Připravit domácí preclíky může znít jako náročný úkol, ale ve skutečnosti je to snadné! Navíc s přidáním rozmarýnu získáte zajímavou chuť, kterou si velmi jednoduše zamilujete. Krásně voní a to křupnutí při každém kousnutí…
Máte rádi preclíky? U nás doma je máme rádi všichni. Děti je naprosto zbožňují a při přípravě tohoto pečiva i velice rády pomáhají – je to zábava. Vyzkoušejte si s námi tyto chutné preclíky a přizvěte k pomoci děti, aspoň uvidí v praxi, co vše stojí za přípravou domácího pečiva. Pokud je na někoho rozmarýn příliš intenzivní, tak ho buď nahraďte jinou bylinkou nebo vyřaďte úplně. U nás se vždy dělá část s rozmarýnem a část bez.
Recept na domácí preclíky s rozmarýnem
Potřebné suroviny:
- 200 g hladké mouky
- 10 g droždí (1 balíček sušeného droždí)
- 120 ml vlažné vody
- Lžička medu
- Lžička soli
- 25 g másla (rozpuštěné)
- 30 g jedlé sody do vody
- lžička nasekaného rozmarýnu (volitelné)
- vejce na potření preclíků
- sezamová semínka nebo hrubá sůl na posypání
Postup přípravy preclíků
1. Nejprve si ve vlažné vodě rozmícháme droždí s medem. Poté přidáme ostatní ingredience, kromě sody. Přidáme tedy: hladkou mouku, sůl, rozpuštěné máslo a nasekaný rozmarýn.
2. Všechny suroviny necháme promíchat důkladně v kuchyňském robotovi. Poté těsto necháme kynout cca 90 minut.
3. Když těsto vykyne rozdělíme ho na stejné díly. Z jednotlivých dílů vyválíme dlouhé provázky, které umotáme jako preclík.

Domácí angličáky – Anglické rohlíky
4. Vytvarované preclíky dáme do vroucí vody se sodou. Necháme je tam povařit cca 20 vteřin.
5. Povařené preclíky dáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme je vajíčkem a posypeme solí nebo sezamem.
6. Takto připravené preclíky dáme péct do předehřáté trouby na 200 stupňů, pečeme cca 12 minut.
Hotovo, můžeme podávat. Dobrou chuť.

Slané domácí preclíky se snadnou přípravou, které pečeme na plechu
Zdroj: Autorský článek cooky.cz, částečně upraveno AI