Na první pohled to možná zní zvláštně – používáme kvásek a tvrdíme, že koláč je bez kynutí? V tom je právě ten trik. Droždí a kvásek tu neslouží k tomu, aby těsto nakynulo, ale především jako chuťová složka, která těstu dodá jemnou „chlebovou notu“ a lehkou vůni, jakou známe z poctivého domácího pečiva. Výsledkem je zákusek, který nejenže dobře chutná, ale má i zajímavou strukturu. Borůvky s drobenkou na vrchu zákusku se k chuti kvásku hodí dokonale.

A pak tu máme druhou zajímavost – majonézu. Možná vás překvapí její přítomnost ve sladkém těstě, ale když si uvědomíte, že majonéza je směsí oleje a vajec, tedy surovin, které do těsta běžně patří, rázem to dává smysl. Její přidání zajišťuje velice jemnou a vláčnou konzistenci těsta. Díky tomu bude výsledný koláč krásně měkký a to i druhý den po upečení. Zní to možná netradičně, ale v praxi to funguje naprosto dokonale, pojďte to s námi vyzkoušet.

Recept na borůvkový koláč z nekynutého těsta s majonézou

Ingredience na těsto

  • kvásek
  • 250 ml mléka
  • 8 lžiček cukru
  • kostka droždí
  • 500 g hladké mouky
  • 100 ml oleje
  • 150 g majonézy
  • 1 žloutek

Čím koláč naplnit a ozdobit

  • borůvky
  • drobenka:
    • máslo
    • mouka
    • cukr moučka

Postup přípravy borůvkového koláče z majonézového těsta bez kynutí

1. Z uvedených surovin vypracujeme těsto a vyválíme ho na 2 pláty přímo na pečícím papíře.

2. Posypeme borůvkami a poté drobenkou.

3. Upečeme dozlatova.

Obrázek receptu na borůvkový koláč z nekynutého těsta.
Foto: cooky.cz, Borůvkový koláč z nekynutého těsta.
Obrázek receptu na české kynuté koláče s tvarohem a ovocem.

Poklad našich babiček z venkova: Pravé české koláče s tvarohem, meruňkami a borůvkami bez kynutí

Tip na závěr

Jelikož ne vždy máme borůvky po ruce, můžeme prostě vyzkoušet jiné náplně. Skvělou variantou jsou jablka, mák, tvaroh nebo třeba povidla.

Zajímavosti z kuchyně

  • Majonéza se v americké kuchyni používá do dortů a buchet už od 30. let 20. století.
  • Kváskové těsto bez kynutí najdeme třeba ve skandinávských receptech na sušenky nebo sušené koláče.
  • Tento koláč je vhodný pro lidi, kteří mají tendenci k nadýmání. Těsto je lehčí, než kynuté.
Obrázek receptu na kynuté knedlíky s borůvkami a zakysanou smetanou.

Kynuté knedlíky s borůvkami, opraženou strouhankou s cukrem, polité máslem a zakysankou

Obrázek receptu na Vdolečky z majonézového těsta s tvarohovou náplní a džemem

Vdolečky z majonézového těsta s tvarohovou náplní a džemem

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest