Štrúdl nebo závin? Ať se mu říká jakkoliv, patří v našich končinách k nejoblíbenějším dezertům. O klasický recept na něj se podělila již Magdaléna Dobromila Rettigová ve své Domácí kuchařce z roku 1826. Jeho jemnost, kterou si získává díky těstu (tradičně taženému nebo listovému) a využitelnost pro náplň sladkou či slanou z něj činí perlu českých domovů. Výraz „štrúdl“ pochází z němčiny (Strudel, tedy vír nebo závit) a odkazuje na způsob, jakým se těsto stáčí kolem náplně.

České slovo „závin“ vzniklo podobně – těsto se zavinuje. Oba pojmy se dnes používají zaměnitelně, byť „štrúdl“ častěji označuje tradiční rakouskou verzi s taženým těstem, zatímco „závin“ se více používá pro varianty modernější, například právě pro tu jogurtovou. Tradiční náplň tvoří jablka, oblíbené jsou i varianty s mákem, tvarohem nebo se slanými surovinami, například se zelím, šunkou či sýrem a rajčaty ve stylu pizza příchutí. Jogurtový závin (nebo chcete-li štrúdl) se při krájení nedrolí a je příjemně vláčný. Pochutnat si na něm mohou i děti od 1 roku.

Ingredience na těsto

  • Hladká mouka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 300 g;
  • Hustý bílý (například choceňský) jogurt –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 180 g;
  • Máslo pokojové teploty –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 70 g;
  • Rozehřáté ghí (přepuštěné máslo) na potření –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 lžíce.

Ingredience na náplň

  • Jablka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 3 až 4 kusy;
  • Skořice –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžíce;
  • Vanilkový cukr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 sáček;
  • Rozinky –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ hrst;
  • Nasekané vlašské ořechy –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ hrst;
  • Cukr krystal –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle potřeby (řiďte se sladkostí jablek).

Postup přípravy

  • Troubu předehřejte na 180 stupňů.
  • Do misky dejt mouku, máslo a jogurt.
  • Vypracujte těsto. Nelekněte se, trvá to trochu déle. Nakonec se vše hezky spojí.
  • Těsto dejte na 10 minut do ledničky odpočinout.
  • Mezitím, co těsto odpočívá, si můžete oloupat jablka, zbavit je jadřinců a nastrouhat (na plátky nebo na hrubé nudličky).
  • Poté si připravte pracovní desku, na které budete těsto vyvalovat.
  • Těsto si trochu podsypte. Rukama pak dovypracujte tak, aby bylo hladké, poté ho vyválejte do tvaru obdélníku. Práce nebude složitá, těsto se netrhá, válet jde krásně.
  • V této fázi posypejte těsto předem připravenými jablky.
  • Poté doplňte skořicí, vanilkovým cukrem, nasekanými ořechy a rozinkami.
  • Cukr přisypte dle chuti.
  • Poté zaviňte jako šneka, okraje složte dovnitř nebo pod vzniklý „rukáv“, opatrně těsto přitiskněte, aby nevytékala náplň.
Obrázek receptu na štrúdl z tvarohového těsta.

Domácí štrúdl z jemného tvarohového těsta: nový rozměr osvědčeného moučníku

Obrázek k receptu Závin z jogurtového těsta
Foto: Karen and Brad Emerson / Creative Commons / CC BY, Recept na Závin z jogurtového těsta
  • Přemístěte na plech vyložený pečicím papírem.
  • Potřete rozehřátým ghí a pečte dozlatova (přibližně 30 minut).
  • Závin nechte vychladnout, můžete jej posypat moučkovým cukrem.
  • Tip: Abyste zamezili vytečení náplně, můžete těsto před vrstvením jablek posypat strouhankou nebo najemno umletými ořechy.
Jablečný závin se švestkami

Jablečný závin se švestkami, z listového těsta

Zdroj: Autorský text, Wikipedie

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest