Ovocné koláče k létu prostě patří. V České republice jsme zvyklí na klasické kynuté koláče posypané drobenkou na povrchu. Já osobně mám velmi ráda meruňky, proto si podle tohoto tradičního receptu upečeme meruňkový koláč s drobenkou. Sladko-kyselá chuť meruněk v kombinaci s jemným kynutým těstem a křupavou drobenkou tvoří dokonalý dezert. Příprava je zároveň vcelku jednoduchá a nejvíce času zabere právě kynutí. Myslím si, že tento koláč je perfektní, pokud čekáte návštěvu a nabídnete k němu kávu nebo čaj.
S oblibou drobenkový koláč semnou pečou také děti. Pamatují si postup a já pouze přihlížím. Je to naše taková rodinná zábava, jednou za čas upéct tento koláč. Díky nadýchanému a jednoduchému těstu si meruňkový koláč bereme ke svačině do práce nebo děti do školy. Ideálně zasytí a doplní energii. Již v dřívějších dobách tento koláč pekly hospodyně pro své tvrdě pracující muže na polích a v lesích, aby měli dostatek energie pro další práci.
Recept na meruňkový koláč
Délka přípravy včetně kynutí 1h 50 minut, délka pečení 35 minut.
Ingredience pro přípravu
Kvásek:
- 1/2 hrnku teplého mléka
- 1 lžíce mouky
- 1,5 lžičky sušeného droždí
- 1/4 lžičky cukru
Těsto:
- 2 a 1/3 hrnku mouky
- 125 g másla
- 1/3 hrnku cukru
- 2 žloutky
- 1/4 lžičky soli
Další:
- 900 g čerstvých meruněk
- 180 g másla
- 1/2 hrnku cukru
- 3/4 hrnku mouky
- 1/4 lžičky skořice
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžíce tuku na vymazání plechu
- 2 lžíce moučkového cukru na posypání
Postup přípravy
1. V mističce smícháme ingredience na kvásek a necháme ho vzejít na teplém místě.
2. Do velké mísy vložíme cukr, mouku, žloutky a vzejitý kvásek a mixérem nebo ručně vypracujeme těsto.
3. Přidáme změklé máslo a 1/4 lžičky soli, vyhněteme a necháme nyní pod utěrkou vykynout asi 1h 15 minut na teplém místě. Těsto zdvojnásobí objem.
4. Mezitím si v misce připravíme drobenku a smícháme spolu mouku, máslo, cukr, skořici a vanilkový extrakt.
5. Prsty vypracujeme drobenku a poté si dáme předehřát troubu na 180°C.
6. Plech vymažeme tukem a vykynuté těsto do něj rozprostřeme v tenké vrstvě. Můžeme i mírně do stran udělat z těsta okraje.
7. Na těsto rozložíme vypeckované a nakrájené meruňky. V případě, že jsou kyselejší, posypeme je trochou cukru.
8. Na meruňky nasypeme drobenku a plech vložíme do předehřáté trouby na 35 minut.
9. Po upečení necháme koláč zchladnout na plechu a poté ho posypeme moučkovým cukrem.
Variace drobenkového koláče
S jiným ovocem můžete měnit chutě. Neomezujte se meruňkami. Zkuste například borůvky, jahody, třešně a mnoho dalšího. Koláč je vždy vynikající s jakýmkoliv dostupným a sezónním ovocem.
Citronová nebo pomerančová kůra dodá koláči osvěžující aroma. Zkuste trochu nastrouhané kůry přidat do těsta a získáte nové chutě.
Bohatší chuť získáte také s ořechovou drobenkou. Přidejte během přípravy drobenky do směsi také nasekané vlašské nebo lískové ořechy.