Lohikeitto doslova znamená lososová polévka. Není to ale typická rybí polévka, jakou si představíte na vánočním stole. Losos se do polévky přidává až na závěr, a proto jím polévka není načichlá. Lohikeitto chutná a voní spíše zeleninou a koprem, které se jemně prolínají se smetanou. Lohikeitto vzniklo jako tradiční polévka finských rybářů, kteří ji připravovali z čerstvě ulovených ryb. Obdobné variace najdeme po celé Skandinávii z různých druhů ryb, finská verze s lososem je ale nejznámější.
Maso z lososa by v polévce mělo být jen lehce povařené, aby zůstalo pevné a v celých kusech, nikoli rozdrcené na padrť. Když lososa z polévky vyndáte, neměli byste skoro ani poznat, že polévka má co dočinění s rybím masem. Závěrečné dochucování patří octu a cukru, což ve spojení s koprem může připomínat naši českou kulajdu, můžete je ale vynechat. Po houbách ani vejci v lohikeitto není ani památky. Pokud byste přece jen toužili po více rybí chuti, použijte místo zeleninového vývaru vývar rybí.
Recept na finskou rybí polévku lohikeitto
Doba přípravy: 40 minut
Co potřebujeme
- 300–400 g čerstvého lososa (nakrájeného na kostky)
- 1 větší mrkev
- 1 menší pórek
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky (volitelně, na zahuštění)
- 1 litr zeleninového vývaru
- 3–4 střední brambory (oloupané, nakrájené na kostky)
- 150–200 ml smetany ke šlehání (33 %)
- Sůl, čerstvě mletý pepř (dle chuti)
- Čerstvý nebo sušený kopr
- Pro dochucení: pár kapek citronové šťávy nebo octa, pár kapek, špetka cukru
Postup na přípravu finské polévky lohikeitto
1. Mrkev nakrájíme na kolečka nebo na kostičky, pórek na kolečka.
2. Na másle osmahneme nejprve mrkev a potom pórek. Nerestujeme příliš dlouho, jen než změkne pórek.
3. Přidáme lžíci mouky a zalijeme zeleninovým vývarem.
4. Přidáme brambory nakrájené na kostičky a vaříme maximálně 20 minut.
5. Přilijeme smetanu a vložíme na kousky nakrájeného lososa a společně necháme ještě asi 5 minut probublávat.
6. Po vypnutí přidáme čerstvý nebo sušený kopr, případně dochutíme octem a cukrem, ale není to nutné.
No related post selected.
Možnosti zahuštění a další variace
Zahustit nebo nezahustit, to záleží na vás. Místo mouky můžeme k zahuštění využít zeleninu. Část brambor, mrkve a pórku vyjmeme a rozmixujeme. Nemusíme ale zahušťovat vůbec a nechat polévku řidší.
Milovníci zeleniny mohou do polévky přidat například řapíkatý celer nebo fenykl, případně cibuli do základu.
Lososa lze vyměnit za jinou rybu, například za halibuta. Obecně platí, že se hodí zejména méně tučné ryby.
Místo části klasické smetany ke šlehání můžeme přidat zakysanou smetanu pro lehčí chuť a mírné okyselení.

Krémová rybí polévka: Vánoční polévka, která by neměla chybět na svátečním stole

Jednohubky pro vzácnou návštěvu: s lososem nebo jemným pstruhem
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková