Louhované pečivo má nezaměnitelnou chuť a vůni, kterou nelze dosáhnout žádným jiným způsobem. Louhování dává houskám charakteristickou hnědou lesklou kůrku a právě i specifickou chuť. Tento proces má kořeny v tradičním německém pekařství a vytváří z obyčejných housek skutečnou delikatesu. Použití špaldové mouky navíc dodává pečivu oříškovou chuť a vyšší nutriční hodnotu.

Louhování funguje na principu alkalické reakce – jedlá soda ve vroucí vodě mění povrch těsta a vytváří tu typickou hnědou barvu při pečení. Čekankový sirup nebo med nejen dodává těstu jemnou sladkost, ale také podporuje krásné zhnědnutí. Sádlo zajišťuje měkkost střídky a prodlužuje čerstvost housek.

Recept na křupavé louhované housky s oříškovou chutí

Délka pečení v troubě 15 až 20 stupňů na 215 stupňů.

Ingredience pro přípravu

Housky:

  • 500 g špaldové hladké mouky
  • 280 ml vody
  • čtvrt kostičky čerstvého droždí (cca 10 g)
  • špetka cukru
  • vrchovatá lžička soli
  • 60 g sádla
  • 1 lžíce čekankového sirupu nebo medu

Na louhování:

  • 1 litr vroucí vody
  • 50 g jedlé sody

Na závěr:

  • 1 vejce na potření
  • hrubá sůl na posypání

Postup přípravy louhovaného domácího pečiva

1. Ve vlažné vodě rozpusťte droždí se špetkou cukru a nechte 5 minut působit.

2. V míse smíchejte mouku se solí, přidejte droždí s vodou, rozpuštěné sádlo a čekankový sirup.

3. Vypracujte hladké těsto a nechte kysnout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud se nezdvojnásobí.

4. Z těsta vytvarujte housky a nechte ještě 30 minut nakynout.

5. Předehřejte troubu na 215 stupňů.

6. Připravte louhový roztok – do vroucí vody opatrně přisypte jedlou sodu. Pozor na prskání!

7. Každou housku ponořte do louhu nejprve spodní stranou na chvilku, pak obraťte a nechte ponořenou horní stranu asi 50 sekund celkem.

8. Louhované housky položte na plech s pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a posypte hrubou solí.

9. Ihned vložte do rozehřáté trouby a pečte na 215 stupních do zlatohnědé barvy.

Obrázek receptu na majolkové pletené housky.

Domácí pletené housky s majolkou: tajemná ingredience majonéza, díky které jsou křupavé, zlatavé a vláčné

Tipy redakce

  • Bezpečnost při louhování: Jedlou sodu přisypávejte do vroucí vody velmi opatrně a míchejte ideálně dřevěnou lžící. Voda může silně sprchávat. Používejte rukavice.
  • Konzistence těsta: Špaldové těsto může být o něco lepkavější než pšeničné. Pokud je příliš měkké, přidejte postupně trochu mouky.
  • Doba louhování: Nepřekračujte dobu 50 až 60 sekund, jinak by se housky mohly rozpadnout. Kratší doba postačuje pro získání charakteristické chuti.
  • Skladování: Louhované housky jsou nejlepší čerstvé, ale vydrží 2 až 3 dny v papírovém sáčku. Před podáváním je můžete lehce opéct v troubě.
Obrázek receptu na Recept na Domácí rohlíky dvojnásob kynuté v igelitovém sáčku

Domácí rohlíky dvojnásob kynuté v igelitovém sáčku

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest