Rumunský dezert v podobě smažených vdolků, které podáváme s marmeládou a zakysanou smetanou. Jak jsme již uvedli, pokrm je velmi podobný českým vdolkům. Avšak jeden rozdíl by se našel. Do rumunských papanasi se používá měkký sýr ricotta, díky čemu získají papanasi specifickou texturu a chuť.
Recept na rumunské papanasi
Délka přípravy do 1 hodiny, 8 porcí.
Ingredience pro přípravu
- 200 g sýra ricotta (místo sýra můžeme použít tvaroh ve vaničce)
- 1 vejce
- 210 g mouky
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 30 g cukru
- 400 g zakysané smetany
- špetka soli
- nastrouhaná citronová kůra
- vanilkový cukr
- džem, marmeláda, borůvky a borůvkový žahour – dle chuti
- olej na smažení
Postup přípravy
1. V míse smícháme sýr, vejce, špetku soli, cukr, nastrouhanou citronovou kůru a vanilkový cukr.
2. Přidáme mouku s práškem do pečiva a vymícháme homogenní těsto.
3. Těsto si vyválíme na pomoučněné pracovní ploše a vykrájíme kolečka.
4. Necháme asi 15 minut odpočinout a všechny usmažíme v dostatečném množství rozpáleného oleje.
5. Vyndáváme na papírové ubrousky a necháme vychladnout.
6. Potřeme zakysanou smetanou a marmeládou.
Papanasi ve zkratce
Papanasi z latinského “papa”, v překladu jídlo nebo kaše. Nejoblíbenější je v horských oblastech Rumunska. Lze připravit lehčí variantu papanasi, kdy se těsto nesmaží, ale peče. Jde taktéž o velmi chutnou alternativu. My jsme použili borůvkový džem, který je svou mírnou kyselostí ideální k sladkým papanasi.