Laskonky bezpochyby patří mezi nejoblíbenější dezerty v České Republice. Lze je připravit v několika provedeních, já jsem si pro vás vybrala tu mojí nejoblíbenější. Jde o variantu s ořechovým základem a čokoládovým krémem uvnitř. Laskonky jsou ve skutečnosti vcelku jednoduché na přípravu, akorát pokud je chcete mít úhledné jako z cukrárny, potřebujete na ně formu. Ale není to nezbytně nutné.

Laskonky se u nás pečou už několik generací, ale původ mají ve Francii. Konkrétně jejich přímými předchůdci jsou makronky, akorát laskonky jsou větší a křehčí. Avšak nutno podotknout, že v posledních letech se makronky vracejí do módy a to v intenzivně barevných provedeních. Nejčastěji se s nimi setkávám na dětských oslavách.

Recept na ořechové laskonky s máslovo čokoládovým krémem

Ingredience pro přípravu

Korpus:

  • 6 bílků
  • 300 g cukru
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 160 g mletých vlašských ořechů

Náplň:

  • 1 šlehačka na vaření
  • čokoláda
  • máslo
  • cukr dle chuti

Postup přípravy laskonek

1. Za stálého míchání svaříme smetanu s cukrem a kakaem.

2. Po krátkém povaření odstavíme, necháme vychladnout a dáme do lednice do druhého dne. Druhý den šlehačku vyšleháme s máslem do hladkého krému.

3. Vyšleháme si nad párou bílky s cukrem do pěny.

4. Odstavíme a necháme chvíli vychladnout, poté přimícháme moučkový cukr, ořechy a mouku.

Obrázek receptu na ořechové laskonky s pařížským krémem.

Ořechové laskonky s pařížským krémem

Obrázek receptu na kokosové laskonky.

Kokosové laskonky jako z luxusní cukrárny

5. Plech vyložíme pečícím papírem a pomocí formy vytvoříme laskonky a uhladíme.

6. Vložíme do předehřáté trouby na 100°C a sušíme asi 30 minut.

7. Necháme laskonky vychladnout a poté naplníme vyšlehaným krémem.

Ořechové laskonky s čokoládovým krémem.
Foto: cooky.cz, Ořechové laskonky s čokoládovým krémem.

Závěr

Původ názvu „laskonky“ přesně neznáme, ale historici jaksi předpokládají, že pochází z rakousko-uherské kuchyně. Krém nemusí být uvnitř pouze čokoládový, může být vanilkový, karamelový nebo i kávový. Záleží pouze na vašich chutích a fantazii.

Recept na Karamelové laskonky s bohatým krémem

Sladká kouzla v kuchyni: Tajemství přípravy křupavých karamelových laskonek s bohatým máslovým krémem

Zdroj: Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest