Česnekovo sýrové houstičky jsou ideální volbou pro všechny, kteří milují křupavé domácí pečivo se slanou chutí. Tyto houstičky jsou obohacené o intenzivní vůni česneku a jemnost sýra, což z nich dělá neodolatelnou přílohu k polévkám, salátům nebo je můžete jednoduše naservírovat jako svačinu. Příprava je jednoduchá, a přitom zaručí lahodný výsledek, který si zamiluje celá rodina.
Domácí pečení má své kouzlo a výsledkem je vždy voňavé, čerstvé pečivo, které daleko předčí kupované výrobky. Tvarování malých houstiček a jejich následné pečení dává prostor pro kreativitu. Česnek dodává houstičkám výraznou chuť, která skvěle ladí se sýrem a vytváří harmonickou kombinaci chutí.
TIP: k domácímu pečivu se hodí domácí pomazánka. Prohlédněte si recepty na pomazánky.
Recept na česnekovo sýrové houstičky
Délka pečení v troubě 20 minut.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 400 g hladké mouky
- 300 g polohrubé mouky
- 400 ml vody
- 2 žloutky
- 21 g droždí
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce soli
Náplň:
- 150 g sýra typu gouda nebo eidam
- 150 g mozzarelly
- 100 g másla
- 2 stroužky česneku
- sůl
Navíc:
- 1 vejce
- semínka dle chuti
Postup přípravy
1. Ve větší míse smícháme oba druhy mouky se solí, olejem a žloutky.
2. V jiné misce smícháme vlažnou vodu s rozdrobeným droždím a cukrem a tuto kváskovou směs nalejeme do větší mísy.
3. Ručně vypracujeme hladké těsto, zakryjeme utěrkou a dáme na hodinu vykynout.
4. Během kynutí si v čisté míse smícháme nastrouhané sýry, nastrouhané stroužky česneku, přibližně lžičku soli a 100 g rozpuštěného másla.
5. Na pomoučněnou pracovní plochu si přendáme vykynuté těsto, rozdělíme ho na 2 stejné částí a každou vyválíme na stejně velký čtverec nebo obdélník.
6. Nožem si po povrchu jednoho plátu těsta naznačíme cca 12 čtverečků a do každého z nich dáme přiměřené množství sýrové náplně.
7. Druhý plát těsta opatrně přeložíme na ten první s náplní a v místech spojů čtverců těsto utěsníme včetně vnějších okrajů. Vytvoříme jakési pirohy.
8. Jednotlivé plněné kapsy nakrájíme například kráječem na pizzu a okraje ještě utěsníme, aby náplň nevytekla.
9. Dáme si předehřát troubu na 190 stupňů a plech vyložíme pečícím papírem.
10. Na plech vyskládáme připravené houstičky a potřeme je rozšlehaným vejcem, případně posypeme semínky.
11. Plech vložíme do předehřáté trouby na 20 minut a pečeme dozlatova.
Provoní celou domácnost
Česnekové houstičky jsou výborným doplňkem nejen k večeři, ale také skvělou volbou pro různé oslavy či rodinné posezení. Každý si rád kousne do této křupavé pochoutky, která v sobě spojuje to nejlepší z domácího pečení – lásku, vůni a chuť.