Tento nejjemnější a nejlahodnější druh českého vánočního cukroví působí na první pohled nenápadně, ale jeho chuť je výjimečná. Na tuto chuť z kuchyně naší maminky nikdy nezapomenu a občas, alespoň na Vánoce, si dám tu práci s jejich výrobou. Rohlíčky v sobě spojují bohatost ořechového těsta s jemností pařížského krému a sladkou elegancí rozpuštěné čokolády.

Ve skutečnosti jde o československý vynález z 20. století, i když jejich název evokuje francouzský původ. Paříž byl tehdy pro naše cukráře inspirací a proto svůj krém z čokolády, vajec a másla nazvali pařížský, aby působil dojmem cizokrajnosti a luxusu. I když on je doopravdy luxusní a stal se základem pro mnoha slavnostních dezertů. No a rohlíčky, které ho využily, se rozšířily po domácnostech jako sváteční cukroví.

Recept na pařížské rohlíčky

Ingredience nezbytné pro přípravu královen českého cukroví

Těsto

  • 200 g cukr moučky
  • 180 g ořechů
  • 60 g strouhanky
  • 1 lžíce hrubé mouky
  • 2 vejce

Krém

  • 3 vejce
  • 220 g moučkového cukru
  • 1 čokoláda na vaření
  • 250 g másla

Na polití

  • čokoládová poleva

Postup přípravy rohlíčků

1. Všechny ingredience pro těsto smícháme a vytvoříme hustější hmotu.

2. Pomocí cukrářského sáčku formujeme na plech s pečícím papírem rohlíčky o velikosti 4-5 cm.

3. Ve vyhřáté troubě na 180 stupňů pečeme cca 10-13 minut do lehce zlatavé barvy, ať nejsou příliš tvrdé, vychladnutím ještě rohlíčky zpevní.

Obrázek receptu na Pařížské rohlíčky - královny českého cukroví
Foto: cooky.cz, Recept na Pařížské rohlíčky – královny českého cukroví

4. Do kovové nebo skleněné mísy dáme vejce, cukr a nalámanou čokoládu.

5. Misku postavíme nad vodní lázeň a metličkou (nebo šlehačem na nižším stupni) šleháme , dokud směs nezhoustne a čokoláda se nerozpustí, trvá to asi 8-10 minut. Nesmí se vařit, jinak by se vejce srazila.

6. Směs necháme vychladnou a zatím si vyšleháme máslo do pěny.

7. Po částech do másla zašleháme vychladlou čokoládovou směs a vznikne nám pařížský krém.

8. Krém naplníme do cukrářského sáčku a nastříkáme na vychladlé rohlíčky.

9. Na závěr polijeme čokoládovou polevou a dáme chladit do lednice.

Ořechy můžeme nahradit částí mletých mandlí pro jemnější chuť.

Pro výraznější chuť můžeme přidat do krému lžičku rumu nebo instantní kávy.

Krém i korpusy – rohlíčky je ideální připravit den předem a druhý den plnit.

Obrázek receptu na klášterní rohlíčky s čokoládou a lískovými oříšky.

Klášterní rohlíčky s čokoládou a lískovými oříšky

Obrázek receptu na pařížské rohlíčky.

Pařížské rohlíčky s bohatým krémem

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest