Vepřová žebra byla dříve neprávem považována za méně hodnotný kus masa. Ve 20. století se však, zejména díky rozvoji mechanického chlazení, stala vyhledávanou delikatesou. V dnešní době jsou velmi populární zejména díky možnosti barbecue úpravy, která jim dodává křehkost a vůni.
Večeře z jednoho pekáče: Žebírka na zelí
My si ale jako způsob úpravy tentokrát zvolili pečení. Pro tento recept můžete použít hovězí, vepřová nebo jehněčí žebírka. Pozor, hovězí či jehněčí se budou marinovat minimálně 5 hodin, toto maso potřebuje delší dobu k tomu, aby zkřehlo. Milujete žebra a zelí? Na to se asi v Česku nemusíme ptát. Vyzkoušejte tato žebírka ve voňavé marinádě s naloženou cibulí a kořením. Takovou večeří potěšíte každého masožravce! Křupavé bylinkové brambory jsou báječným doplňkem.
Ingredience – maso a marináda:
- Žebra (vepřová, hovězí nebo jehněčí) – 1,5 kg;
- Velká cibule – 4 ks;
- Mletý pepř – 1 lžička;
- Koriandr – 1½ lžičky;
- Sůl – 2 lžičky;
- Worcesterská omáčka (lze nahradit balzamikovým octem) – 1½ lžíce;
- Majonéza – 2 lžíce;
- Olivový olej – 2 lžíce.
Pod maso:
- Zelí;
- Olivový olej – podle potřeby;
- Sůl – podle potřeby;
- Bazalka – podle chuti;
- Uzená paprika nebo jiné oblíbené koření – podle chuti.
Na přílohu:
- Bramboy – 5 ks;
- Sůl – 1 lžička;
- Jedlá soda – 1 lžička;
- Rozmarýn – 3 snítky;
- Olivový olej – 80 ml.;
- Česnek – 3-4 stroužky.
Postup přípravy:
- Žebra odblaňte.
- Je-li to možné, nakrájejte je na jednotlivé kousky.
- Maso vložte do mísy, přidejte k němu cibule nakrájené na půlkolečka, koriandr, sůl, worcesterskou omáčku a majonézu.
- Cibuli promačkejte rukama, poté vše dobře promíchejte, přidejte 2 lžíce olivového oleje a znovu promíchejte.

Jemná jehněčí kýta v bylinkovém kabátku: Luxusní nejen jako velikonoční oběd
- Vložte na 2 hodiny do lednice.
- Máte-li žebra hovězí či jehněčí, marinujte 5–8 hodin.
- Zelí nakrojte u košťálu, aby se vám dobře rozdělilo na jednotlivé listy, které zbavte zbytku košťálu, rozložte ve dvou vrstvách do olejem vymazaného pekáče (nebo plechu s vysokým okrajem).
- Přidejte trochu soli.
- Ochuťte bazalkou, uzenou paprikou či jiným kořením.
- Na zelí položte namarinované maso.
- Pečte 60–80 minut v troubě předehřáté na 200 stupňů.
- Pokud se žebra začnou připalovat, přikryjte alobalem.
- Brambory nakrájejte a uvařte v osolené vodě doměkka.
- Na pánvi rozpalte olej, vložte pokrájený rozmarýn a nechte rozvonět (1 minutu).
- Přidejte česnek, smažte další 1 minutu.
- Vzniklý bylinkový olej slijte přes sítko a smíchejte jej s bramborami.
- Brambory rozložte do pekáče vyloženého pečicím papírem a pečte společně s masem v horkovzdušné troubě na 200–220 stupňů (brambory budou hotové zhruba za 15 minut).
- Maso během pečení otočte.
- Jakmile je maso hotové, vyjměte ho z trouby, brambory nechte případně dojít, až se na nich udělá kůrčička.
- Brambory smíchejte s rozmarýnem a česnekem.

Pečená Medová žebra – zaručená masová pochoutka
Zdroj: Autorský text, SeriousEats