Pomazánek existuje spousta druhů, snadných i více složitých. Dnes si ukážeme několik rychlých receptů na pomazánku, které jsou velmi rychlé, snadné a z běžně dostupných surovin, co máme doma často ve skříni a lednici, často bývá základem majonéza, případně tvaroh a rajčata. Hodí se jako rychlé pohoštění pro nečekanou návštěvu nebo jen tak na večerní posezení a zobání u televize.
Dnešní pomazánky jsou jsou připravené k podávání na kousku bílé orestované bagety a každá z nich chutná perfektně a jinak. První pomazánka je z mrkve, česneku a majonézy, další ze šunky, sýra a papriky, třetí pomazánku uděláme z tuňáka, cibulky a rajčat, čtvrtá je také z tuňáka, ale tentokrát s vejcem. Poslední pomazánka je má oblíbená – z pečených paprik. Po jejich ochutnání zjistíte, že také mohou být velice chutným předkrmem, který úplně nezasytí a navnadí chuťové buňky pro další pokrmy.
1. Recept na Mrkvovou pomazánku
Ingredience na mrkvovou pomazánku
- bageta a máslo na orestování
- větší mrkev
- rostlinný olej
- nakládané okurky
- stroužek česneku
- majonéza
Postup na mrkvovou pomazánku
1. Bagetu nakrájíme na plátky a orestujeme z obou stran na másle.
2. Větší mrkev hrubě nastrouháme a orestujeme na oleji.
3. 4 menší nakládané okurky hrubě nastrouháme, necháme 5 až 10 minut odležet a rukama vymačkáme šťávu. Poté okurky osmažíme asi 5 minut na suché pánvi a smícháme s mrkví.
4. Přidáme prolisovaný česnek a lžíci majonézy. Pomazánku namažeme na orestované kousky bagety a podáváme.
2. Recept na pomazánku Míchanice se šunkou
Ingredience na šunkovou pomazánku
- 1 rajče
- 100 g šunky v celku
- 1 barevná (například žlutá) paprika
- černé olivy
- 150 g tvrdého sýra
- kopr
- stroužek česneku
- 2 – 3 lžíce majonézy
Postup na šunkovou pomazánku
1. Všechny ingredience nakrájíme na drobné kostičky, olivy na kolečka, sýr nastrouháme hrubě, kopr nasekáme a česnek prolisujeme, všechno smícháme dohromady a přidáme majonézu. Řádně promícháme.
2. Směs nandáme na plátky bagety a započteme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 10-15 minut.

Vaječná pomazánka s lučinou a smetanovým křenem
3. Recept na tuňákovou pomazánku
Ingredience potřebné na tuňákovou pomazánku
- zelená jarní cibulka
- 1 rajče
- 100 g tvrdého sýra
- 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě (bez nálevu)
- 2 vajíčka
- bageta
Postup na tuňákovou pomazánku
1. Zelenou jarní cibulku nakrájíme drobně, rajče na malé kostičky, sýr hrubě nastrouháme, přidáme konzervu tuňáka bez nálevu a 2 vajíčka.
2. Řádně smíchanou směs nandáme na plátky bílé nakrájené bagety a ukládáme do zapékací misky.
3. Zapékáme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů 10-15 minut.

Šest vaječných předkrmů, jednohubek a dalších dobrot: recepty nejen na Velikonoce
4. Recept na tuňákovou pomazánku s olivami a vajíčkem
Potřebné ingredience na tuňákovou pomazánku
- 100 g tuňákových řezů bez nálevu
- zelená jarní cibulka
- asi 14 ks zelených oliv
- 2 ks na tvrdo uvařených vajec
- 100 g krémového sýra
Postup na tuňákovou pomazánku s vejcem a olivami
1. Tuňáka rozmačkáme vidličkou, přidáme drobně nakrájenou zelenou cibulku, na kolečka nakrájené zelené olivy, 2 na tvrdo uvařené vejce a smetanový sýr.
2. Vše řádně promícháme a nandáme na plátky nakrájené a z jedné strany na oleji opečené bagety. Směs nadáváme na neopečenou stranu.

Budapešťská pomazánka: Krémová delikatesa plná chutí a historie
5. Recept na pomazánku z pečených paprik
Ingredience na pomazánku z pečených paprik
- 2 červené papriky
- 1 rajče
- 2 stroužky česneku
- 25 g vlašských ořechů
- sůl a pepř dle chuti
- lžička citrónové šťávy
- 20 ml olivového oleje
Postup na pomazánku z pečených paprik
1. Červené papriky rozkrojíme na půl a očistíme od jádřinců. Zapečeme na plechu v troubě na 200 stupňů cca 15-20 minut. Necháme vychladnout.
2. Rajče ponoříme do vařící vody na pár minut a vychlazené oloupeme.
3. Papriky i rajče dáme do mixéru (anebo sekáčku), přidáme česnek, jádra ořechů, sůl, pepř, citrónovou šťávu a olej. Vše řádně rozmixujeme.
4. Rozmixovanou směs nadáváme na plátky nakrájené bagety a podáváme.
Nejlepší volbou pro podávání pomazánek je opečený plátek bílé baletky na másle nebo olivovém oleji. Dobrou chuť!
