Malinovo rebarborový džem spojuje lahodné chutě do jednoho úžasného domácího džemu. Základními stavebními kameny džemu jsou maliny, rebarbora, cukr, citronová šťáva a pektin.
V tomto receptu kombinujeme kyselé a sladké chutě – džem jako takový, je sladký s nádechem kyselých chutí. Na přípravu potřebujete jen 5 základních ingrediencí a samotná příprava zabere 15 minut. Maliny a rebarbora jsou chutě, které se k sobě náramně hodí. Výsledný džem má opravdu zajímavou a neobvyklou chuť – je sladký, trošku trpký a i malinko kyselý. Pektin používáme na ztužení a konzervaci. Rebarbora je sice sezónní potravina, ale po omytí a očištění ji můžeme nasáčkovat a zmrazit. Pro přípravu domácího džemu budete potřebovat velký hrnec ve kterém ovoce uvaříme a rozmačkáme. Také se bude hodit nádoba na vodní lázeň, ve které si připravíme sklenice a víčka na džem.
TIP: Malinovo rebarborový džem můžete použít v receptu na Malinový koláč z ovesných vloček
Recept na malinovo rebarborový džem pro letošní rok
Potřebné vybavení
- Velký hrnec
- Sklenice na džem
- Hrnec nebo nádoba na vodní lázeň
Suroviny
- 6 šálků čerstvých nebo mražených malin
- 2 šálky nakrájené rebarbory
- 7 šálků cukru krystal
- 1 balení ovocného pektinu
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup
- Ve velkém hrnci na mírném ohni vařte maliny a rebarboru dokud nezměknou. Ovoce následně rozmačkejte.
- Ve vroucí vodní lázni si prohřejte nádoby a víčka, do kterých budete džem plnit.
- V mističce si smíchejte 2 šálky cukru s pektinem. Přidejte citronovou šťávu a vše přidejte k malinám a rebarboře.
- Směs přiveďte k varu, míchejte vařečkou a nechte provařit ještě jednu minutu.
- Přidejte zbývající cukr, stále míchejte a znovu přiveďte k varu.
- Snižte teplotu, aby džem zůstal teplý, ale už ho dále nevařte. Jestli-že je potřeba, odstraňte vzniklou pěnu.
- Horký džem nalijte do sklenic. Nechte 1 cm volného prostoru od okraje. Otřete okraje, uzavřete.
- Sklenice s džeme nechte v horké vodní lázni po dobu 10 minut.
- Vyjměte sklenice z vodní lázně a nechte vychladnout na kuchyňské utěrce. Následně nechte sklenice 24 hodin na jednom místě. Po uplynutí času zkontrolujte těsnost. Víčka se nesmí při stlačení středu prohýbat nahoru a dolů.
- Sklenice skladujte na suchém a chladném místě. Jestliže Vám sklenice dokonale netěsní, uchovávejte džem v lednici.