Některé buchty jsou lepší než jiné. Díky obsahu jogurtu v tomto těstu je takováto nadýchaná buchta nesmírně vláčná a zároveň její příprava jednoduchá. Troufne si na ni každý, rozhodně na ni není co zkazit.

Jen pár surovin vás dělí od výsledku, který budete moct s hrdostí nabídnout rodině ke kávě nebo hostům jako dezert. Jakmile ji ochutnáte, pochopíte, proč za to určitě stojí.

Recept na jogurtovou buchtu

Délka pečení v troubě 30 – 40 monut.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce jedlé sody
  • 1 vejce
  • 2 kelímky bílého jogurtu
  • 150 ml mléka
  • 150 ml oleje
  • 3 lžíce marmelády

Poleva:

  • 100 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 4 lžíce kakaa
  • 4 lžíce rumu

Postup přípravy buchty z jogurtového těsta

1. V jedné míse smícháme mouky, cukr, vanilkový cukr a jedlou sodu.

2. V druhé míse samostatně smícháme vejce, jogurt, mléko, olej a marmeládu a vyšleháme.

3. Tuto vyšlehanou hmotu zapracujeme do suchých ingrediencí a vymícháme těsto.

Obrázek receptu na nadýchanou buchtu s citrónovým krémem.

Nadýchaná citrónová buchta se šlehačkovým krémem je neodolatelná

4. Vložíme do předehřáté trouby na 160°C a pečeme 30 – 40 minut.

5. V rendlíku spolu smícháme rozpuštěné máslo, kakao, moučkový cukr a rum.

6. Vytvoříme hladkou polevu, kterou rozetřeme na vychladnou buchtu.

Nadýchaná buchta z jogurtového těsta.
Foto: Ilona Mikulecká, Nadýchaná buchta z jogurtového těsta.

Závěr

Takže pokud hledáte skvělý dezert na neděli ke kávě, zde je skvělý tip. Všichni si moc pochutnáte a příprava zabere chvilku.

Obrázek receptu na prosedlou buchtu s tvarohem a povidly.

Prosedlá buchta s tvarohem: Odpolední klasika ke kávě

Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest