Nakládání zeleniny není žádné vysoké umění, ale i v tomto případě platí, že na detailech záleží. Kvalitu výsledku u nakládaných okurek nejvíce ovlivňuje správný poměr soli v nálevu. Pokud jí bude moc, okurky začnou měknout a ztratí křupavost, když jí naopak bude málo, hrozí nechtěné mikrobiální rozvrstvení a zelenina se zkazí. Správně osolený nálev je proto klíčem k dokonale křupavým plodům.
Proč je sůl při nakládání naprosto zásadní
Sůl hraje dvojí roli. Zaprvé působí jako konzervant a podněcuje mléčné kvašení, tedy produkci probiotických bakterií. Právě ty vytváří kyseliny, které okurky uchovávají a současně je dělají chutné a zdravé. Nedostatek soli může výsledný nálev znehodnotit. Růst nežádoucích mikroorganismů se nevyplácí. Na druhou stranu se při větším množství soli změní struktura zeleniny a okurky ztratí tu správnou křupavost.
Ne každá sůl je však pro fermentaci vhodná. Sůl jodizovaná obsahuje přidaný jód, který může zpomalit kvašení nebo způsobit nežádoucí zabarvení. Ideální je proto nerafinovaná sůl. Co se týče dávkování, obecně platí, že polévková lžíce by měla být naplněná akorát (ne tedy vrchovatě). Na jeden litr je pak nejlepší asi 15–25 g soli. Okurky je lepší mít nějaké menší (poměr délky k tloušťce cca 3 : 1).
Zdravotní benefity nakládaných okurek
Fermentované produkty, jako třeba právě nakládané okurky, obsahují probiotické bakterie mléčného kvašení, které zlepšují trávení, podporují imunitu a pomáhají v prevenci střevních potíží. Proto není od věci je zařadit do jídelníčku.
Ingredience:
- 1 litr vody;
- 15–25 g kuchyňské soli (nejlépe nerafinované);
- volitelně malý svazek kopru, česnek, případně bobkový list či pepř.
Postup přípravy nakládaných okurek:
- Přiveďte vodu k varu a rozpusťte v ní sůl.
- Poté nechte mírně vychladnout.
- Do sklenic dejte okurky (ideálně utlačte), přidejte kopr a česnek.
- Zalijte nálevem, sklenice pevně uzavřete.
- Nechte fermentovat při pokojové teplotě několik dnů až týden, poté přesuňte do chladu.
Zdroj: Autorský text, Healthline

Domácí nakládaná červená řepa: Vitamínová bomba ve sladkokyselém nálevu
