Lahodný meruňkový dort je skvělou kombinací sladkého ovoce, jemného krému a osvěžujícího želé. Tento dort je lehký a přitom bohatý na chutě, což ho dělá ideální pro oslavy, víkendové posezení s rodinou nebo jako lahodný dezert po nedělním obědě. Věřím, že domácí dezerty mají v sobě nejen jedinečné chutě, ale i kouzlo lásky, kterou do jejich přípravy vložíme. A tento dezert je krásným příkladem toho, jak lze z jednoduchých surovin vytvořit něco opravdu neodolatelného. Pusťte se do něj hned a vychutnejte si tu pravou sladkou radost!
Recept na meruňkový dort
Délka přípravy 30 minut, délka pečení 30 minut.
Ingredience pro přípravu
Dortový Korpus:
- 4 vejce
- 180 g cukru
- 120 ml oleje
- 140 ml mléka
- 240 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 150 ml nálevu z meruňkového nebo broskvového kompotu
Krém:
- 600 ml mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 180 g cukru
- 400 g zakysané smetany min. 20%
Želé:
- 15 ks scezených meruněk nebo broskví z kompotu
- 4 lžíce cukru
- 500 ml vody
- 2 světlé želatiny na dorty
Postup přípravy korpusu
1. Nejdříve z bílků vyšleháme tuhý sníh a samostatně ze žloutků smíchaných s cukrem vyšleháme světlou pěnu.
2. Do žloutkové směsi nalejeme 60 ml oleje a 70 ml mléka a promícháme.
3. Dále přidáme zbytek mléka a oleje, mouku smíchanou s práškem do pečiva a vše promícháme.
4. Ručně stěrkou nyní zapracujeme postupně bílkový sníh do této směsi a dáme si předehřát troubu na 180°C.
5. Plech ideálně 33 x 19 cm si vyložíme pečícím papírem a nalejeme do něj připravené těsto. Zarovnáme.
6. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 20 minut. Po vytažení z trouby necháme 10 minut odpočinout a poté přelijeme kompotovým nálevem.
7. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Příprava krému
1. V míse smícháme pudinky s cukrem a 20 lžícemi mléka. Vymícháme směs bez hrudek.
2. Zbylé mléko nalejeme do hrnce a dáme vařit.
3. Jakmile se mléko začne vařit, odstavíme ho a zalejeme připravenou pudinkovou směsí.
4. Vrátíme na oheň a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.
5. Odstavíme a hned přidáme zakysanou smetanu. Dobře promícháme.
6. Tento krém naneseme na vychladlý korpus a uhladíme.
Příprava želé a dokončení
1. Na vychladlý krém vyskládáme s rozestupy broskve nebo meruňky a podle návodu na obalu si připravíme želé.
2. Jakmile hotové želé začne tuhnout, nalejeme ho na dort a necháme alespoň 4 hodiny v chladu.
Parádní dezert pro všechny příležitosti
Dort necháme alespoň 4 hodiny v lednici, aby želé a krém dobře ztuhly. Pak už jen nakrájíme a můžeme servírovat. Každý kousek dortu se bude krásně lesknout a při každém soustu nás okouzlí kombinace tří poctivých vrstev, které se k sobě náramně hodí.