Tato úžasná klasika české cukrárny je elegantní, nadýchaná a chuťově ohromně bohatá. Banánky z odpalovaného těsta jsou podobně větrníkům, ale mají svůj charakteristický tvar a nezaměnitelný šmrnc.

Vyskytuje se v nich kombinace několika perfektních složek a to lehoučké odpalované těsto, jemný vanilkový nebo máslový krém, nadýchaná šlehačka a navrch lesklá čokoládová poleva. Pozor, tento dezert při správné přípravě doslova mizí ze stolu a každé sousto je malým svátkem. Odpalované těsto se skvěle uchovává i v mrazáku, takže není problém si při jednom pečení napéct více banánků a při vhodné příležitosti je pouze naplnit.

Recept na banánky v čokoládě s krémem, šlehačkou

Ingredience potřebné k přípravě Zákusku jako z prvorepublikové cukrárny

Odpalované těsto

  • 1/4 l vody
  • 100 g másla
  • 200 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 4 vejce

Krém

  • 1/4 l mléka
  • 200 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 balík vanilkového pudinku v prášku
  • 1 lžíce rumu

Šlehačka

  • smetana ke šlehání
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 ztužovač šlehačky

Čokoládová poleva

  • 1 čokoláda na vaření
  • kousek sádla

Postup přípravy banánků v čokoládě

Obrázek receptu na Zákusek jako z prvorepublikové cukrárny: odpalované banánky s krémem, šlehačkou a čokoládou
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na Zákusek jako z prvorepublikové cukrárny: odpalované banánky s krémem, šlehačkou a čokoládou

1. V kastrolu ve vodě rozpustíme máslo a přivedeme k varu. Metličkou nebo elektrickým šlehačem všleháme mouku a mícháme dohladka. Uvařenou kaši necháme mírně vychladit.

2. Do ještě vlažné kaše přidáváme po jednom vajíčka a šleháme šlehačem. Těsto má být měkké a lesklé.

3. Cukrářským sáčkem s větší špičkou nastříkáme na plech s pečícím papírem banánky a upečeme je při teplotě cca 200 stupňů dozlatova.

4. Z mlék, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, který vychladíme za občasného míchání, aby se nám nevytvořil škraloup.

5. Do zchladlého pudinku postupně zašleháme máslo a rum, dbáme, aby teplota všech surovin byla stejná, aby se nám krém nesrazil.

6. Vychladlé banánky podélně rozkrojíme, vrchní části namočíme do čokoládové polevy a necháme zatuhnout. Zatím na spodní část banánků nastříkáme krém a šlehačku a banánky přiklopíme vrchní čokoládovou částí.Uložíme ztuhnout do lednice.

Obrázek receptu na Zákusek jako z prvorepublikové cukrárny: odpalované banánky s krémem, šlehačkou a čokoládou
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na Zákusek jako z prvorepublikové cukrárny: odpalované banánky s krémem, šlehačkou a čokoládou

Tipy

Chceme li mít těsto křupavé, plníme banánky až těsně před podáváním.

Krém na banánky může být i pařížský nebo šlehačkový s Mascarpone.

Recept na Karamelové laskonky s bohatým krémem

Sladká kouzla v kuchyni: Tajemství přípravy křupavých karamelových laskonek s bohatým máslovým krémem

Obrázek receptu na karamelový dort.

Karamelové řezy s jemným máslovým mousseline krémem a polevou

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest