Jídlo, které může být plnohodnotným obědem nebo sytou „obědovečeří“ – přesně to je tato polévka. Stačí k ní přikousnout krajíček dobrého chleba a nemusíte řešit druhý chod (stejně vám na něj už nezbyde v žaludku místo). Maďarská polévka s uzeným masem patří mezi pokrmy syté a aromatické, typické pro tamní venkovskou kuchyni. Je plná vlákniny a bílkovin, výrazné chuti i porce železa a zinku. Rajčata a feferonka přinášejí antioxidanty, které prospívají srdci a imunitnímu systému.
Pikantní chuť, aroma a množství živin
Mrkev a cibule zase dodávají přirozenou sladkost. Samozřejmě jsou i nositeli dalších prospěšných látek. Kopr přidaný v závěru zase přináší osvěžující, lehce anýzovou notu. Tato polévka je nejen výživná, ale také skvělé vyvážená z hlediska makroživin. Například fazole pomáhají snižovat cholesterol a podporují stabilní hladinu krevního cukru.
Ingredience:
- Uzené maso nebo žebra – 500 g;
- Voda – 2 l;
- Bílá cibule – 1 ks;
- Olej – na smažení;
- Uzená klobása – 200 g;
- Mrkev – 1 ks;
- Červená paprika (kapie) – 1 ks;
- Zelená feferonka – 1 ks;
- Česnek – 2 stroužky;
- Konzervovaná rajčata – 300 g;
- Hladká mouka – 1 lžíce;
- Sůl – dle chuti;
- Tymián – dle chuti;
- Mletá sladká paprika – dle chuti;
- Konzervované fazole v rajčatovém protlaku – 400 g;
- Kopr – hrst.
Postup přípravy maďarské polévky:
- Maso nakrájejte na kousky.
- Vložte jej do vody, vařte 30 minut.
- Cibuli nakrájejte nadrobno.
- Na pánvi rozpalte olej, na kterém osmažte cibuli, až zesklovatí.
- Klobásu nakrájejte na kolečka a přidejte ji k cibulce.
- Mrkev nakrájejte na kostičky, takto ji osmažte společně s klobásou a cibulí.
- Stejně tak přidejte na pánev papriku nakrájenou na kostičky.
- Feferonku a česnek nasekejte nadrobno a přidejte na pánev.
- Společně chvilku restujte.
- Konzervovaná rajčata dobře promíchejte se lžící mouky.
- Rajčatovou směs vlijte do pánve.
- Promíchejte, přidejte asi dvě naběračky vývaru z masa.
- Za stálého míchání prohřejte.
- Přisypte sůl, papriku a tymián.
- Provařte ještě 10 minut, poté přidejte do hrnce s uvařeným masem.
- Zamíchejte, přidejte konzervované fazole a vařte na mírném plameni 20 minut.
- Přidejte nasekaný kopr, vařte ještě 5 minut.
Zdroj: Autorský text, Healthline, Healthline

Tokajský guláš: Maďarská ikonická klasika s noblesou
