5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Čokoládové košíčky jsou lahodný a elegantní dezert, který zaručeně potěší všechny milovníky sladkého. Tyto malé sladké pochoutky se snadno připravují a jsou ideální na různé oslavy, večírky nebo jako výborný domácí dezert.

Tyto čokoládové košíčky s polevou a krémem podle receptu jsou vrcholem dekadentního dezertu, který promění každou příležitost v oslavu. Základ tvoří nadýchaný kakaový korpus, který je jemně nasáklý pomerančovým sirupem, aby byl dokonale vláčný a plný svěžesti. Na tomto základu se pak rozprostírá vrstva bohatého čokoládového krému, který je kombinací hořké čokolády, másla a mascarpone, což zaručuje neodolatelnou hladkou texturu a intenzivní chuť. Košíčky jsou korunovány lesklou čokoládovou polevou, která jim dodává oslnivý vzhled a zároveň chrání krémovou náplň. A nakonec, jako třešnička na dortu, přichází vrstva nadýchané šlehačky, která celé dílo zjemňuje a dodává mu lehkost. Tento dezert je opravdovým uměleckým dílem, které nejen skvěle chutná, ale i nádherně vypadá.

TIP: Přidejte se do naší facebookové skupiny pro inspirace na Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně

Obrázek: bucataras, Elegantní čokoládové košíčky pro speciální chvíle

Recept na čokoládové košíčky s krémem a nadýchanou šlehačkou

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 40 minut
Porcí 16 kusů
Pokud se řadíte mezi milovníky čokolády, tento recept musíte vyzkoušet. Kakaový korpus, který je jemně nasáklý pomerančovým sirupem, aby byl dokonale vláčný a plný svěžesti.

Potřebné vybavení

  • Plech na pečení

Suroviny

Základní těsto:

  • 5 vajec
  • 125 gramů cukru
  • 95 gramů hladké mouky
  • 30 gramů kakaa
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkové esence

Přeliv:

  • 500 mililitrů vody
  • 100 gramů cukru
  • 100 mililitrů pomerančového nektaru
  • 1 lžička vanilkové esence

Čokoládový krém:

  • 150 gramů cukru
  • 150 mililitrů vody
  • 150 gramů hořké čokolády
  • 100 gramů másla
  • 250 gramů mascarpone

Glazura:

  • 150 gramů hořké čokolády
  • 200 mililitrů smetany
  • 50 gramů másla

Šlehačka

  • 200 mililitrů smetany ke šlehání
  • 300 mililitrů sladké smetany

Postup 

  • Bílky šleháme se špetkou soli do tuhého sněhu. Postupně přidáváme cukr a šleháme, dokud nevznikne pevná pěna.
    Jemné čokoládové košíčky

    Obrázek: bucataras, Jemná čokoládová ganache na košíčky

  • Přidáme žloutky a vanilkovou esenci a jemně promícháme.
    Bohatá čokoládová vrstva na košíčky

    Obrázek: bucataras, Bohatá čokoládová vrstva na košíčky

  • Nakonec přisypeme prosátou mouku a kakao a důkladně zapracujeme.
    Těsto pro sladké košíčky

    Obrázek: bucataras, Základní těsto na košíčky

  • Formu vyložíme pečicím papírem.
  • Nalijeme směs do formy a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C.
    Recept na těsto pro košíčky

    Obrázek: bucataras, Těsto na čokoládové košíčky

  • Po upečení necháme vychladnout a poté rozdělíme na 16 porcí.
  • Vodu s cukrem přivedeme k varu, dokud se cukr nerozpustí.
  • Přidáme pomerančový nektar a vanilkovou esenci a vaříme asi 3 minuty.
  • Necháme sirup vychladnout.
  • Cukr, vodu a 3-4 kapky octa svaříme do varu. Ocet zabrání krystalizaci sirupu.
  • Přidáme čokoládu a mícháme, dokud se nerozpustí.
    Čokoládový krém

    Obrázek: bucataras, Čokoládový krém na košíčky

  • Sirup necháme úplně vychladnout.
  • Měkké máslo smícháme s mascarpone. Do směsi postupně přidáváme vychlazený čokoládový sirup a důkladně promícháme. Krém necháme odležet v lednici.
    Čokoládové košíčky na každou příležitost

    Obrázek: bucataras, Domácí čokoládové košíčky

  • Čokoládu a tekutou smetanu zahřejeme na parní lázni, dokud se čokoláda nerozpustí.
  • Sejmeme z plotny a přidáme máslo, dobře promícháme. Polevu necháme asi 15 minut vychladnout.
  • Smícháme smetanu se sladkou smetanou a šleháme, dokud nevznikne tuhá šlehačka.
  • Každý kousek těsta namočíme do sirupu a položíme na plech.
    Jednoduché čokoládové košíčky

    Obrázek: bucataras, Jednoduché a chutné čokoládové košíčky

  • Polejeme čokoládovou polevou a necháme v lednici asi 15 minut ztuhnout.
    Čokoládové košíčky a jejich základ

    Obrázek: bucataras, Čokoládové košíčky pro každou příležitost

  • Pomocí cukrářského sáčku ozdobíme vrch každého košíčku šlehačkou.
    Čokoládové košíčky

    Obrázek: bucataras, Neodolatelné čokoládové košíčky

Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 140 Kč
Chod: Dezert
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: čokoláda, domácí košíčky, hořká čokoláda, kakaový korpus, pomerančový sirup, šlehačka, šlehačkový krém


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest