Není nic, co by mi v sobotu ráno udělalo takovou radost, jako vůně čerstvě upečených skořicových šneků. Obzvlášť za sychravých podzimních dnů tu vůni miluji. Stejně jako děti, které se nemůžou dočkat, až čerstvě vytažení šneci z trouby vychladnou a budou se moct na ně vrhnout – je to taková naše rodinná tradice, manžel je vždycky první, kdo si bere ještě horký kousek. I když se s kynutým těstem musí člověk mazlit a dát mu čas na odpočinek, ten výsledek vždycky stojí za to. Když vidím, jak šneci mizí z plechu, mám sice radost, ale je mi jasné, že už bych měla začít zadělávat na další.

Kynuté těsto je někdy trochu oříšek, hlavně co se týče kvásku. Vždycky jsem dělala chybu v tom, že jsem mléko přehřála a kvasnice se mi pak spálily. Můj tip: Mléko, do kterého dáváte kvasnice, by mělo být pouze vlažné, jen lehce teplé na dotek, maximálně 35 stupňů Celsia. To je zásadní, aby se kvasinky rozjely. Dále, aby mi šneci při pečení krásně naběhli a udrželi si svůj tvar – to je takový malý trik – nechávám je podruhé kynout v hranaté formě blízko u sebe. Během pečení se pak dotknou, udělají si pěkné hrany a náplň nevyteče. Dostanete tak ten krásný, trhací dezert, kdy je každý kousek perfektní.

Recept na vláčné kynuté skořicové šneky

  • Celková délka přípravy: Přibližně 140 až 160 minut (včetně kynutí)
  • Pečení: 15 až 20 minut
  • Počet kusů/porcí: Přibližně 12 až 14 kusů (rolky o průměru 3 cm)

Ingredience k přípravě nadýchaných skořicových šneků

Na těsto:

  • 250 ml mléka (vlažného)
  • 2 lžičky cukru moučka (pro kvásek)
  • 21 g kvasnic (čerstvých)
  • 400 g hladké mouky
  • 0,5 lžičky soli
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 2 lžíce cukru moučka (do těsta)

Na náplň:

  • 50 g změklého másla
  • 3 lžíce cukru krystal
  • 1,5 lžičky skořice (mleté)

Ještě k tomu:

  • 1 vejce (rozšlehané na potření)
  • Cukr krystal (na posypání)

Postup přípravy skořicových šneků lehkých jako vánek

1. Nejprve si připravte kvásek. Vlažné mléko (dbejte, aby nebylo horké) nalijte do menší misky, přidejte 2 lžičky moučkového cukru a do směsi rozdrobte čerstvé kvasnice.

2. Těsto nechte odpočívat na teplém místě po dobu 10 až 15 minut, dokud se na povrchu nevytvoří bohatá pěna.

3. Do velké mísy nasypte odváženou hladkou mouku, přidejte sůl a 2 lžíce moučkového cukru.

4. Poté přilijte vzešlý kvásek a rozpuštěné, ale vychlazené, 60 g másla. Máslo nesmí být teplé, jinak by mohlo zpomalit kynutí.

5. Všechny suroviny hněťte v robotu, nebo ručně, minimálně 10 minut. Těsto by mělo být lesklé, pružné a nemělo by se lepit na stěny mísy.

6. Hotové těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout po dobu 60 minut. Během této doby by mělo zhruba zdvojnásobit svůj objem.

7. Mezitím si připravte náplň: 50 g změklého másla, 3 lžíce krystalového cukru a 1,5 lžičky skořice v malé misce důkladně smíchejte, dokud nevznikne krémová pasta.

8. Vykynuté těsto přesuňte na lehce pomoučenou pracovní plochu. Pomocí válečku ho vyválejte do tvaru obdélníku o rozměrech přibližně 30 krát 40 centimetrů.

Obrázek receptu na Nádherně lesklé a měkké hned po upečení, i takové můžou být letošní perníčky

Nádherně lesklé a měkké hned po upečení. I takové můžou být letošní perníčky

9. Vyválený obdélník rovnoměrně potřete připravenou skořicovou náplní, dbejte na to, abyste nechali úzký okraj na delší straně nepotřený (zhruba 1 cm).

10. Těsto pevně, ale opatrně zarolujte od delší strany, aby vznikla dlouhá rolka. Nepotřený okraj na konci navlhčete trochou vody a přitiskněte, aby se rolka neotevřela.

11. Rolku nakrájejte na jednotlivé šneky o šířce zhruba 3 cm. Měli byste získat 12 až 14 kusů.

Obrázek k receptu na skořicové šneky
Foto: Cooky.cz, recept na skořicové šneky

12. Šneky rozložte na plech vyložený pečicím papírem nebo do vyšší formy. Nechte je ještě jednou kynout, tentokrát 30 až 40 minut, přikryté utěrkou.

13. Troubu předehřejte na 180 stupňů.

14. Vykynuté šneky potřete rozšlehaným vejcem, aby získaly zlatavou barvu. Poté je posypte trochou krystalového cukru.

15. Pečte v předehřáté troubě 15 až 20 minut, dokud nebudou krásně zlatavé a propečené. Kontrolujte barvu – skořicový cukr má tendenci rychle hnědnout.

16. Horké šneky podávejte ještě teplé, nejlépe polité jednoduchou citronovou polevou.

Tipy redakce

  • Zajistěte dokonalou měkkost: Pokud chcete, aby šneci zůstali nadýchaní i po vychladnutí, umístěte během pečení na dno trouby plech s horkou vodou. Vytvoříte tak páru, která zabrání vysušení těsta.
  • Použijte kvalitní koření: Chuť skořicových šneků je postavena na náplni. Vždy použijte čerstvě mletou a kvalitní skořici, rozdíl v aroma je obrovský. Můžete přidat i špetku mletého kardamomu pro severský nádech.
  • Přidejte krémovou polevu: Namísto pouhého posypání cukrem připravte jednoduchou mléčnou polevu z moučkového cukru a trochy mléka nebo smetany. Polevu naneste na šneky ihned po vyjmutí z trouby, dokud jsou ještě teplé.
  • Přesné kynutí v troubě: Nejrychlejší způsob, jak zajistit spolehlivé kynutí, je zapnout troubu na 50 stupňů Celsia, poté ji vypnout a teprve poté vložit těsto zakryté utěrkou dovnitř. Teplé prostředí zkrátí dobu kynutí a zajistí maximum nadýchanosti.
Obrázek receptu na Sladké objetí z pece: Voňaví maxi šnečci s překvapením - kulinářské dílo, které si zaslouží být ochutnáno

Sladcí maxi šneci z kynutého těsta a krémové náplně: Nadýchaní, voňaví a díky brusinkám velmi netradiční

Obrázek receptu na přípravu Kynutých makových šneků, pochoutku oblíbenou generacemi

Makoví šneci jako od babičky: Kynuté těsto, mák a vanilka v tradičním receptu

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest