Některé buchty jsou lepší než jiné. Díky obsahu jogurtu v tomto těstu je takováto nadýchaná buchta nesmírně vláčná a zároveň její příprava jednoduchá. Troufne si na ni každý, rozhodně na ni není co zkazit.
Jen pár surovin vás dělí od výsledku, který budete moct s hrdostí nabídnout rodině ke kávě nebo hostům jako dezert. Jakmile ji ochutnáte, pochopíte, proč za to určitě stojí.
Recept na jogurtovou buchtu
Délka pečení v troubě 30 – 40 monut.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce jedlé sody
- 1 vejce
- 2 kelímky bílého jogurtu
- 150 ml mléka
- 150 ml oleje
- 3 lžíce marmelády
Poleva:
- 100 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 4 lžíce kakaa
- 4 lžíce rumu
Postup přípravy buchty z jogurtového těsta
1. V jedné míse smícháme mouky, cukr, vanilkový cukr a jedlou sodu.
2. V druhé míse samostatně smícháme vejce, jogurt, mléko, olej a marmeládu a vyšleháme.
3. Tuto vyšlehanou hmotu zapracujeme do suchých ingrediencí a vymícháme těsto.

Nadýchaná citrónová buchta se šlehačkovým krémem je neodolatelná
4. Vložíme do předehřáté trouby na 160°C a pečeme 30 – 40 minut.
5. V rendlíku spolu smícháme rozpuštěné máslo, kakao, moučkový cukr a rum.
6. Vytvoříme hladkou polevu, kterou rozetřeme na vychladnou buchtu.
Závěr
Takže pokud hledáte skvělý dezert na neděli ke kávě, zde je skvělý tip. Všichni si moc pochutnáte a příprava zabere chvilku.

Prosedlá buchta s tvarohem: Odpolední klasika ke kávě
Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI