Tahle polévka je čirá nostalgie. Chutná přesně tak, jak ji vařily naše babičky. Šťovíková polévka je jednoduchá, ale neskutečně chutná, příjemně nakyslá osvěžující. Mě osobně k ní donutil manžel, který na ni tak silně vzpomínal a pořád o ni mluvil, že jsem se do ní nakonec pustila. A musím říct, že se nakonec stala stálicí našeho jídelníčku. Vždyť to znáte, každý má svůj osvědčený postup, ale za mě je nejlepší následující recept.

Mám vyzkoušeno, že chuť polévky je postavena na správné míře kyselosti a tučnosti. Můj tip zní: Jíšku dělám na vypečeném špeku namísto másla nebo sádla. Ta dodá polévce neuvěřitelně plnou a hlubokou chuť, kterou nic nepřekoná. Také dávám do polévky křepelčí vajíčka místo slepičích, jsou v ní vizuálně zajímavější a jemnější. Nezapomeňte, že šťovík se vaří jen krátce, aby neztratil svou typickou kyselost a barvu.

Recept na šťovíkovou polévku s křepelčími vajíčky a jíškou ze špeku

  • Celková délka přípravy: přibližně 40 minut
  • Vaření brambor a koření: 20 až 25 minut
  • Počet porcí: 4 až 6 porcí.

Ingredience k přípravě šťovíkové polévky

  • Brambory (přibližně 3 až 4 střední kusy, nakrájené na kostičky)
  • Voda nebo vývar (přibližně 1,5 až 2 litry)
  • 1 až 2 hrsti čerstvého šťovíku (nasekaného na kousky)
  • Křepelčí vajíčka (nebo 2 slepičí vajíčka)
  • Sůl
  • Pepř celý (přibližně 5 až 7 kuliček)
  • Nové koření (přibližně 3 až 4 kuličky)
  • Bobkový list (1 až 2 kusy)
  • Troška drceného kmínu
  • Masox nebo Vegeta (například od Justu) dle chuti
  • Smetana ke šlehání (33%, přibližně 1,5 až 2 decilitry)
  • Ocet (podle vaší chuti)
  • Troška muškátového oříšku (strouhaného, nepovinné)
  • Špek (přibližně 50 gramů, na vypečení tuku)
  • Hladká mouka (přibližně 2 lžíce)

Postup při přípravě šťovíkové polévky

1. Nejdříve si dejte vařit brambory nakrájené na kostičky. Zalijte je vodou nebo vývarem a přiveďte k varu.

2. Do polévky přidejte sůlpepř celýnové kořeníbobkový list a trošku drceného kmínuVařte, dokud nejsou brambory měkké (přibližně 20 až 25 minut).

3. Vedle si připravte jíšku. Nakrájejte špek na malé kostičky a vypečte z něj tuk. Vzniklý výpek použijte pro přípravu jíšky – na něm orestujte 2 lžíce hladké mouky, dokud jíška nezezlátne. Můžete použít i máslo nebo sádlo.

Obrázek ke šťovíkové polévce s křepelčím vejcem
Foto: Cooky.cz, recept na šťovíkovou polévku s křepelčím vejcem

4. Až jsou brambory měkké, přidejte šťovík nasekaný na kousky a nechte ho krátce povařit (jen pár minut, aby si zachoval barvu a kyselost).

5. Nyní do polévky vložte vajíčka. Já dávám křepelčí vajíčka (rozšlehaná, která vlijete do polévky za stálého míchání), nebo můžete použít slepičí.

6. Ochutíte Masoxem nebo Vegetou podle vaší chuti.

7. Přidejte smetanu ke šlehání a zavařte jíšku. Polévku za stálého míchání nechte provařit, dokud nezhoustne.

8. Polévku vypněte a nakonec dochuťte octem podle vaší chuti. Ocet by měl polévku příjemně okyselit. Kdo má rád, může přidat trošku strouhaného muškátového oříšku.

Obrázek receptu na Valašskou kyselicu aneb zelňačku valašského typu

Valašská kyselica aneb zelňačka valašského typu

Tipy redakce

  • Jíška na špeku pro intenzivní chuť: Místo másla nebo sádla zkuste připravit jíšku na vypečeném špeku. Tuk ze špeku dodá polévce bohatou, uzenou chuť, která skvěle doplňuje kyselost šťovíku.
  • Šťovík vařit jen krátceŠťovík přidejte až na konci vaření a vařte ho jen krátkou dobu. Dlouhým vařením by šťovík ztratil svou typickou kyselost a sytou zelenou barvu.
  • Vajíčka pro texturu: Pokud chcete, aby v polévce byly viditelné kusy vajíčka, uvařte je zvlášť natvrdo a nakrájejte do polévky až při podávání. Pokud chcete jemnější texturu, vajíčka rozšlehejte a vlijte do vroucí polévky.
  • Ocet až na konecOcet přidávejte až po dokončení vaření a vypnutí plotny. Vařením by se jeho kyselost ztratila. Dochucujte octem postupně a opatrně, abyste polévku nepřekyselili.
Recept na houbový eintopf - hobová polévka nebo spíš guláš z bedly.

Pořádný bedlový guláš – houbový eintopf z bedel, které letos rostou na každé louce i pastvině

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest