Makové přesňáky, známé také jako laty, patenty, hertepláky, lokše či bramborové placky, jsou typickým sladkým pokrmem staročeské kuchyně. Tento recept bezesporu znají všechny starší generace. Zároveň nám připomíná, že z jednoduchých ingrediencí snadno připravíme opravdovou lahůdku. Každopádně ať už tuto dobrotu nazvete jakkoliv (název se obvykle liší dle regionu), vždy si parádně pochutnáte. Tyto voňavé placky s mákem a povidly vnesou do vaší kuchyně nepochybně nostalgickou atmosféru!
Lokše byly v minulosti oblíbené hlavně kvůli použitým surovinám. Brambory se dobře uskladňují, takže nebyl problém po nich sáhnout v podstatě celoročně. Proto si naše babičky a dědečkové tuto delikatesou natolik oblíbili.
Recept na bramborové placky s mákem a povidly
Ingredience pro přípravu
- 500 g brambor uvařených ve slupce den předem
- 1 lžička soli
- 250 g – 300 g hladké mouky
- rozpuštěné sádlo
- švestková povidla
- cukr a mletý mák
A jak budeme postupovat při přípravě bramborových placek? Postup přípravy
1. Brambory oloupeme a nastrouháme najemno.
2. Přidáme sůl s moukou a vypracujeme hladké těsto.
3. Na pomoučněném vále vytvoříme váleček a rozdělíme ho na stejné dílky.
4. Každý dílek rozválíme na tenkou placku a opečeme na sucho.
5. Poté je potřeme z obou stran rozpuštěným sádlem a z jedné strany potřeme povidly.
6. Nakonec svineme a posypeme mletým mákem smíchaným s cukrem.

Sádlo nebo máslo na potření?
Tradičně se používá sádlo, které dodává typickou původní chuť. Pokud ale preferujete jemnější chuť, můžete sáhnout po másle.
Náplně
Kromě povidel zkuste třeba meruňkový džem, švestky máčené v rumu nebo klidně i oříškovou pomazánku.
Tip na konec
Někdo tyto placky rád připravuje i naslano. Místo povidel je lze namazat škvarkovou pomazánkou nebo česnekem.
 
                Bramborové Lokše alias bramborové placky opékané na sucho, potřené rozpuštěným sádlem
 
                Sladká focaccia se skořicí a rozinkami: Voňavá variace na pravý italský chléb
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI
 
						
				 
				
						
							 
			