Narozeniny jsou jedním z nejdůležitějších dní v roce a co by to bylo za oslavu bez pořádného dortu? Pokud chcete oslavence opravdu oslnit svým vlastním výtvorem, čtete právě správný recept! Naučíme vás, jak připravit opravdu luxusní narozeninový dort, prokládaný lahodným krémem a doplněný čokoládovou polevou a višňovou marmeládou.

Samozřejmě vám většina cukrářů dnes nabídne, že vám upeče nádherné dorty dle přání. Ale rozhodně vás to bude něco stát a nebude to vaše dílo od srdce. Nenechte se zlákat a vrhněte se do této sladké a nádherné fantazie, která potěší oslavence všech generací bez ohledu na věk.

Recept na narozeninový dort v luxusním provedení

Ingredience pro přípravu

Světlý korpus:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru
  • 1 kypřící prášek
  • špetka soli
  • 350 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 2 vejce

Tmavý korpus:

  • stejné ingredience jako světlý
  • 2 lžíce kakaa

Světlý krém:

  • 500 ml mléka
  • 1,5 sáčku vanilkového pudinku
  • moučkový cukr podle chuti
  • 250 g tučného tvarohu z kostky
  • 200 ml smetany ke šlehání 33%

Tmavý krém:

  • 200 g čokolády na vaření
  • 500 ml smetany ke šlehání 33%
  • 250 g tvarohu v kostce
Obrázek receptu na rolovaný dort.

Slavnostní rolovaný dort s podobnou přípravou jako u rolády

Na ozdobu:

  • 200 g višňové marmelády
  • 100 g čokolády na vaření
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • kandované třešně
  • sekané ořechy
  • 100 g čokolády dle chuti pro přípravu ozdob
  • bublinková fólie

Postup přípravy tmavého krému

1. Den předem nalijeme smetanu do kastrůlku a nalámeme do ní čokoládu.

2. Zahříváme a mícháme dokud se čokoláda nerozpustí. Nesmí se vařit.

3. Necháme vychladnout a na noc uložíme do lednice.

4. Druhý den ušleháme a pak přidáme tvaroh a znovu ušleháme dohladka.

Příprava světlého krému

1. Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hodně hustý pudink a přikryjeme ho fólií, aby se neutvořil škraloup. Necháme vychladnout.

2. Tvaroh dáme do mísy, vlijeme smetanu a ušleháme.

3. Přidáme do vychladlého pudinku, podle chuti přidáme cukr a vše dohladka ušleháme.

Obrázek receptu na Božský dort - kombinace medu a kysané smetany

Božský dort – kombinace medu a kysané smetany

Postup přípravy korpusů

1. Mouku prosejeme do mísy, přidáme špetku soli, kypřící prášek, cukr, promícháme.

2. V mléce rozkvedláme vejce a smícháme s olejem.

3. Vlijeme do suchých surovin a dohladka promícháme.

4. Tmavý korpus připravíme stejně, jen přidáme 2 lžíce prosátého kakaa.

5. 2 formy o průměru 26 cm vymažeme olejem a vysypeme moukou, nalijeme těsta a vložíme do předehřáté trouby na 180°C.

6. Pečeme 45 – 50 minut a špejlí zkusíme, zda jsou korpusy dobře upečené.

7. Necháme vychladnout.

Obrázek receptu na Višňovo-čokoládový dort s marcipánovou vrstvou

Višňovo-čokoládový slavnostní dort s marcipánovou vrstvou

Příprava čokoládové ozdoby

1. Čokoládu na ozdobu rozpustíme ve vodní lázni a nalijeme na bublinkovou fólii.

2. Po ztuhnutí sloupneme z fólie.

Dokončení

1. Každý korpus rozkrojíme na dva pláty a na tmavý plát pomocí sáčku uděláme střídavě kruhy že světlého a tmavého krému.

2. Mezi nimi necháme mezery a naneseme do nich sáčkem marmeládu.

3. Přiklopíme světlý plát a trochu rukama přitlačíme a potřeme tmavým krémem.

4. Položíme opět světlý plát a opět rukama jemně přitlačíme.

5. Nyní opět naneseme pruhy krémů a marmelády jako na první plát.

Obrázek receptu na luxusní narozeninový dort s višňovou marmeládou a krémem.
Foto: Romana Rubášová, Recept na luxusní narozeninový dort s višňovou marmeládou a krémem.

6. Přiklopíme tmavým plátem a celý dort nahoře i na bocích potřeme světlým krémem.

7. Boky posypeme ořechy a nahoru naneseme čokoládovou polevu se zakysanou smetanou.

8. Po zatvrdnutí dozdobíme povrch oběma krémy, kandovanými třešněmi a čokoládou z bublinkové fólie.

9. Dort necháme přes noc v lednici.

Proč dort k narozeninám?

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč oslavenec dostává k narozeninám dort? Tato sladká tradice má původ ve středověké Evropě, nejpravděpodobněji na území dnešního Německa. Ve středověku si dorty mohly dovolit pouze bohaté vrstvy obyvatel a místní si je nechávali připravovat pro dětské oslavy zvané kinderfest. Pro širší veřejnost byly narozeninové dorty dostupné až s rozvojem cukrářství v období průmyslové revoluce. Dnes je narozeninová tradice známá po celém světě.

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest