Takové kapsy z vařených brambor mají svůj původ v lidové kuchyni střední Evropy, především u nás, na Slovensku a v Polsku. Vznikli, jako způsob, jak zužitkovat zbytky vařených brambor a naplnit je něčím, co právě doma bylo. Někdy to byl sýr, uzené, škvarky nebo zelí.

Toto nejsou klasické bramboráky, je to něco mezi plněným bramborovým těstem a slaným pirohem. Jsou to plněné bramborové placky z vařených brambor, které se plní šunkou a sýrem a pak se buď smaží a dopékají v troubě, anebo pouze pečou v troubě dozlatova.

Recept na nebramborákové bramboráky

Ingredience potřebné na přípravu bramborových kapes plněných šunkou a sýrem

  • 500 g brambor
  • sůl a pepř dle chuti
  • česnek dle chuti (volitelné)
  • šunka
  • sýr (Eidam, Gouda, Cheddar)
  • olej na smažení

Postup přípravy plněných bramborových kapes

1. Brambory uvaříme ve vodě se slupkou, vychladíme a oloupeme

2. Brambory nastrouháme na hrubém struhadle, ochutíme pepřem a solí a dle chuti česnekem.

Z vařených brambor si připravíme těsto a tvarujeme placičky.
Foto: Cooky.cz, Z vařených brambor si připravíme těsto a tvarujeme placičky.

3. Tvarujeme placičky a na pánvi s rozpáleným olejem je opečeme z obou stran dozlatova.

4. Mezi dvě osmažené placky vložíme šunku a plátek sýra a můžeme přidat i slaninu či bylinky pro lepší chuť.

5. Naplněné placky pokládáme neplechu s pečícím papírem a zapékáme v troubě cca 6 minut při teplotě 180 stupňů.

Tipy

Bramboráky lze místo smažení upéct v troubě na 200 stupňů cca 20 minut.

V případě smažení bramboráky pokládáme po osmažení na papírovou utěrku, která vsákne tuk.

Pro lepší chuť těsta můžeme přidat česnek a majoránku.

Obrázek bramboráků na německý způsob

Bramboráky na německý způsob s přidaným uzeným masem

Pískorky aneb křupánky od babičky: zapomenutá pochoutka, která stojí za oživení

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest