Česnekovo sýrové houstičky jsou ideální volbou pro všechny, kteří milují křupavé domácí pečivo se slanou chutí. Tyto houstičky jsou obohacené o intenzivní vůni česneku a jemnost sýra, což z nich dělá neodolatelnou přílohu k polévkám, salátům nebo je můžete jednoduše naservírovat jako svačinu. Příprava je jednoduchá, a přitom zaručí lahodný výsledek, který si zamiluje celá rodina.

Domácí pečení má své kouzlo a výsledkem je vždy voňavé, čerstvé pečivo, které daleko předčí kupované výrobky. Tvarování malých houstiček a jejich následné pečení dává prostor pro kreativitu. Česnek dodává houstičkám výraznou chuť, která skvěle ladí se sýrem a vytváří harmonickou kombinaci chutí.

TIP: k domácímu pečivu se hodí domácí pomazánka. Prohlédněte si recepty na pomazánky.

Recept na česnekovo sýrové houstičky

Délka pečení v troubě 20 minut.

Česnekovo sýrové domácí houstičky.
Zdroj obrázku: Cesminaz, Česnekovo sýrové domácí houstičky.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 300 g polohrubé mouky
  • 400 ml vody
  • 2 žloutky
  • 21 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce soli

Náplň:

  • 150 g sýra typu gouda nebo eidam
  • 150 g mozzarelly
  • 100 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • sůl

Navíc:

  • 1 vejce
  • semínka dle chuti

Postup přípravy

1. Ve větší míse smícháme oba druhy mouky se solí, olejem a žloutky.

2. V jiné misce smícháme vlažnou vodu s rozdrobeným droždím a cukrem a tuto kváskovou směs nalejeme do větší mísy.

3. Ručně vypracujeme hladké těsto, zakryjeme utěrkou a dáme na hodinu vykynout.

4. Během kynutí si v čisté míse smícháme nastrouhané sýry, nastrouhané stroužky česneku, přibližně lžičku soli a 100 g rozpuštěného másla.

5. Na pomoučněnou pracovní plochu si přendáme vykynuté těsto, rozdělíme ho na 2 stejné částí a každou vyválíme na stejně velký čtverec nebo obdélník.

6. Nožem si po povrchu jednoho plátu těsta naznačíme cca 12 čtverečků a do každého z nich dáme přiměřené množství sýrové náplně.

Těsto rozdělíme a vyválíme.
Zdroj obrázku: Cesminaz, Těsto rozdělíme a vyválíme.
Náplň vložíme do jednotlivých dílků.
Zdroj obrázku: Cesminaz, Náplň vložíme do jednotlivých dílků.

7. Druhý plát těsta opatrně přeložíme na ten první s náplní a v místech spojů čtverců těsto utěsníme včetně vnějších okrajů. Vytvoříme jakési pirohy.

Zakryjeme druhým plátem těsta.
Zdroj obrázku: Cesminaz, Zakryjeme druhým plátem těsta.

8. Jednotlivé plněné kapsy nakrájíme například kráječem na pizzu a okraje ještě utěsníme, aby náplň nevytekla.

9. Dáme si předehřát troubu na 190 stupňů a plech vyložíme pečícím papírem.

10. Na plech vyskládáme připravené houstičky a potřeme je rozšlehaným vejcem, případně posypeme semínky.

Potřeme rozšlehaným vejcem.
Zdroj obrázku: Cesminaz, Potřeme rozšlehaným vejcem.

11. Plech vložíme do předehřáté trouby na 20 minut a pečeme dozlatova.

Provoní celou domácnost

Česnekové houstičky jsou výborným doplňkem nejen k večeři, ale také skvělou volbou pro různé oslavy či rodinné posezení. Každý si rád kousne do této křupavé pochoutky, která v sobě spojuje to nejlepší z domácího pečení – lásku, vůni a chuť.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest