Vepřová žebra byla dříve neprávem považována za méně hodnotný kus masa. Ve 20. století se však, zejména díky rozvoji mechanického chlazení, stala vyhledávanou delikatesou. V dnešní době jsou velmi populární zejména díky možnosti barbecue úpravy, která jim dodává křehkost a vůni.

Večeře z jednoho pekáče: Žebírka na zelí

My si ale jako způsob úpravy tentokrát zvolili pečení. Pro tento recept můžete použít hovězí, vepřová nebo jehněčí žebírka. Pozor, hovězí či jehněčí se budou marinovat minimálně 5 hodin, toto maso potřebuje delší dobu k tomu, aby zkřehlo. Milujete žebra a zelí? Na to se asi v Česku nemusíme ptát. Vyzkoušejte tato žebírka ve voňavé marinádě s naloženou cibulí a kořením. Takovou večeří potěšíte každého masožravce! Křupavé bylinkové brambory jsou báječným doplňkem.

Ingredience –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ maso a marináda:

  • Žebra (vepřová, hovězí nebo jehněčí) –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1,5 kg;
  • Velká cibule –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 4 ks;
  • Mletý pepř –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžička;
  • Koriandr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1½ lžičky;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 lžičky;
  • Worcesterská omáčka (lze nahradit balzamikovým octem) –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1½ lžíce;
  • Majonéza –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 lžíce;
  • Olivový olej –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 lžíce.

Pod maso:

  • Zelí;
  • Olivový olej –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ podle potřeby;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ podle potřeby;
  • Bazalka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ podle chuti;
  • Uzená paprika nebo jiné oblíbené koření –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ podle chuti.


Na přílohu:

  • Bramboy –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 5 ks;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžička;
  • Jedlá soda –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžička;
  • Rozmarýn –⁠⁠⁠⁠⁠⁠  3 snítky;
  • Olivový olej –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 80 ml.;
  • Česnek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 3-4 stroužky.
Obrázek k receptu: Lahoda z trouby: Šťavnatá pečená žebírka s bramborami a zelím
Autor: Bernt Rostad / Creative Commons / CC BY, Recept na: Lahoda z trouby: Šťavnatá pečená žebírka s bramborami a zelím

Postup přípravy:

  • Žebra odblaňte.
  • Je-li to možné, nakrájejte je na jednotlivé kousky.
  • Maso vložte do mísy, přidejte k němu cibule nakrájené na půlkolečka, koriandr, sůl, worcesterskou omáčku a majonézu.
  • Cibuli promačkejte rukama, poté vše dobře promíchejte, přidejte 2 lžíce olivového oleje a znovu promíchejte.
Obrázek receptu na pokrm Jemná jehněčí kýta v bylinkovém kabátku, luxusní nejen velikonoční oběd

Jemná jehněčí kýta v bylinkovém kabátku: Luxusní nejen jako velikonoční oběd

  • Vložte na 2 hodiny do lednice.
  • Máte-li žebra hovězí či jehněčí, marinujte 5–8 hodin.
  • Zelí nakrojte u košťálu, aby se vám dobře rozdělilo na jednotlivé listy, které zbavte zbytku košťálu, rozložte ve dvou vrstvách do olejem vymazaného pekáče (nebo plechu s vysokým okrajem).
  • Přidejte trochu soli.
  • Ochuťte bazalkou, uzenou paprikou či jiným kořením.
  • Na zelí položte namarinované maso.
  • Pečte 60–80 minut v troubě předehřáté na 200 stupňů.
  • Pokud se žebra začnou připalovat, přikryjte alobalem.
  • Brambory nakrájejte a uvařte v osolené vodě doměkka.
  • Na pánvi rozpalte olej, vložte pokrájený rozmarýn a nechte rozvonět (1 minutu).
  • Přidejte česnek, smažte další 1 minutu.
  • Vzniklý bylinkový olej slijte přes sítko a smíchejte jej s bramborami.
  • Brambory rozložte do pekáče vyloženého pečicím papírem a pečte společně s masem v horkovzdušné troubě na 200–220 stupňů (brambory budou hotové zhruba za 15 minut).
  • Maso během pečení otočte.
  • Jakmile je maso hotové, vyjměte ho z trouby, brambory nechte případně dojít, až se na nich udělá kůrčička.
  • Brambory smíchejte s rozmarýnem a česnekem.
Obrázek receptu na medová žebra.

Pečená Medová žebra – zaručená masová pochoutka

Zdroj: Autorský text, SeriousEats

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest