5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Malinovo rebarborový džem spojuje lahodné chutě do jednoho úžasného domácího džemu. Základními stavebními kameny džemu jsou maliny, rebarbora, cukr, citronová šťáva a pektin.

V tomto receptu kombinujeme kyselé a sladké chutě – džem jako takový, je sladký s nádechem kyselých chutí. Na přípravu potřebujete jen 5 základních ingrediencí a samotná příprava zabere 15 minut. Maliny a rebarbora jsou chutě, které se k sobě náramně hodí. Výsledný džem má opravdu zajímavou a neobvyklou chuť – je sladký, trošku trpký a i malinko kyselý. Pektin používáme na ztužení a konzervaci. Rebarbora je sice sezónní potravina, ale po omytí a očištění ji můžeme nasáčkovat a zmrazit. Pro přípravu domácího džemu budete potřebovat velký hrnec ve kterém ovoce uvaříme a rozmačkáme. Také se bude hodit nádoba na vodní lázeň, ve které si připravíme sklenice a víčka na džem.

TIP: Malinovo rebarborový džem můžete použít v receptu na Malinový koláč z ovesných vloček

Domácí zavařený rebarborovo malinový džem

Recept na malinovo rebarborový džem pro letošní rok

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 15 minut
Celkový čas 30 minut
Porcí 10 sklenic
V letošním roce 2024 si připravujeme tento zajímavý, domácí džem, který kombinuje rebarboru a maliny. Prolínají se krásně sladké a kyselé chutě.

Potřebné vybavení

  • Velký hrnec
  • Sklenice na džem
  • Hrnec nebo nádoba na vodní lázeň

Suroviny

  • 6 šálků čerstvých nebo mražených malin
  • 2 šálky nakrájené rebarbory
  • 7 šálků cukru krystal
  • 1 balení ovocného pektinu
  • 2 lžíce citronové šťávy

Postup 

  • Ve velkém hrnci na mírném ohni vařte maliny a rebarboru dokud nezměknou. Ovoce následně rozmačkejte.
  • Ve vroucí vodní lázni si prohřejte nádoby a víčka, do kterých budete džem plnit.
  • V mističce si smíchejte 2 šálky cukru s pektinem. Přidejte citronovou šťávu a vše přidejte k malinám a rebarboře.
  • Směs přiveďte k varu, míchejte vařečkou a nechte provařit ještě jednu minutu.
  • Přidejte zbývající cukr, stále míchejte a znovu přiveďte k varu.
  • Snižte teplotu, aby džem zůstal teplý, ale už ho dále nevařte. Jestli-že je potřeba, odstraňte vzniklou pěnu.
  • Horký džem nalijte do sklenic. Nechte 1 cm volného prostoru od okraje. Otřete okraje, uzavřete.
  • Sklenice s džeme nechte v horké vodní lázni po dobu 10 minut.
  • Vyjměte sklenice z vodní lázně a nechte vychladnout na kuchyňské utěrce. Následně nechte sklenice 24 hodin na jednom místě. Po uplynutí času zkontrolujte těsnost. Víčka se nesmí při stlačení středu prohýbat nahoru a dolů.
  • Sklenice skladujte na suchém a chladném místě. Jestliže Vám sklenice dokonale netěsní, uchovávejte džem v lednici.
Uložit do Mé kuchařky
Chod: Příloha, Sladké
Kuchyně: Americká, Česká
Klíčové slovo: domácí džem, džem, maliny, marmeláda, rebarbora, zavařování
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest