Narozeniny jsou jedním z nejdůležitějších dní v roce a co by to bylo za oslavu bez pořádného dortu? Pokud chcete oslavence opravdu oslnit svým vlastním výtvorem, čtete právě správný recept! Naučíme vás, jak připravit opravdu luxusní narozeninový dort, prokládaný lahodným krémem a doplněný čokoládovou polevou a višňovou marmeládou.
Samozřejmě vám většina cukrářů dnes nabídne, že vám upeče nádherné dorty dle přání. Ale rozhodně vás to bude něco stát a nebude to vaše dílo od srdce. Nenechte se zlákat a vrhněte se do této sladké a nádherné fantazie, která potěší oslavence všech generací bez ohledu na věk.
Recept na narozeninový dort v luxusním provedení
Ingredience pro přípravu
Světlý korpus:
- 300 g polohrubé mouky
- 250 g cukru
- 1 kypřící prášek
- špetka soli
- 350 ml mléka
- 100 ml oleje
- 2 vejce
Tmavý korpus:
- stejné ingredience jako světlý
- 2 lžíce kakaa
Světlý krém:
- 500 ml mléka
- 1,5 sáčku vanilkového pudinku
- moučkový cukr podle chuti
- 250 g tučného tvarohu z kostky
- 200 ml smetany ke šlehání 33%
Tmavý krém:
- 200 g čokolády na vaření
- 500 ml smetany ke šlehání 33%
- 250 g tvarohu v kostce

Slavnostní rolovaný dort s podobnou přípravou jako u rolády
Na ozdobu:
- 200 g višňové marmelády
- 100 g čokolády na vaření
- 2 lžíce zakysané smetany
- kandované třešně
- sekané ořechy
- 100 g čokolády dle chuti pro přípravu ozdob
- bublinková fólie
Postup přípravy tmavého krému
1. Den předem nalijeme smetanu do kastrůlku a nalámeme do ní čokoládu.
2. Zahříváme a mícháme dokud se čokoláda nerozpustí. Nesmí se vařit.
3. Necháme vychladnout a na noc uložíme do lednice.
4. Druhý den ušleháme a pak přidáme tvaroh a znovu ušleháme dohladka.
Příprava světlého krému
1. Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hodně hustý pudink a přikryjeme ho fólií, aby se neutvořil škraloup. Necháme vychladnout.
2. Tvaroh dáme do mísy, vlijeme smetanu a ušleháme.
3. Přidáme do vychladlého pudinku, podle chuti přidáme cukr a vše dohladka ušleháme.

Božský dort – kombinace medu a kysané smetany
Postup přípravy korpusů
1. Mouku prosejeme do mísy, přidáme špetku soli, kypřící prášek, cukr, promícháme.
2. V mléce rozkvedláme vejce a smícháme s olejem.
3. Vlijeme do suchých surovin a dohladka promícháme.
4. Tmavý korpus připravíme stejně, jen přidáme 2 lžíce prosátého kakaa.
5. 2 formy o průměru 26 cm vymažeme olejem a vysypeme moukou, nalijeme těsta a vložíme do předehřáté trouby na 180°C.
6. Pečeme 45 – 50 minut a špejlí zkusíme, zda jsou korpusy dobře upečené.
7. Necháme vychladnout.

Višňovo-čokoládový slavnostní dort s marcipánovou vrstvou
Příprava čokoládové ozdoby
1. Čokoládu na ozdobu rozpustíme ve vodní lázni a nalijeme na bublinkovou fólii.
2. Po ztuhnutí sloupneme z fólie.
Dokončení
1. Každý korpus rozkrojíme na dva pláty a na tmavý plát pomocí sáčku uděláme střídavě kruhy že světlého a tmavého krému.
2. Mezi nimi necháme mezery a naneseme do nich sáčkem marmeládu.
3. Přiklopíme světlý plát a trochu rukama přitlačíme a potřeme tmavým krémem.
4. Položíme opět světlý plát a opět rukama jemně přitlačíme.
5. Nyní opět naneseme pruhy krémů a marmelády jako na první plát.
6. Přiklopíme tmavým plátem a celý dort nahoře i na bocích potřeme světlým krémem.
7. Boky posypeme ořechy a nahoru naneseme čokoládovou polevu se zakysanou smetanou.
8. Po zatvrdnutí dozdobíme povrch oběma krémy, kandovanými třešněmi a čokoládou z bublinkové fólie.
9. Dort necháme přes noc v lednici.
Proč dort k narozeninám?
Přemýšleli jste někdy nad tím, proč oslavenec dostává k narozeninám dort? Tato sladká tradice má původ ve středověké Evropě, nejpravděpodobněji na území dnešního Německa. Ve středověku si dorty mohly dovolit pouze bohaté vrstvy obyvatel a místní si je nechávali připravovat pro dětské oslavy zvané kinderfest. Pro širší veřejnost byly narozeninové dorty dostupné až s rozvojem cukrářství v období průmyslové revoluce. Dnes je narozeninová tradice známá po celém světě.
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI