Kdo by odolal čerstvě upečeným domácím koblihám, které jsou plněné sladkou marmeládou, případně krémem nebo jinou náplní a posypané moučkovým cukrem? Tyto smažené koblihy můžete připravit svým dětem nebo vnoučatům. Uvidíte, jakou z nich budou mít radost. Možná, že budete až překvapeni, jak je snadné si doma koblihy připravit.
Koblihy jsou při dodržení správného postupu jednoduchým sladkým potěšením, které můžete vylepšovat náplněmi a krémy. Připravují se jako smažené nebo pečené v troubě. Připravovala jsem i variantu mini koblih, které sklidily velký úspěch. Těsto se připravuje v našem případě z kombinace mléka, droždí, cukru, mouky, másla, žloutků, kapky rumu, citronové kůry a špetky soli. Malé kuličky, které z těsta připravíme pak smažíme v rozpáleném oleji dozlatova.
O tento recept se s námi podělila naše přispěvatelka, která nám pravidelně zasílá recepty na dobroty, které ráda připravuje pro svou rodinu. Doufám, že se i vám bude recept paní Jaroslavy líbit, tak jako nám. Nechte si chutnat a napište nám, jak vám koblihy chutnaly.
Recept na domácí smažené koblihy s marmeládou
Potřebné ingredience:
- 300 ml mléka
- 30 g krystalového cukru
- 500 g polohrubé mouky
- 30 g másla
- 3 žloutky
- 30 g čerstvé droždí
- 2 lžíce rumu
- 1/2 lžičky citronové kůry
- špetka soli
- marmeláda nebo jiná náplň
- olej na smažení
Postup přípravy:
1. Do vlažného mléka rozdrobím droždí, přidám cukr a pár lžic mouky, směs zamícháme a necháme na teple kvásek vzejít.
2. Mezitím žloutky ušleháme s máslem do pěny. Vmícháme do směsi rum, citronovou kůru, sůl, mouku a kvásek. Ze všeho vypracujeme krásné těsto, které necháme kynout v teple asi 45 minut.
3. Když nám těsto krásně vykyne, rozdělíme ho na dvě části. Jednotlivé části rozválíme na placky a pomocí tvořítka vykrájíme kolečka. Na střed placky dáme lžičku marmelády nebo jiné náplně, pak přikryjeme druhým kolečkem a necháme kynout dalších 15 minut.
Plněné koblížky s čokoládovou polevou a krémem z mascarpone
4. V pánvi rozehřejeme větší množství oleje (kobliha by měla být do poloviny ponořena).Nyní pánev přiklopíme pánví a smažíme koblihy, pod poklicí, do zlatova (cca 2 minuty z každé strany). Koblihy se pod poklicí krásně nafouknou.
5. Usmažené koblihy necháme na papírovém ubrousku okapat. Do ubrousku se vsákne přebytečný olej.
Poté posypeme moučkovým cukrem.
Tip na naplnění koblih
- Koblihy můžeme plnit dodatečně po usmažení. Jen do koblihy uděláme důlek, který naplníme oblíbenou náplní. Nejlepší je plnit potravinovým sáčkem.
Další recepty na koblihy
- Naběračkové jablečné koblihy – božské a velmi jemné
- Nadýchané kynuté koblihy s vanilkovým pudinkovým krémem
zdroj: recept Jaroslava Fišarová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI