Hruškový moka dort s jogurtovým krémem je skutečným mistrovským dílem. Tento dort spojuje bohatou chuť hrušek vařených v bílém víně se svěžím jogurtovým krémem s kávovou příchutí. Korpus dortu je lehký, nadýchaný a doplněný o bobulové želé, které přidává svěží ovocnou chuť. Dort je ideální na oslavy nebo speciální příležitosti, kde zaujme nejen svým vzhledem, ale i bohatými chutěmi.
Základem tohoto dezertu je jemný korpus, jehož struktura je díky kombinaci mouky a kukuřičného škrobu lehká a nadýchaná. Po upečení se korpus rozděluje na dvě části, které ukrývají osvěžující bobulové želé doplněné o jemné aroma citronové esence. Hvězdou dortu jsou však hrušky, které po vaření ve sladkém bílém víně získávají delikátní chuť s nádechem skořice a anýzu. Tyto hrušky, pečlivě uložené na vrstvě želé, přinášejí každý kousek dortu k životu svým bohatým a sladkým profilem. Celý tento zážitek završuje sametový moka krém z jogurtu a šlehačky, do kterého se kávová esence vpisuje jako jemný podtón. Dort je nakonec dekorován šlehačkou, plátky nasáklých hrušek a strouhanou čokoládou, která dodává kontrast a texturu. Každé sousto je symfonií chutí, jež uspokojí i ty nejnáročnější labužníky.
Recept na dort s hruškami vařenými na víně a moka krémem
Potřebné vybavení
- Forma na dort (24-25 cm)
- Šlehač
Suroviny
- 5 vajec
- 125 g cukru
- 1 lžička citronové esence
- 70 g mouky
- 70 g kukuřičného škrobu
- 1 lžička prášku do pečiva
Moka krém:
- 250 g smetanového jogurtu
- 50 g moučkového cukru
- 1 lžíce kávové esence
- 1 lžička instantní kávy (ness)
- 400 ml smetany na šlehání
Hrušky:
- 4 hrušky
- 2 hrnky sladkého bílého vína
- 1 hrnek cukru
- 2-3 tyčinky skořice
- 1 hvězdička anýzu
Želé:
- 200 g bobulí (např. maliny, borůvky)
- 1 šálek cukru
- 1 lžička želatiny
Na zdobení:
- 300 ml šlehačky
- strouhaná čokoláda
Postup
- Vyšleháme bílky do pěny, přidáme cukr a poté žloutky. Do směsi jemně vmícháme mouku a prášek do pečiva. Pečeme ve formě o průměru 24-25 cm.
Zdroj obrázku: reteteculinare, Hruškový dort s moka krémem, zdobené hruškami a strouhanou čokoládou
- Hrušky oloupeme, rozkrojíme a vaříme v bílém víně s cukrem, skořicí a anýzem asi 15 minut. Necháme vychladnout.
- Smícháme jogurt s moučkovým cukrem, kávou a kávovou esencí. Postupně vmícháme vyšlehanou smetanu.
- Bobule rozmixujeme s cukrem a povaříme. Přidáme hydratovanou želatinu a necháme vychladnout.
- Na první plát korpusu rozetřeme bobulové želé, přidáme hrušky, potřeme moka krémem a přiklopíme druhým plátem. Necháme chladit několik hodin.
- Ozdobíme šlehačkou, vařenými hruškami a strouhanou čokoládou.