Lahodný meruňkový dort je skvělou kombinací sladkého ovoce, jemného krému a osvěžujícího želé. Tento dort je lehký a přitom bohatý na chutě, což ho dělá ideální pro oslavy, víkendové posezení s rodinou nebo jako lahodný dezert po nedělním obědě. Věřím, že domácí dezerty mají v sobě nejen jedinečné chutě, ale i kouzlo lásky, kterou do jejich přípravy vložíme. A tento dezert je krásným příkladem toho, jak lze z jednoduchých surovin vytvořit něco opravdu neodolatelného. Pusťte se do něj hned a vychutnejte si tu pravou sladkou radost!

Recept na meruňkový dort

Délka přípravy 30 minut, délka pečení 30 minut.

Ingredience pro přípravu

Dortový Korpus:

  • 4 vejce
  • 180 g cukru
  • 120 ml oleje
  • 140 ml mléka
  • 240 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 150 ml nálevu z meruňkového nebo broskvového kompotu

Krém:

  • 600 ml mléka
  • 2 vanilkové pudinky
  • 180 g cukru
  • 400 g zakysané smetany min. 20%

Želé:

  • 15 ks scezených meruněk nebo broskví z kompotu
  • 4 lžíce cukru
  • 500 ml vody
  • 2 světlé želatiny na dorty

Postup přípravy korpusu

1. Nejdříve z bílků vyšleháme tuhý sníh a samostatně ze žloutků smíchaných s cukrem vyšleháme světlou pěnu.

Vyšleháme žloutkovou směs.
Zdroj obrázku: Recepttura, Vyšleháme žloutkovou směs.

2. Do žloutkové směsi nalejeme 60 ml oleje a 70 ml mléka a promícháme.

3. Dále přidáme zbytek mléka a oleje, mouku smíchanou s práškem do pečiva a vše promícháme.

4. Ručně stěrkou nyní zapracujeme postupně bílkový sníh do této směsi a dáme si předehřát troubu na 180°C.

5. Plech ideálně 33 x 19 cm si vyložíme pečícím papírem a nalejeme do něj připravené těsto. Zarovnáme.

6. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 20 minut. Po vytažení z trouby necháme 10 minut odpočinout a poté přelijeme kompotovým nálevem.

Přelijeme nálevem z kompotu.
Zdroj obrázku: Recepttura, Přelijeme nálevem z kompotu.

7. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

Příprava krému

1. V míse smícháme pudinky s cukrem a 20 lžícemi mléka. Vymícháme směs bez hrudek.

2. Zbylé mléko nalejeme do hrnce a dáme vařit.

3. Jakmile se mléko začne vařit, odstavíme ho a zalejeme připravenou pudinkovou směsí.

4. Vrátíme na oheň a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.

5. Odstavíme a hned přidáme zakysanou smetanu. Dobře promícháme.

6. Tento krém naneseme na vychladlý korpus a uhladíme.

Naneseme krém.
Zdroj obrázku: Recepttura, Naneseme krém.

Příprava želé a dokončení

1. Na vychladlý krém vyskládáme s rozestupy broskve nebo meruňky a podle návodu na obalu si připravíme želé.

Vyskládáme broskve.
Zdroj obrázku: Recepttura, Vyskládáme broskve.

2. Jakmile hotové želé začne tuhnout, nalejeme ho na dort a necháme alespoň 4 hodiny v chladu.

Nalejeme hotové želé.
Zdroj obrázku: Recepttura, Nalejeme hotové želé.
Necháme ztuhnout.
Zdroj obrázku: Recepttura, Necháme ztuhnout.

Parádní dezert pro všechny příležitosti

Dort necháme alespoň 4 hodiny v lednici, aby želé a krém dobře ztuhly. Pak už jen nakrájíme a můžeme servírovat. Každý kousek dortu se bude krásně lesknout a při každém soustu nás okouzlí kombinace tří poctivých vrstev, které se k sobě náramně hodí.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest