Pomazánek existuje spousta druhů, snadných i více složitých. Dnes si ukážeme několik rychlých receptů na pomazánku, které jsou velmi rychlé, snadné a z běžně dostupných surovin, co máme doma často ve skříni a lednici, často bývá základem majonéza, případně tvaroh a rajčata. Hodí se jako rychlé pohoštění pro nečekanou návštěvu nebo jen tak na večerní posezení a zobání u televize.

Dnešní pomazánky jsou jsou připravené k podávání na kousku bílé orestované bagety a každá z nich chutná perfektně a jinak. První pomazánka je z mrkve, česneku a majonézy, další ze šunky, sýra a papriky, třetí pomazánku uděláme z tuňáka, cibulky a rajčat, čtvrtá je také z tuňáka, ale tentokrát s vejcem. Poslední pomazánka je má oblíbená – z pečených paprik. Po jejich ochutnání zjistíte, že také mohou být velice chutným předkrmem, který úplně nezasytí a navnadí chuťové buňky pro další pokrmy.

1. Recept na Mrkvovou pomazánku

Ingredience na mrkvovou pomazánku

  • bageta a máslo na orestování
  • větší mrkev
  • rostlinný olej
  • nakládané okurky
  • stroužek česneku
  • majonéza

Postup na mrkvovou pomazánku

1. Bagetu nakrájíme na plátky a orestujeme z obou stran na másle.

2. Větší mrkev hrubě nastrouháme a orestujeme na oleji.

3. 4 menší nakládané okurky hrubě nastrouháme, necháme 5 až 10 minut odležet a rukama vymačkáme šťávu. Poté okurky osmažíme asi 5 minut na suché pánvi a smícháme s mrkví.

4. Přidáme prolisovaný česnek a lžíci majonézy. Pomazánku namažeme na orestované kousky bagety a podáváme.

Obrázek pro Recept na mrkvovou pomazánku
Zdroj: LeckermitAnnet, Recept na mrkvovou pomazánku

2. Recept na pomazánku Míchanice se šunkou

Ingredience na šunkovou pomazánku

  • 1 rajče
  • 100 g šunky v celku
  • 1 barevná (například žlutá) paprika
  • černé olivy
  • 150 g tvrdého sýra
  • kopr
  • stroužek česneku
  • 2 – 3 lžíce majonézy

Postup na šunkovou pomazánku

1. Všechny ingredience nakrájíme na drobné kostičky, olivy na kolečka, sýr nastrouháme hrubě, kopr nasekáme a česnek prolisujeme, všechno smícháme dohromady a přidáme majonézu. Řádně promícháme.

2. Směs nandáme na plátky bagety a započteme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 10-15 minut.

Obrázek pro Recept na pomazánku zvanou Šunková míchanice
Zdroj: LeckermitAnnet, Recept na pomazánku zvanou Šunková míchanice
Obrázek receptu na vaječnou pomazánku s lučinou a smetanovým křenem.

Vaječná pomazánka s lučinou a smetanovým křenem

3. Recept na tuňákovou pomazánku

Ingredience potřebné na tuňákovou pomazánku

  • zelená jarní cibulka
  • 1 rajče
  • 100 g tvrdého sýra
  • 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě (bez nálevu)
  • 2 vajíčka
  • bageta

Postup na tuňákovou pomazánku

1. Zelenou jarní cibulku nakrájíme drobně, rajče na malé kostičky, sýr hrubě nastrouháme, přidáme konzervu tuňáka bez nálevu a 2 vajíčka.

2. Řádně smíchanou směs nandáme na plátky bílé nakrájené bagety a ukládáme do zapékací misky.

3. Zapékáme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů 10-15 minut.

Obrázek pro Recept na tuňákovou pomazánku
Zdroj: LeckermitAnnet, Recept na tuňákovou pomazánku
Obrázek receptu na 6 krát vaječný předkrm, jednohubky nejen na svátky jara

Šest vaječných předkrmů, jednohubek a dalších dobrot: recepty nejen na Velikonoce

4. Recept na tuňákovou pomazánku s olivami a vajíčkem

Potřebné ingredience na tuňákovou pomazánku

  • 100 g tuňákových řezů bez nálevu
  • zelená jarní cibulka
  • asi 14 ks zelených oliv
  • 2 ks na tvrdo uvařených vajec
  • 100 g krémového sýra

Postup na tuňákovou pomazánku s vejcem a olivami

1. Tuňáka rozmačkáme vidličkou, přidáme drobně nakrájenou zelenou cibulku, na kolečka nakrájené zelené olivy, 2 na tvrdo uvařené vejce a smetanový sýr.

2. Vše řádně promícháme a nandáme na plátky nakrájené a z jedné strany na oleji opečené bagety. Směs nadáváme na neopečenou stranu.

Obrázek pro Recept na Tuňákovou pomazánku a olivami a vajíčkem.
Zdroj: LeckermitAnnet, Recept na Tuňákovou pomazánku a olivami a vajíčkem.
Obrázek receptu na budapešťskou pomazánku.

Budapešťská pomazánka: Krémová delikatesa plná chutí a historie

5. Recept na pomazánku z pečených paprik

Ingredience na pomazánku z pečených paprik

  • 2 červené papriky
  • 1 rajče
  • 2 stroužky česneku
  • 25 g vlašských ořechů
  • sůl a pepř dle chuti
  • lžička citrónové šťávy
  • 20 ml olivového oleje

Postup na pomazánku z pečených paprik

1. Červené papriky rozkrojíme na půl a očistíme od jádřinců. Zapečeme na plechu v troubě na 200 stupňů cca 15-20 minut. Necháme vychladnout.

2. Rajče ponoříme do vařící vody na pár minut a vychlazené oloupeme.

3. Papriky i rajče dáme do mixéru (anebo sekáčku), přidáme česnek, jádra ořechů, sůl, pepř, citrónovou šťávu a olej. Vše řádně rozmixujeme.

4. Rozmixovanou směs nadáváme na plátky nakrájené bagety a podáváme.

Obrázek receptu Recept na Pomazánku z pečených paprik
Zdroj: LeckermitAnnet, Recept na Pomazánku z pečených paprik

Nejlepší volbou pro podávání pomazánek je opečený plátek bílé baletky na másle nebo olivovém oleji. Dobrou chuť!

Obrázek receptu na Předkrmy nejen na slavnostní stůl 4 krát jinak

Recepty na 4 jednoduché předkrmy a pomazánky za pár korun

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest