Jestli máte rádi kysané zelí, toto je recept pro vás. Já ho miluji a vařím ho hlavně v zimě, když potřebuji bojovat proti nemocem. Kysané zelí díky obsahu probiotik, vlákniny a vitamínů podporuje střevní mikroflóru a imunitu. Někoho by možná mohlo zajímat, že je také nízkokalorické, ale až do něj přidáme slaninu, počet kalorií vzroste.

Důležitá informace na úvod: pokud si nepřejete jíst vyloženě tvrdé brambory, uvařte je zvlášť a přidejte do jídla až na závěr. Brambory v kyselém prostředí totiž nezměknou ani kdybyste se postavili na hlavu. Do jídla můžete také přidat kousky masa nebo další uzeniny, kdyby slaniny bylo málo nebo jste měli ještě nějaké přebytky od oběda z minulého dne. K jídlu se nic jiného nepřidává, jí se takto, je to takový eintopf po česku.

Recept na myslivecké zelí

Doba přípravy: 45 minut

Co potřebujeme

  • 400 g kysaného zelí
  • 500 g brambor
  • 100 g slaniny
  • 1 střední cibule
  • 20–30 g sušených hub (předem namočených)
  • 1–2 lžíce oleje nebo sádla
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti
  • kmín dle chuti
  • špetka cukru

Jak na to – postup přípravy zelí po myslivecku

1. Houby namočíme alespoň 20 minut předem do vody.

2. Do hrnce dáme škvařit nakrájenou slaninu. Jakmile pustí tuk, přidáme cibuli a osmahneme ji dozlatova.

3. Zelí slijeme a nakrájíme, aby v něm nezůstaly velké kusy. Přidáme do hrnce spolu se solí, pepřem a kmínem. Houby scedíme a přihodíme do hrnce. Přidáme i vodu z hub přecezenou přes sítko. Vše vaříme, dokud zelí a houby nezměknou.

4. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě doměkka.

5. Měkké brambory přidáme ke zbytku surovin, promícháme a servírujeme.

TIP: do zelí můžete přidat i pečené maso, klobásu

Tipy pro doladění chuti a servírování

Do hrnce můžeme přidat také trochu koření: bobkový list, nové koření nebo tymián.

Z části brambor můžeme připravit bramborovou kaši a podávat jako přílohu s osmahnutou cibulkou.

Pokud se zelí zdá moc kyselé, přidáme více cukru.

Obrázek k receptu na halušky se zelím a slaninou

Domácí halušky se zelím a slaninou: Recept na bramborový poklad ze Slovenska

Obrázek receptu na zelný salát bez zavařování.

Zelný salát bez zavařování, který vydrží celou zimu jako pikantní příloha

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest