Zatím nehodnoceno
Přejít na recept Tisknout recept

Hruškový moka dort s jogurtovým krémem je skutečným mistrovským dílem. Tento dort spojuje bohatou chuť hrušek vařených v bílém víně se svěžím jogurtovým krémem s kávovou příchutí. Korpus dortu je lehký, nadýchaný a doplněný o bobulové želé, které přidává svěží ovocnou chuť. Dort je ideální na oslavy nebo speciální příležitosti, kde zaujme nejen svým vzhledem, ale i bohatými chutěmi.

Základem tohoto dezertu je jemný korpus, jehož struktura je díky kombinaci mouky a kukuřičného škrobu lehká a nadýchaná. Po upečení se korpus rozděluje na dvě části, které ukrývají osvěžující bobulové želé doplněné o jemné aroma citronové esence. Hvězdou dortu jsou však hrušky, které po vaření ve sladkém bílém víně získávají delikátní chuť s nádechem skořice a anýzu. Tyto hrušky, pečlivě uložené na vrstvě želé, přinášejí každý kousek dortu k životu svým bohatým a sladkým profilem. Celý tento zážitek završuje sametový moka krém z jogurtu a šlehačky, do kterého se kávová esence vpisuje jako jemný podtón. Dort je nakonec dekorován šlehačkou, plátky nasáklých hrušek a strouhanou čokoládou, která dodává kontrast a texturu. Každé sousto je symfonií chutí, jež uspokojí i ty nejnáročnější labužníky.

Zdroj obrázku: reteteculinare, Hruškový dort s moka krémem, zdobené hruškami a strouhanou čokoládou

Recept na dort s hruškami vařenými na víně a moka krémem

Autor receptu: Jana Duchoňová
Zatím nehodnoceno
Čas přípravy 40 minut
Čas vaření 50 minut
Doba tuhnutí 4 hodiny
Celkový čas 5 hodiny 30 minut
Porcí 10 porcí
Tento dort spojuje svěžest vařených hrušek a jemnost moka krému, což vytváří dokonalou chuťovou kombinaci

Potřebné vybavení

  • Forma na dort (24-25 cm)
  • Šlehač

Suroviny

  • 5 vajec
  • 125 g cukru
  • 1 lžička citronové esence
  • 70 g mouky
  • 70 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžička prášku do pečiva

Moka krém:

  • 250 g smetanového jogurtu
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 lžíce kávové esence
  • 1 lžička instantní kávy (ness)
  • 400 ml smetany na šlehání

Hrušky:

  • 4 hrušky
  • 2 hrnky sladkého bílého vína
  • 1 hrnek cukru
  • 2-3 tyčinky skořice
  • 1 hvězdička anýzu

Želé:

  • 200 g bobulí (např. maliny, borůvky)
  • 1 šálek cukru
  • 1 lžička želatiny

Na zdobení:

  • 300 ml šlehačky
  • strouhaná čokoláda

Postup 

  • Vyšleháme bílky do pěny, přidáme cukr a poté žloutky. Do směsi jemně vmícháme mouku a prášek do pečiva. Pečeme ve formě o průměru 24-25 cm.
    Recept na hruškový dort: Hruškový dort s moka krémem, zdobené hruškami a strouhanou čokoládou

    Zdroj obrázku: reteteculinare, Hruškový dort s moka krémem, zdobené hruškami a strouhanou čokoládou

  • Hrušky oloupeme, rozkrojíme a vaříme v bílém víně s cukrem, skořicí a anýzem asi 15 minut. Necháme vychladnout.
  • Smícháme jogurt s moučkovým cukrem, kávou a kávovou esencí. Postupně vmícháme vyšlehanou smetanu.
  • Bobule rozmixujeme s cukrem a povaříme. Přidáme hydratovanou želatinu a necháme vychladnout.
  • Na první plát korpusu rozetřeme bobulové želé, přidáme hrušky, potřeme moka krémem a přiklopíme druhým plátem. Necháme chladit několik hodin.
  • Ozdobíme šlehačkou, vařenými hruškami a strouhanou čokoládou.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 90 Kč
Chod: Sladké
Kuchyně: Mezinárodní
Klíčové slovo: brnkací dort, hruška, moka dort
Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest