Představte si tu vůni. Sladké švestky, pečené těsto a zlatavá, křupavá drobenka. Jen málo věcí dokáže tak příjemně navodit atmosféru domova jako právě domácí koláč. Tenhle recept se navíc obejde bez velkého piplání. Těsto se jen rozmačká přímo na plech a na mrazem zkřehlé švestky se nasype bohatá vrstva drobenky. Výsledkem je šťavnatý a vláčný koláč, který si získá srdce každého milovníka sladkého.

Švestky v koláči mají svou bohatou historii. Už od pradávna patřily mezi oblíbené ovoce a jejich využití v pečení je doloženo v mnoha kulturách. Jejich specifická chuť, která se pečením ještě zvýrazní a zkombinuje s kořením jako je skořice nebo hřebíček, je nenahraditelná. Zajímavostí je, že díky jejich vysokému obsahu pektinu a kyselosti se skvěle hodí právě do kynutého těsta, protože zabraňují jeho přílišnému „promáčení“ a koláč tak zůstává krásně nadýchaný. Mražené švestky navíc udrží tvar a neroztečou se tolik jako ty čerstvé, a to díky tomu, že je nerozmrazujeme úplně.

Recept na kynutý koláč se švestkami a drobenkou

Délka přípravy asi 30 minut, délka pečení přibližně 30 až 40 minut.

Ingredience k přípravě

Těsto:

  • 420 g hladké mouky
  • ¾ kostky čerstvých kvasnic
  • 20 g másla nebo jiného tuku, ideálně pokojové teploty
  • 70 g krupicového cukru
  • Špetka soli
  • 250 až 300 ml vlažného mléka

Drobenka:

  • 250 g hrubé mouky
  • 150 g cukru moučka
  • 125 g másla, rozpuštěného

Na náplň:

  • 500 až 700 g švestek, ideálně z mrazáku
  • 1 lžíce skořice
  • Špetka mletého hřebíčku (volitelné)

Postup přípravy švestkového koláče

1. Nejprve si připravíme kvásek. Do malé misky rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru a trochu vlažného mléka.

2. Rozmícháme a necháme na teplém místě vzejít, což trvá přibližně 10 až 15 minut. Během této doby by se na povrchu měla vytvořit pěna.

3. Do větší mísy nasypeme mouku, zbytek cukru a sůl. Přidáme vykynutý kvásek, rozpuštěné máslo a zbytek vlažného mléka.

Obrázek k receptu na kynutý švestkový koláč
Foto: Cooky.cz, recept na švestkový koláč

4. Všechny ingredience důkladně propracujeme v hladké a pružné těsto. Vraťte těsto do mísy, poprášíme ho moukou a přikryjeme utěrkou.

5. Necháme ho kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem, což trvá zhruba jednu hodinu.

6. Mezitím si připravíme drobenku. V míse smícháme hrubou mouku, cukr moučka a rozpuštěné máslo.

7. Důkladně promneme prsty, dokud nevznikne hrudkovitá směs. Mísu odložíme do lednice.

8. Švestky vyndáme z mrazáku a zkontrolujeme, že nejsou úplně rozteklé. Můžeme je jen lehce pokrájet, aby byly menší, ale snažíme se, aby nepustily příliš šťávy.

9. Smícháme je se skořicí a hřebíčkem.

10. Vykynuté těsto přeneseme na plech s pečicím papírem. Těsto je dostatečně vláčné, a tak ho nemusíme válet.

11. Prsty ho rovnoměrně rozprostřeme po celé ploše plechu. Na těsto rozložíme připravené švestky.

12. Nakonec zasypeme celý koláč připravenou drobenkou. Troubu předehřejeme na 170 stupňů a pečeme po dobu 30 až 40 minut, dokud povrch drobenky nezíská zlatavou barvu.

13. Hotový koláč necháme vychladnout, aby se lépe krájel a můžeme ho servírovat.

Obrázek k receptu nakynutý závin se švestkami

Makový závin se švestkami: Kynutý, ale nekynutý. Závin, co klame tělem a stihnete z těsta ještě buchty

Tipy redakce

  • Volba tuku: Použijte kvalitní máslo, které dodá drobenke jemnou a plnou chuť. Pokud dáváte přednost Hera, ujistěte se, že má pokojovou teplotu, aby se do těsta snadno zapracovala.
  • Pečicí papír: Nezapomeňte plech vystlat pečicím papírem. Usnadní vám to manipulaci s těstem i hotovým koláčem a pekáč zůstane čistý.
  • Práce s drobenkou: Pokud se drobenka při pečení začne příliš rychle zabarvovat, můžete ji zakrýt alobalem. Zabráníte tím jejímu spálení a získáte zlatavou barbu.
  • Využití ovoce: Mražené švestky jsou praktické, ale můžete použít i čerstvé. Pokud se rozhodnete pro čerstvé švestky, posypte je před pečením trochou strouhanky, která nasaje přebytečnou šťávu.
  • Konzervace: Koláč je ideální jíst čerstvý, ale pokud ho budete chtít skladovat, vydrží v lednici přibližně 3 až 4 dny. Pro delší trvanlivost ho můžete i zamrazit. Nezapomeňte ho ale před konzumací nechat pomalu povolit a před podáváním lehce prohřát.
Obrázek receptu na Sladký středoevropský poklad: kynuté koláče s pudinkem a meruňkami

Sladký středoevropský poklad: Kynuté koláče s pudinkem a meruňkami

Recept na výbornou a rychlou buchtu, která se vždy povede.

Boží buchta ze zakysané smetany s ovocem: Rychlý a osvěžující dezert, tentokrát broskvový

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest