Tahle makovo-jablková buchta je právě dokonalou ukázkou toho, jak tradiční chutě – mák a jablka – dokážou vytvořit něco nečekaně jemného a lehkého. Mák dodá buchtě oříškovou hutnost a jablka zase šťavnatost, a když se to propojí v hebkém těstě, koláč se pak rozplývá na jazyku.
Je to buchta, kterou si možná nepamatujete z dortového podnosu, ale z obyčejného plechu babičky na stole s hrnkem čaje nebo mléka. A přesto je jiná než hutné makové koláče – je jemná jako pírko, přitom plná chutí, nepotřebuje krém ani polevu a její síla je právě v jednoduchosti. Přesto ji můžete vylepšit troškou citronové kůry, hrstí rozinek nebo špetkou perníkového koření.
Recept na nadýchanou makovo-jablkovou buchtu
Ingredience potřebné na přípravu Makového obláčku s jablíčkem
- 1 hrnek mletého máku
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek vlažného mléka
- 3/4 hrnku cukru krupice
- 1/2 hrnku oleje
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- špetka soli
- 250 g jablek
- citronová kůra (volitelné)
- mletá skořice (volitelné)
Postup přípravy jablečné buchty s mákem
1. V misce vyšleháme vejce s cukry.
2. Jablka nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme k vyšlehaným vajíčkům
3. Přidáme ostatní ingredience a rozmícháme.
4. Těsto vylijeme na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme v troubě při 170 stupních 40 minut.
Buchta je nadýchaná, lehce stravitelná a přirozeně vláčná. Po upečení a vychlazení jí stačí posypat moučkovým cukrem a nakrájet na kostky.

Hrnková maková buchta bez váhy a mixéru

Jemný makovec s citronovou kůrou a tlučeným hřebíčkem: Jednoduchý a nebesky nadýchaný makový koláč díky šlehaným bílkům
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková