Rumunský dezert v podobě smažených vdolků, které podáváme s marmeládou a zakysanou smetanou. Jak jsme již uvedli, pokrm je velmi podobný českým vdolkům. Avšak jeden rozdíl by se našel. Do rumunských papanasi se používá měkký sýr ricotta, díky čemu získají papanasi specifickou texturu a chuť.

Recept na rumunské papanasi

Délka přípravy do 1 hodiny, 8 porcí.

Ingredience pro přípravu

  • 200 g sýra ricotta (místo sýra můžeme použít tvaroh ve vaničce)
  • 1 vejce
  • 210 g mouky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 30 g cukru
  • 400 g zakysané smetany
  • špetka soli
  • nastrouhaná citronová kůra
  • vanilkový cukr
  • džem, marmeláda, borůvky a borůvkový žahour – dle chuti
  • olej na smažení

Postup přípravy

Příprava ingrediencí.
Zdroj obrázku: bucataras, Příprava ingrediencí.

1. V míse smícháme sýr, vejce, špetku soli, cukr, nastrouhanou citronovou kůru a vanilkový cukr.

V míse smícháme sýr, vejce, špetku soli, cukr, nastrouhanou citronovou kůru a vanilkový cukr.
Zdroj obrázku: bucataras, V míse smícháme sýr, vejce, špetku soli, cukr, nastrouhanou citronovou kůru a vanilkový cukr.

2. Přidáme mouku s práškem do pečiva a vymícháme homogenní těsto.

3. Těsto si vyválíme na pomoučněné pracovní ploše a vykrájíme kolečka.

Těsto si vyválíme na pomoučněné pracovní ploše a vykrájíme kolečka.
Zdroj obrázku: bucataras, Těsto si vyválíme na pomoučněné pracovní ploše a vykrájíme kolečka.

4. Necháme asi 15 minut odpočinout a všechny usmažíme v dostatečném množství rozpáleného oleje.

5. Vyndáváme na papírové ubrousky a necháme vychladnout.

6. Potřeme zakysanou smetanou a marmeládou.

Papanasi s marmeládou a smetanou: Tradiční rumunský dezert
Obrázek: bucataras, Papanasi s borůvkami a žahourem

Papanasi ve zkratce

Papanasi z latinského „papa“, v překladu jídlo nebo kaše. Nejoblíbenější je v horských oblastech Rumunska. Lze připravit lehčí variantu papanasi, kdy se těsto nesmaží, ale peče. Jde taktéž o velmi chutnou alternativu. My jsme použili borůvkový džem, který je svou mírnou kyselostí ideální k sladkým papanasi.

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest