Kdo by odolal nadýchaným, zlatavým koblížkům, které voní rumem a máslem? Navíc s tak lahodným překvapením uvnitř, jako jsou švestková povidla. Koblihy si spousta z nás vychutnává kdykoli během roku, i když dříve šlo primárně o masopustní pochoutku. Díky tomuto receptu od Pepy Maršálka, jednoho z nejznámějších českých cukrářů, si pochutnáte na neskutečně jemných koblihách. Budete potřebovat jenom trochu času a trpělivosti, ale odměna se zaručeně dostaví!

Pepa Maršálek zdůrazňuje mimo jiné důležitost správné teploty při smažení. Olej musí mít kolem 175 °C, jinak koblihy buď nasáknou tuk, nebo se naopak spálí na povrchu a zůstanou syrové uvnitř. Zkušenější hospodyňky poznají správnou teplotu i bez teploměru, ale mám pro vás takový malý trik – když do oleje ponoříte dřevěnou vařečku a kolem se začnou tvořit malé bublinky, je čas na smažení.

Recept na úžasné koblihy

Ingredience na těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 150 g hrubé mouky
  • 3 vejce
  • 60 g cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 25 g rumu
  • 90 g měkkého másla
  • 200 g mléka
  • 20 g droždí
  • 3 g soli

Suroviny na náplň

  • 250 g švestkových povidel
  • 3 g perníkového koření
  • 10 g rumu

Co budete dále potřebovat

  • 1 l oleje na smažení
  • 50 g moučkového cukru na posypání

Postup přípravy domácích koblih

1. Z vlažného mléka, droždí a hrubé mouky připravíme kvásek a necháme ho 30 minut na teplém místě vykynout.

2. Do mísy přidáme vejce, cukr, vanilkový cukr, sůl, rum a zbytek hladké mouky.

3. Těsto hněteme 3 – 4 minuty, poté přidáme máslo a vypracujeme hladké a nelepivé těsto.

4. Necháme kynout asi 30 minut, poté rozdělíme na kousky po 50 g, zakulatíme a necháme ještě 45 minut odpočívat.

5. Ve vysoké vrstvě oleje rozehřátém na 175°C smažíme koblihy z obou stran, každou asi 2 minuty.

6. Hotové koblihy necháme okapat na papírových utěrkách, aby se zbavily přebytečného oleje.

7. Náplň připravíme smícháním povidel s rumem a perníkovým kořením.

8. Pomocí cukrářského sáčku je naplníme a nakonec pocukrujeme moučkovým cukrem.

Koblihy podle Pepy Maršálka
Foto: Cooky.cz – Koblihy podle Pepy Maršálka

Zajímavost na konec

V masopustním období se kdysi smažily doslova na každém rohu, protože symbolizovaly hojnost a oslavu před postním obdobím.

Obrázek receptu na cukrářské koblížky podle Mirky Slavíkové.

Cukrářské koblížky, které jsem připravila podle Mirky Slavíkové: Smyslné sladké dílo

Obrázek k receptu na koblihy s krémem a marmeládou

Domácí koblihy s božským pudinkovým krémem a rybízovou marmeládou

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest