Bylo nebylo, kdysi v dávných dobách existoval pokrm známý pod názvem „Mana nebeská“, který údajně zachránil Izraelity. S naší Máňou z receptu ovšem nemá nejspíš nic moc společného. Tento náš dezert byl v domácnostech velmi oblíbený a rozšířený v mnoha oblastech. Názvy se ovšem postupem času různě přizpůsobují a komolí a třeba i ten náš pokrm má nějakou návaznost na původní pokrm z dávných dob.

Nebeská Máňa je vlastně vcelku jednoduchým krémovým dezertem, který vyniká svojí jemnou a mírně svěží chutí. To, zda se k němu hodí původní originální název nebo ten aktuální, posuďte sami. Mně se líbí ten dnešní, protože je roztomilý a děti si o něj umějí snadno říct!

Recept na Nebeskou Máňu – krémový zákusek

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 5 vajec
  • 200 g moučkového cukru
  • 5 lžic oleje
  • 200 g hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva

Krém:

  • 750 ml mléka
  • 3 vanilkové pudinky
  • 200 g moučkového cukru
  • 3 zakysané smetany
  • marmeláda
  • kulaté piškoty
  • káva
  • rum
  • nastrouhaná čokoláda nebo Granko

Postup přípravy

1. Vejce vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny a zapracujeme olej, hladkou mouku a kypřící prášek.

2. Nalejeme na plech a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 10 minut.

3. Uvaříme si z pudinkovým prášků a mléka hustý pudink a zamícháme do něj moučkový cukr.

4. Necháme vychladnout a poté do něj zapracujeme zakysané smetany.

Obrázek receptu na Koláč Jogurtová peřinka.

Koláč Jogurtová peřinka – krémový dezert z bílého jogurtu

5. Na vychladlý korpus naneseme rovnoměrně marmeládu a poté polovinu krému.

6. Na krém vyskládáme piškoty namočené v kávě s rumem a naneseme zbytek krému.

7. Posypeme nastrouhanou čokoládou nebo Grankem a dáme ztuhnout do lednice.

Granko.
Foto: commons.wikimedia.org, Granko

Závěr

Pokud připravujete dezert pro děti, můžete samozřejmě vynechat rum a nebo případně použijte do kávy rumový extrakt pro autentickou chuť. Nezapomeňte nechat dezert dobře zchladit a podávejte s dobrou náladou a úsměvem!

Domácí eclairs nejlepší recept pro milovníky sladkostí

Krémový a nadýchaný dezert Eclair na plechu

zdroj: Foto a recept Jaroslava Fišarová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest