Jídlo, které může být plnohodnotným obědem nebo sytou „obědovečeří“ –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ přesně to je tato polévka. Stačí k ní přikousnout krajíček dobrého chleba a nemusíte řešit druhý chod (stejně vám na něj už nezbyde v žaludku místo). Maďarská polévka s uzeným masem patří mezi pokrmy syté a aromatické, typické pro tamní venkovskou kuchyni. Je plná vlákniny a bílkovin, výrazné chuti i porce železa a zinku. Rajčata a feferonka přinášejí antioxidanty, které prospívají srdci a imunitnímu systému.

Pikantní chuť, aroma a množství živin

Mrkev a cibule zase dodávají přirozenou sladkost. Samozřejmě jsou i nositeli dalších prospěšných látek. Kopr přidaný v závěru zase přináší osvěžující, lehce anýzovou notu. Tato polévka je nejen výživná, ale také skvělé vyvážená z hlediska makroživin. Například fazole pomáhají snižovat cholesterol a podporují stabilní hladinu krevního cukru.

Ingredience:

  • Uzené maso nebo žebra –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 500 g;
  • Voda –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 l;
  • Bílá cibule –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Olej –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ na smažení;
  • Uzená klobása –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 200 g;
  • Mrkev –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Červená paprika (kapie) –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Zelená feferonka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Česnek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 stroužky;
  • Konzervovaná rajčata –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 300 g;
  • Hladká mouka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžíce;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Tymián –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Mletá sladká paprika –⁠ dle chuti;
  • Konzervované fazole v rajčatovém protlaku –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 400 g;
  • Kopr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ hrst.
Obrázek ke článku Vydatný a pikantní oběd v jednom talíři: Maďarská polévka s masem, klobásou a fazolemi
Foto: Uživatel MOs810/Creative Commons/CC BY-SA, Recept na: Vydatný a pikantní oběd v jednom talíři: Maďarská polévka s masem, klobásou a fazolemi

Postup přípravy maďarské polévky:

  • Maso nakrájejte na kousky.
  • Vložte jej do vody, vařte 30 minut.
  • Cibuli nakrájejte nadrobno.
  • Na pánvi rozpalte olej, na kterém osmažte cibuli, až zesklovatí.
  • Klobásu nakrájejte na kolečka a přidejte ji k cibulce.
  • Mrkev nakrájejte na kostičky, takto ji osmažte společně s klobásou a cibulí.
  • Stejně tak přidejte na pánev papriku nakrájenou na kostičky.
  • Feferonku a česnek nasekejte nadrobno a přidejte na pánev.
  • Společně chvilku restujte.
  • Konzervovaná rajčata dobře promíchejte se lžící mouky.
  • Rajčatovou směs vlijte do pánve.
  • Promíchejte, přidejte asi dvě naběračky vývaru z masa.
  • Za stálého míchání prohřejte.
  • Přisypte sůl, papriku a tymián.
  • Provařte ještě 10 minut, poté přidejte do hrnce s uvařeným masem.
  • Zamíchejte, přidejte konzervované fazole a vařte na mírném plameni 20 minut.
  • Přidejte nasekaný kopr, vařte ještě 5 minut.

Zdroj: Autorský text, Healthline, Healthline

Obrázek receptu na tokajský guláš.

Tokajský guláš: Maďarská ikonická klasika s noblesou

Obrázek receptu na Recept na Jókai bableves: Tradiční maďarskou fazolovou polévku s uzeným masem.

Jókai bableves: Tradiční maďarská fazolová polévka s uzeným masem

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest