Perníky mají svoje kořeny už ve středověké Evropě, kde byly oblíbené pro své trvanlivé vlastnosti a výraznou chuť. Perník byl považován za pochoutku pro slavnostní chvíle, často zdobený nebo i plnění. Suroviny jako med a exotické koření jako hřebíček, skořice zázvor, byly drahé, proto byl perník považován za luxusní dezert.

Vídeňský perník je odlišný tím, že zdůrazňuje jemnost. Kakaový základ je u něj kombinovaný s medem a lehčí směsí koření, co z něj dělá univerzální zákusek pro chvíle s kávou nebo čajem. Vídeňský perník je v mnohým rodinách, hlavně v zahraničí, připravován hlavně v časech Vánočních. Je snadný na upečení, proto neváhejte a vyzkoušejte jej kdykoliv, není nutné se striktně držet receptu, variant existuje celá řada. Já osobně si pamatuji z dětství perník potřený marmeládou a čokoládovou polevou. A ten jsme jako děti milovali.

Recept na Rakouský perník z Vídně: jemný dezert s vůní koření a medu

Ingredience na přípravu perníkového těsta

  • 700 g hladké mouky
  • 10 g sody bicarbony
  • 2 kávových lžiček mleté skořice
  • 1 kávová lžička mletých hřebíčků
  • 1 kávová lžička salajky
  • 1/2 kávové lžičky mletého anýzu
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 250 g cukru krystal
  • 150 g medu
  • 1 polévková lžíce kandovaného citrónu
  • 1 polévková lžíce kandovaného pomeranče

Ingredience na makovou náplň

  • 150 g mletého máku
  • 2 polévkové lžíce povidel
  • 2 polévkové lžíce strouhanky
  • 70 g cukru krystal
  • 200 ml vody
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 50 g másla
  • špetka citrónové kůry
  • povidla na potření korpusu

Ingredience na citrónovou polevu

  • 150 g moučkového cukru
  • 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
  • 1 bílek
  • trochu rozpuštěné čokolády na zdobení navrch citrónové polevy

Postup přípravy

1. Krystalový cukr dáme do kastrůlku a na slabém ohni jej pomalu rozpustíme na karamel, opatrně přidáme cca 180 ml vody a necháme povařit, čímž se karamel rozpustí a vytvoří se karamelová voda.

2. Kastrol stáhneme z ohně a do teplé karamelové vody přidáme med a mícháme do jeho rozpuštění. Přidáme 500 g mouky, salajku a jedlou sodu a mícháme vařečkou, než se nám vytvoří hladká kaše. Tuto hmotu necháme v chladu do druhého dne.

3. Druhý den přidáme zbytek mouky, směs koření a na drobno nakrájené kandované ovocné kůry a uhněteme celistvé těsto.

4. Na pomoučeném válu těsto rozdělíme na 2 stejné části, které vyválíme na velikost plechu.

5. Každé těsto dáme na plech vystlaný pečícím papírem, potřeme vodou a pečeme při teplotě 180 stupňů cca 12 minut. Upečená těsta necháme vychladnout.

Upečeme 2 platy těsta a vychladíme.
Upečeme 2 platy těsta a vychladíme.

6. Zatím si připravíme makovou nádivku. Cukr povaříme asi 5 minut ve vodě, přidáme mák, strouhanku a citronovou kůru a povaříme do zhoustnutí. Přidáme máslo, rum a povidla a náplň necháme vychladnout.

Uvaříme makovou náplň, kterou platy naplníme.
Uvaříme makovou náplň, kterou platy naplníme.

7. Upečené a vychlazené pláty perníku potřeme z vnitřní strany marmeládou. Na spodní plát navrstvíme makovou. nádivku a přikryjeme druhým platem. Povrch polijeme citrónovou polevou, kterou jsme si vyrobili mícháním ingrediencí pro polevu.

Povrch perníku polejeme citrónovou polevou.
Povrch perníku polejeme citrónovou polevou.

8. Politý perník necháme ztuhnout a můžeme ještě dozdobit rozpuštěnou čokoládou.

Tipy

Koření si můžeme namíchat doma dle chuti (skořice, zázvor, hřebíček, anýz). Použijte kvalitní květový nebo lesní med, kvůli zvýraznění chuti. Do těsta můžeme také přidat rozinky, nebo nasekané ořechy.

Dokonale vláčný čokoládový perník s polevou a přidanými jablky

Jablečný perník s tenkou vrstvou marmelády a čokoládové polevy: svěží vůně jablek v kombinaci s čokoládou

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest