Tahle makovo-jablková buchta je právě dokonalou ukázkou toho, jak tradiční chutě – mák a jablka – dokážou vytvořit něco nečekaně jemného a lehkého. Mák dodá buchtě oříškovou hutnost a jablka zase šťavnatost, a když se to propojí v hebkém těstě, koláč se pak rozplývá na jazyku.

Je to buchta, kterou si možná nepamatujete z dortového podnosu, ale z obyčejného plechu babičky na stole s hrnkem čaje nebo mléka. A přesto je jiná než hutné makové koláče – je jemná jako pírko, přitom plná chutí, nepotřebuje krém ani polevu a její síla je právě v jednoduchosti. Přesto ji můžete vylepšit troškou citronové kůry, hrstí rozinek nebo špetkou perníkového koření.

Recept na nadýchanou makovo-jablkovou buchtu

Ingredience potřebné na přípravu Makového obláčku s jablíčkem

  • 1 hrnek mletého máku
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 250 g jablek
  • citronová kůra (volitelné)
  • mletá skořice (volitelné)

Postup přípravy jablečné buchty s mákem

1. V misce vyšleháme vejce s cukry.

2. Jablka nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme k vyšlehaným vajíčkům

3. Přidáme ostatní ingredience a rozmícháme.

4. Těsto vylijeme na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme v troubě při 170 stupních 40 minut.

Buchta je nadýchaná, lehce stravitelná a přirozeně vláčná. Po upečení a vychlazení jí stačí posypat moučkovým cukrem a nakrájet na kostky.

Obrázek receptu na Hrnkovou makovou buchtu bez váhy a mixéru

Hrnková maková buchta bez váhy a mixéru

Obrázek receptu na jemný makovec.

Jemný makovec s citronovou kůrou a tlučeným hřebíčkem: Jednoduchý a nebesky nadýchaný makový koláč díky šlehaným bílkům

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

1 komentář

  1. Buchta vypadá lákavě, ale nechápu výhody hrnkových receptů, zvlášť když některé ingredience mám stejně odvážit (zde jablka). Kéž bych aspoň věděla, jak velký má být ten hrnek…

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest