Takové kapsy z vařených brambor mají svůj původ v lidové kuchyni střední Evropy, především u nás, na Slovensku a v Polsku. Vznikli, jako způsob, jak zužitkovat zbytky vařených brambor a naplnit je něčím, co právě doma bylo. Někdy to byl sýr, uzené, škvarky nebo zelí.
Toto nejsou klasické bramboráky, je to něco mezi plněným bramborovým těstem a slaným pirohem. Jsou to plněné bramborové placky z vařených brambor, které se plní šunkou a sýrem a pak se buď smaží a dopékají v troubě, anebo pouze pečou v troubě dozlatova.
Recept na nebramborákové bramboráky
Ingredience potřebné na přípravu bramborových kapes plněných šunkou a sýrem
- 500 g brambor
- sůl a pepř dle chuti
- česnek dle chuti (volitelné)
- šunka
- sýr (Eidam, Gouda, Cheddar)
- olej na smažení
Postup přípravy plněných bramborových kapes
1. Brambory uvaříme ve vodě se slupkou, vychladíme a oloupeme
2. Brambory nastrouháme na hrubém struhadle, ochutíme pepřem a solí a dle chuti česnekem.
3. Tvarujeme placičky a na pánvi s rozpáleným olejem je opečeme z obou stran dozlatova.
4. Mezi dvě osmažené placky vložíme šunku a plátek sýra a můžeme přidat i slaninu či bylinky pro lepší chuť.
5. Naplněné placky pokládáme neplechu s pečícím papírem a zapékáme v troubě cca 6 minut při teplotě 180 stupňů.
Tipy
Bramboráky lze místo smažení upéct v troubě na 200 stupňů cca 20 minut.
V případě smažení bramboráky pokládáme po osmažení na papírovou utěrku, která vsákne tuk.
Pro lepší chuť těsta můžeme přidat česnek a majoránku.

Bramboráky na německý způsob s přidaným uzeným masem
