Tahle makovo-jablková buchta je právě dokonalou ukázkou toho, jak tradiční chutě – mák a jablka – dokážou vytvořit něco nečekaně jemného a lehkého. Mák dodá buchtě oříškovou hutnost a jablka zase šťavnatost, a když se to propojí v hebkém těstě, koláč se pak rozplývá na jazyku.

Je to buchta, kterou si možná nepamatujete z dortového podnosu, ale z obyčejného plechu babičky na stole s hrnkem čaje nebo mléka. A přesto je jiná než hutné makové koláče – je jemná jako pírko, přitom plná chutí, nepotřebuje krém ani polevu a její síla je právě v jednoduchosti. Přesto ji můžete vylepšit troškou citronové kůry, hrstí rozinek nebo špetkou perníkového koření.

Recept na nadýchanou makovo-jablkovou buchtu

Ingredience potřebné na přípravu Makového obláčku s jablíčkem

  • 1 hrnek mletého máku
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 250 g jablek
  • citronová kůra (volitelné)
  • mletá skořice (volitelné)

Postup přípravy jablečné buchty s mákem

1. V misce vyšleháme vejce s cukry.

2. Jablka nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme k vyšlehaným vajíčkům

3. Přidáme ostatní ingredience a rozmícháme.

4. Těsto vylijeme na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme v troubě při 170 stupních 40 minut.

Buchta je nadýchaná, lehce stravitelná a přirozeně vláčná. Po upečení a vychlazení jí stačí posypat moučkovým cukrem a nakrájet na kostky.

Obrázek receptu na Hrnkovou makovou buchtu bez váhy a mixéru

Hrnková maková buchta bez váhy a mixéru

Obrázek receptu na jemný makovec.

Jemný makovec s citronovou kůrou a tlučeným hřebíčkem: Jednoduchý a nebesky nadýchaný makový koláč díky šlehaným bílkům

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest