Bylo nebylo, kdysi v dávných dobách existoval pokrm známý pod názvem „Mana nebeská“, který údajně zachránil Izraelity. S naší Máňou z receptu ovšem nemá nejspíš nic moc společného. Tento náš dezert byl v domácnostech velmi oblíbený a rozšířený v mnoha oblastech. Názvy se ovšem postupem času různě přizpůsobují a komolí a třeba i ten náš pokrm má nějakou návaznost na původní pokrm z dávných dob.
Nebeská Máňa je vlastně vcelku jednoduchým krémovým dezertem, který vyniká svojí jemnou a mírně svěží chutí. To, zda se k němu hodí původní originální název nebo ten aktuální, posuďte sami. Mně se líbí ten dnešní, protože je roztomilý a děti si o něj umějí snadno říct!
Recept na Nebeskou Máňu – krémový zákusek
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 5 vajec
- 200 g moučkového cukru
- 5 lžic oleje
- 200 g hladké mouky
- 1/2 prášku do pečiva
Krém:
- 750 ml mléka
- 3 vanilkové pudinky
- 200 g moučkového cukru
- 3 zakysané smetany
- marmeláda
- kulaté piškoty
- káva
- rum
- nastrouhaná čokoláda nebo Granko
Postup přípravy
1. Vejce vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny a zapracujeme olej, hladkou mouku a kypřící prášek.
2. Nalejeme na plech a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 10 minut.
3. Uvaříme si z pudinkovým prášků a mléka hustý pudink a zamícháme do něj moučkový cukr.
4. Necháme vychladnout a poté do něj zapracujeme zakysané smetany.
![Obrázek receptu na Koláč Jogurtová peřinka.](https://cooky.cz/wp-content/uploads/2025/01/jogurtova-perinka-1.jpg)
Koláč Jogurtová peřinka – krémový dezert z bílého jogurtu
5. Na vychladlý korpus naneseme rovnoměrně marmeládu a poté polovinu krému.
6. Na krém vyskládáme piškoty namočené v kávě s rumem a naneseme zbytek krému.
7. Posypeme nastrouhanou čokoládou nebo Grankem a dáme ztuhnout do lednice.
Závěr
Pokud připravujete dezert pro děti, můžete samozřejmě vynechat rum a nebo případně použijte do kávy rumový extrakt pro autentickou chuť. Nezapomeňte nechat dezert dobře zchladit a podávejte s dobrou náladou a úsměvem!
![Domácí eclairs nejlepší recept pro milovníky sladkostí](https://cooky.cz/wp-content/uploads/2024/07/eclair-jpg.webp)
Krémový a nadýchaný dezert Eclair na plechu
zdroj: Foto a recept Jaroslava Fišarová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI