No řekněte, není krásný? Kdo by řekl, že na jeho přípravu bylo použito pouze pár běžných surovin a žádná mouka a trouba zůstala vypnutá? Dnes už je běžné, že dezerty nemusí být pečené v troubě, dokonce už často neobsahují ani cukr. A věřte nebo ne, někdy právě tyhle jednoduché dezerty chutnají úplně nejlíp.
Někdo by třeba řekl, že dezerty a zdravý životní styl nejdou dohromady, ale kde je napsáno, že sladké dobroty musí být plné mouky, cukru a musí být výsledkem dlouhého pečení? Lze přece použít různé suroviny, které naopak hýčkají naše tělo a přitom jsou také opravdovou pochoutkou, například med, javorový sirup nebo rozinky či jablka A nejlepší na tom je, že takové sladkosti nejsou pouhou náhražkou klasických sladkostí, naopak mají svoji přirozenou a bohatou chuť, která je mnohdy zajímavější, než tradiční chuť cukru. V dnešním receptu sice použijeme trochu cukru, ale jen na vyšlehání smetany, aby nám pěkně ztuhla. A sušenky na korpus můžete zvolit úplně bez cukru a bezlepkové.
Recept na přípravu Nádherného dortu bez mouky a pečení
Ingredience na přípravu nepečeného dortu (forma o průměru 18 cm)
- 200 g sušenek
- 100 g ořechů
- 80 g másla
- špetka soli
- 200 g Nutelly
- 400 g smetanového sýra
- 50 g moučkového cukru
- 200 ml smetany ke šlehání (33%)
- ořechy a čokoláda na zdobení
Postup na nepečený dort
1. Sušenky rozdrtíme v sekáčku nebo v mixéru a smícháme s mletými ořechy a rozpuštěným máslem a špetkou soli.
2. Směs natlačíme do formy na dno a strany formy a uhladíme dnem skleničky.
3. Polovinu (200 g) smetanového sýra (například Mascarpone) vyšleháme s Nutellou a opatrně narovnáme do formy na sušenkový základ a zahladíme.
4. Šlehačkovou smetanu vyšleháme na hustou šlehačku a s cukrem a druhou polovinou smetanového sýra vyšleháme hustý a hladký krém, který narovnáme na Nutellovou náplň.
5. Povrch dezertu posypeme mletými ořechy a ozdobíme rozpuštěnou čokoládou.
Doporučení
Před podáváním necháme dort ztuhnout několik hodin v lednici. Oddělíme opatrně obruč formy a krájíme.
