu, krém ani žádné složité zacházení. Stačí mu trochu cukru, dobré třešně a trochu lásky.

Nadýchaná bublanina s ovocem a tvarohem: Recept na letní zákusek s jahodami či jiným ovocem ze zahrádky

Nedělní hrníčková bublanina s tvarohem a rybízem: Nejoblíbenější česká buchta a sezonním ovocem
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková