Ovocné koláče k létu prostě patří. V České republice jsme zvyklí na klasické kynuté koláče posypané drobenkou na povrchu. Já osobně mám velmi ráda meruňky, proto si podle tohoto tradičního receptu upečeme meruňkový koláč s drobenkou. Sladko-kyselá chuť meruněk v kombinaci s jemným kynutým těstem a křupavou drobenkou tvoří dokonalý dezert. Příprava je zároveň vcelku jednoduchá a nejvíce času zabere právě kynutí. Myslím si, že tento koláč je perfektní, pokud čekáte návštěvu a nabídnete k němu kávu nebo čaj.

S oblibou drobenkový koláč semnou pečou také děti. Pamatují si postup a já pouze přihlížím. Je to naše taková rodinná zábava, jednou za čas upéct tento koláč. Díky nadýchanému a jednoduchému těstu si meruňkový koláč bereme ke svačině do práce nebo děti do školy. Ideálně zasytí a doplní energii. Již v dřívějších dobách tento koláč pekly hospodyně pro své tvrdě pracující muže na polích a v lesích, aby měli dostatek energie pro další práci.

Recept na meruňkový koláč

Délka přípravy včetně kynutí 1h 50 minut, délka pečení 35 minut.

Ingredience pro přípravu

Kvásek:

  • 1/2 hrnku teplého mléka
  • 1 lžíce mouky
  • 1,5 lžičky sušeného droždí
  • 1/4 lžičky cukru

Těsto:

  • 2 a 1/3 hrnku mouky
  • 125 g másla
  • 1/3 hrnku cukru
  • 2 žloutky
  • 1/4 lžičky soli

Další:

  • 900 g čerstvých meruněk
  • 180 g másla
  • 1/2 hrnku cukru
  • 3/4 hrnku mouky
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžíce tuku na vymazání plechu
  • 2 lžíce moučkového cukru na posypání

Postup přípravy

1. V mističce smícháme ingredience na kvásek a necháme ho vzejít na teplém místě.

Necháme vzejít kvásek.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, Necháme vzejít kvásek.

2. Do velké mísy vložíme cukr, mouku, žloutky a vzejitý kvásek a mixérem nebo ručně vypracujeme těsto.

3. Přidáme změklé máslo a 1/4 lžičky soli, vyhněteme a necháme nyní pod utěrkou vykynout asi 1h 15 minut na teplém místě. Těsto zdvojnásobí objem.

Těsto zdvojnásobí během kynutí objem.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, Těsto zdvojnásobí během kynutí objem.

4. Mezitím si v misce připravíme drobenku a smícháme spolu mouku, máslo, cukr, skořici a vanilkový extrakt.

5. Prsty vypracujeme drobenku a poté si dáme předehřát troubu na 180°C.

Vytvoříme drobenku.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, Vytvoříme drobenku.

6. Plech vymažeme tukem a vykynuté těsto do něj rozprostřeme v tenké vrstvě. Můžeme i mírně do stran udělat z těsta okraje.

Těsto roztáhneme na plechu.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, Těsto roztáhneme na plechu.

7. Na těsto rozložíme vypeckované a nakrájené meruňky. V případě, že jsou kyselejší, posypeme je trochou cukru.

Vyskládáme meruňky a posypeme drobenkou.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, Vyskládáme meruňky a posypeme drobenkou.

8. Na meruňky nasypeme drobenku a plech vložíme do předehřáté trouby na 35 minut.

9. Po upečení necháme koláč zchladnout na plechu a poté ho posypeme moučkovým cukrem.

Meruňkový koláč s drobenkou.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, Meruňkový koláč s drobenkou.

Variace drobenkového koláče

S jiným ovocem můžete měnit chutě. Neomezujte se meruňkami. Zkuste například borůvky, jahody, třešně a mnoho dalšího. Koláč je vždy vynikající s jakýmkoliv dostupným a sezónním ovocem.

Citronová nebo pomerančová kůra dodá koláči osvěžující aroma. Zkuste trochu nastrouhané kůry přidat do těsta a získáte nové chutě.

Bohatší chuť získáte také s ořechovou drobenkou. Přidejte během přípravy drobenky do směsi také nasekané vlašské nebo lískové ořechy.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest