Tak tyto tvarohové rohlíčky jsme jako děti měly nejraději ještě mírně teplé, i když nám to babička zakazovala a upozorňovala nás, že z teplého kynutého pečiva je bolest bříška, moc jsme ji neposlouchaly. Chuť na nadýchané upečené rohlíčky vonící tvarohem byla větší, a tak jsme ihned mlsaly. Teplé rohlíčky se krásně trhají a náplň zůstává vláčná, i když jsou samozřejmě výborné i druhý den, kdy zůstávají měkké a chutné.
Tento recept je poctivá klasika, která se dědí z generace na generaci, a proto se k ní tak rádi vracíme. Měkké nadýchané těsto a jemně sladká tvarohová náplň jsou osvědčenou a léty vyzkoušenou kombinací.
Recept na kynuté rohlíčky s tvarohem
Ingredience potřebné na přípravu rohlíčků s jemnou tvarohovou náplní
- 500 g polohrubé mouky
- 250 g másla (Hery)
- 2 vejce
- 1 kostka droždí
- 12 lžic mléka
- špetka soli
- lžička cukru do kvásku
- 370 g tvarohu do náplně
Postup přípravy rohlíčků s tvarohem
1. V troše oslazeného mléka rozmícháme droždí a trochu cukru a necháme vzejít kvásek.
2. V misce si připravíme mouku, přidáme rozpuštěný tuk, sůl, vejce, zbytek mléka, nalijeme hotový kvásek a vypracujeme hladké těsto.
3. Těsto necháme 15 minut odpočívat.
4. Z těsta vytvarujeme 6-8 bochánků a každý bochánek rozválíme na placku, kterou rozkrájíme na 6-8 trojúhelníku.

5. z tvarohu si připravíme dle chuti tvarohovou nádivku a trojúhelníky plníme. zatočíme do rohlíčků a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.
6. Pečeme. ve vyhřáté troubě dozlatova a ještě teplé potíráme rozpuštěným máslem a obalujeme v cukru.
Tipy
Tvarohovou náplň lze ochutit citronovou kůrou nebo rumem. Rohlíčky lze před pečením posypat drobenkou.
Klášterní rohlíčky: Křehké vánoční cukroví s ořechy, čokoládou a kokosem
Vanilkové rohlíčky jako sladké půlměsíčky z plechu. Malé klenoty vánočního cukroví, jednoduché a výborné
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková