Štrúdl nebo závin? Ať se mu říká jakkoliv, patří v našich končinách k nejoblíbenějším dezertům. O klasický recept na něj se podělila již Magdaléna Dobromila Rettigová ve své Domácí kuchařce z roku 1826. Jeho jemnost, kterou si získává díky těstu (tradičně taženému nebo listovému) a využitelnost pro náplň sladkou či slanou z něj činí perlu českých domovů. Výraz „štrúdl“ pochází z němčiny (Strudel, tedy vír nebo závit) a odkazuje na způsob, jakým se těsto stáčí kolem náplně.
České slovo „závin“ vzniklo podobně – těsto se zavinuje. Oba pojmy se dnes používají zaměnitelně, byť „štrúdl“ častěji označuje tradiční rakouskou verzi s taženým těstem, zatímco „závin“ se více používá pro varianty modernější, například právě pro tu jogurtovou. Tradiční náplň tvoří jablka, oblíbené jsou i varianty s mákem, tvarohem nebo se slanými surovinami, například se zelím, šunkou či sýrem a rajčaty ve stylu pizza příchutí. Jogurtový závin (nebo chcete-li štrúdl) se při krájení nedrolí a je příjemně vláčný. Pochutnat si na něm mohou i děti od 1 roku.
Ingredience na těsto
- Hladká mouka – 300 g;
- Hustý bílý (například choceňský) jogurt – 180 g;
- Máslo pokojové teploty – 70 g;
- Rozehřáté ghí (přepuštěné máslo) na potření – 2 lžíce.
Ingredience na náplň
- Jablka – 3 až 4 kusy;
- Skořice – 1 lžíce;
- Vanilkový cukr – 1 sáček;
- Rozinky – hrst;
- Nasekané vlašské ořechy – hrst;
- Cukr krystal – dle potřeby (řiďte se sladkostí jablek).
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 stupňů.
- Do misky dejt mouku, máslo a jogurt.
- Vypracujte těsto. Nelekněte se, trvá to trochu déle. Nakonec se vše hezky spojí.
- Těsto dejte na 10 minut do ledničky odpočinout.
- Mezitím, co těsto odpočívá, si můžete oloupat jablka, zbavit je jadřinců a nastrouhat (na plátky nebo na hrubé nudličky).
- Poté si připravte pracovní desku, na které budete těsto vyvalovat.
- Těsto si trochu podsypte. Rukama pak dovypracujte tak, aby bylo hladké, poté ho vyválejte do tvaru obdélníku. Práce nebude složitá, těsto se netrhá, válet jde krásně.
- V této fázi posypejte těsto předem připravenými jablky.
- Poté doplňte skořicí, vanilkovým cukrem, nasekanými ořechy a rozinkami.
- Cukr přisypte dle chuti.
- Poté zaviňte jako šneka, okraje složte dovnitř nebo pod vzniklý „rukáv“, opatrně těsto přitiskněte, aby nevytékala náplň.

Domácí štrúdl z jemného tvarohového těsta: nový rozměr osvědčeného moučníku
- Přemístěte na plech vyložený pečicím papírem.
- Potřete rozehřátým ghí a pečte dozlatova (přibližně 30 minut).
- Závin nechte vychladnout, můžete jej posypat moučkovým cukrem.
- Tip: Abyste zamezili vytečení náplně, můžete těsto před vrstvením jablek posypat strouhankou nebo najemno umletými ořechy.

Jablečný závin se švestkami, z listového těsta
Zdroj: Autorský text, Wikipedie