Tato úžasná klasika české cukrárny je elegantní, nadýchaná a chuťově ohromně bohatá. Banánky z odpalovaného těsta jsou podobně větrníkům, ale mají svůj charakteristický tvar a nezaměnitelný šmrnc.
Vyskytuje se v nich kombinace několika perfektních složek a to lehoučké odpalované těsto, jemný vanilkový nebo máslový krém, nadýchaná šlehačka a navrch lesklá čokoládová poleva. Pozor, tento dezert při správné přípravě doslova mizí ze stolu a každé sousto je malým svátkem. Odpalované těsto se skvěle uchovává i v mrazáku, takže není problém si při jednom pečení napéct více banánků a při vhodné příležitosti je pouze naplnit.
Recept na banánky v čokoládě s krémem, šlehačkou
Ingredience potřebné k přípravě Zákusku jako z prvorepublikové cukrárny
Odpalované těsto
- 1/4 l vody
- 100 g másla
- 200 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 4 vejce
Krém
- 1/4 l mléka
- 200 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 1 balík vanilkového pudinku v prášku
- 1 lžíce rumu
Šlehačka
- smetana ke šlehání
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 ztužovač šlehačky
Čokoládová poleva
- 1 čokoláda na vaření
- kousek sádla
Postup přípravy banánků v čokoládě
1. V kastrolu ve vodě rozpustíme máslo a přivedeme k varu. Metličkou nebo elektrickým šlehačem všleháme mouku a mícháme dohladka. Uvařenou kaši necháme mírně vychladit.
2. Do ještě vlažné kaše přidáváme po jednom vajíčka a šleháme šlehačem. Těsto má být měkké a lesklé.
3. Cukrářským sáčkem s větší špičkou nastříkáme na plech s pečícím papírem banánky a upečeme je při teplotě cca 200 stupňů dozlatova.
4. Z mlék, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, který vychladíme za občasného míchání, aby se nám nevytvořil škraloup.
5. Do zchladlého pudinku postupně zašleháme máslo a rum, dbáme, aby teplota všech surovin byla stejná, aby se nám krém nesrazil.
6. Vychladlé banánky podélně rozkrojíme, vrchní části namočíme do čokoládové polevy a necháme zatuhnout. Zatím na spodní část banánků nastříkáme krém a šlehačku a banánky přiklopíme vrchní čokoládovou částí.Uložíme ztuhnout do lednice.
Tipy
Chceme li mít těsto křupavé, plníme banánky až těsně před podáváním.
Krém na banánky může být i pařížský nebo šlehačkový s Mascarpone.

Sladká kouzla v kuchyni: Tajemství přípravy křupavých karamelových laskonek s bohatým máslovým krémem
