Tyto koláčky patří mezi opravdové klenoty české a moravské sladké tradice a jsou symbolem slavnosti, hojnosti a rodinného krbu. Pečou se zejména na svatby, hody, poutě nebo jiné významné příležitosti. Každý kraj, každá vesnice, ba dokonce i každý kuchař má svůj recept a způsob zdobení.
Koláčky se pekly menší, tak akorát do ruky, aby se mohly podávat hostům na pouti či taneční zábavě. Plnění tvarohem je nejoblíbenější, jelikož jemný, mírně nasládlý tvaroh příjemně kontrastuje s kynutým těstem, nahoře se někdy ještě přidávají povidla a nesmí chybět pověstná drobenka. Právě tak jsou koláčky dokonalé. A když se rozvoní v troubě, je to znamení něčeho významného, kde se schází celá rodina.
Recept na Babiččiny koláčky z Moravy
Ingredience na kynuté těsto na koláčky
- 500 g hladké mouky
- 1 vanilkový cukr
- 70 g cukru krupice
- 250 ml vlažného mléka
- špetka soli
- 120 ml oleje
- kostka droždí (nebo balíček sušeného droždí)
- 2 žloutky
Z čeho udělat náplň
- 1 kostka tvarohu
- 1 vejce
- cukr moučka dle chuti
Čím koláčky nazdobit
- švestková povidla
- drobenka (50 g cukru, 80 g mouky, 50 g másla)
Postup přípravy koláčků z Moravy
1. Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a trochu mouky, necháme na teplém místě vzejít kvásek, cca 10-15 minut).
2. Do misky dáme ostatní ingredience a přidáme hotový kvásek. Zaděláme hladké nelepivé těsto, které necháme cca 1 hodinu v teple pod utěrkou kynout.
3. Zatím si připravíme tvarohovou náplň smícháním všech ingrediencí na náplň.
4. Z hotového těsta tvoříme malé kuličky (asi 40 g), které rukou roztlačíme, vložíme lžičku náplně a uzavřeme, ukládáme spojem dolů na plech s pečícím papírem.
5. Koláčky necháme ještě asi 20 minut dokynout, volitelně můžeme udělat v každém důlek a vložit lžičku povidel. Nakonec potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme drobenkou.
6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 15 minut dozlatova.
Hotové a vychlazené koláčky poprášíme moučkovým cukrem, do tvarohu můžeme přidat před plněním rozinky namočené v rumu.

Svatební koláčky zabalené jako šátečky: Tradice z Kutnohorska

Tradiční náplně do svatebních koláčků: Tipy pro dokonalé pečení
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková