Základ tvarohovo-jablečného pečiva tvoří vynikající kombinace jemného tvarohového těsta a sladkých šťavnatých jablek. Tato neodolatelná pochoutka je oblíbená pro svou vláčnost, sladkou vůni a jemnou kyselost jablek. Pečivo je skvělé nejen jako dezert ke kávě nebo čaji, ale také jako výborná svačina či snídaně. Taktéž se ale hodí pro každodenní mlsání i pro slavnostní příležitosti, když chceme připravit něco opravdu výjimečného.
Recept na Lahodné tvarohovo-jablečné pečivo
Ingredience na přípravu
Tvarohové Těsto
- 250 g tvarohu
- 100 g másla
- 100 g cukru
- 2 vejce
- 350-380 g mouky
- 1/3 KL soli
- 1/2 KL jedlé sody
- balíček vanilkového cukru
Jablečná Náplň
- 400 g jablek
- 2PL cukru
- skořice
Postup přípravy
1. V misce smícháme tvaroh se změklým máslem, s cukrem a přidáme vejce. Dobře promícháme.
2. Poté přidáme sůl, sodu a vanilkový cukr a ručním šlehačem vyšleháme na krémovou směs.
3. Přidáme mouku a vařečkou pořádně promícháme.
4. Dále těsto dáme na val a pracujeme rukama, než nám vznikne heboučké jednolité těsto.
5. Hotové těsto přikryjeme a necháme odpočívat než si připravíme nápň.
6. Umytá jablka i se slupkou nakrájíme na malé kousky a v kastrolu s cukrem a skořicí vaříme 15 minut.
7. Těsto rozdělíme na 2 poloviny a z každé poloviny vyválíme tvar hada, který rozkrájíme na kousky.
8. Rukama formujeme koule, které pak rukou anebo válečkem roztlačíme na kolečko.
9. Na každé kolečko lžičkou naložíme jablečnou náplň a kolečko zabalíme do tvaru koule a rukou stlačíme.
10. Chceme li vytvořit zvláštní a hezké tvary, špejlí a nůžkami dle fotografií vytvoříme na pečivu vzor.
11. Ukládáme na vymazaný plech a jemné potřeme mlékem.
12. Pečeme v troubě na 180 stupňů 20 minut.
13. Po upečení necháme vychladnout a sypeme moučkovým cukrem.
Variace přípravy koláčků
U tohoto pečiva také můžeme různě experimentovat. Chceme li těsto křupavější, můžeme do něj přidat více másla a méně tvarohu. Těsto bude jemnější a křehčí. U náplní můžeme měnit jablka za hrušky nebo jiné sezónní ovoce, navrch pečiva použít ořechovou drobenku anebo kousek tvarohu do jablečné náplně. Každá změna nám přinese trochu jinou chuť pečiva.