Kdo by odolal čerstvě upečeným domácím koblihám, které jsou plněné sladkou marmeládou, případně krémem nebo jinou náplní a posypané moučkovým cukrem? Tyto smažené koblihy můžete připravit svým dětem nebo vnoučatům. Uvidíte, jakou z nich budou mít radost. Možná, že budete až překvapeni, jak je snadné si doma koblihy připravit.

Koblihy jsou při dodržení správného postupu jednoduchým sladkým potěšením, které můžete vylepšovat náplněmi a krémy. Připravují se jako smažené nebo pečené v troubě. Připravovala jsem i variantu mini koblih, které sklidily velký úspěch. Těsto se připravuje v našem případě z kombinace mléka, droždí, cukru, mouky, másla, žloutků, kapky rumu, citronové kůry a špetky soli. Malé kuličky, které z těsta připravíme pak smažíme v rozpáleném oleji dozlatova.

O tento recept se s námi podělila naše přispěvatelka, která nám pravidelně zasílá recepty na dobroty, které ráda připravuje pro svou rodinu. Doufám, že se i vám bude recept paní Jaroslavy líbit, tak jako nám. Nechte si chutnat a napište nám, jak vám koblihy chutnaly.

Recept na domácí smažené koblihy s marmeládou

Potřebné ingredience:

  • 300 ml mléka
  • 30 g krystalového cukru
  • 500 g polohrubé mouky
  • 30 g másla
  • 3 žloutky
  • 30 g čerstvé droždí
  • 2 lžíce rumu
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • špetka soli
  • marmeláda nebo jiná náplň
  • olej na smažení

Postup přípravy:

1. Do vlažného mléka rozdrobím droždí, přidám cukr a pár lžic mouky, směs zamícháme a necháme na teple kvásek vzejít.

2. Mezitím žloutky ušleháme s máslem do pěny. Vmícháme do směsi rum, citronovou kůru, sůl, mouku a kvásek. Ze všeho vypracujeme krásné těsto, které necháme kynout v teple asi 45 minut.

3. Když nám těsto krásně vykyne, rozdělíme ho na dvě části. Jednotlivé části rozválíme na placky a pomocí tvořítka vykrájíme kolečka. Na střed placky dáme lžičku marmelády nebo jiné náplně, pak přikryjeme druhým kolečkem a necháme kynout dalších 15 minut.

Obrázek receptu na Plněné koblížky s čokoládovou polevou

Plněné koblížky s čokoládovou polevou a krémem z mascarpone

4. V pánvi rozehřejeme větší množství oleje (kobliha by měla být do poloviny ponořena).Nyní pánev přiklopíme pánví a smažíme koblihy, pod poklicí, do zlatova (cca 2 minuty z každé strany). Koblihy se pod poklicí krásně nafouknou.

5. Usmažené koblihy necháme na papírovém ubrousku okapat. Do ubrousku se vsákne přebytečný olej.
Poté posypeme moučkovým cukrem.

Tip na naplnění koblih

  • Koblihy můžeme plnit dodatečně po usmažení. Jen do koblihy uděláme důlek, který naplníme oblíbenou náplní. Nejlepší je plnit potravinovým sáčkem.

Další recepty na koblihy

zdroj: recept Jaroslava Fišarová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest