Tento nejjemnější a nejlahodnější druh českého vánočního cukroví působí na první pohled nenápadně, ale jeho chuť je výjimečná. Na tuto chuť z kuchyně naší maminky nikdy nezapomenu a občas, alespoň na Vánoce, si dám tu práci s jejich výrobou. Rohlíčky v sobě spojují bohatost ořechového těsta s jemností pařížského krému a sladkou elegancí rozpuštěné čokolády.
Ve skutečnosti jde o československý vynález z 20. století, i když jejich název evokuje francouzský původ. Paříž byl tehdy pro naše cukráře inspirací a proto svůj krém z čokolády, vajec a másla nazvali pařížský, aby působil dojmem cizokrajnosti a luxusu. I když on je doopravdy luxusní a stal se základem pro mnoha slavnostních dezertů. No a rohlíčky, které ho využily, se rozšířily po domácnostech jako sváteční cukroví.
Recept na pařížské rohlíčky
Ingredience nezbytné pro přípravu královen českého cukroví
Těsto
- 200 g cukr moučky
- 180 g ořechů
- 60 g strouhanky
- 1 lžíce hrubé mouky
- 2 vejce
Krém
- 3 vejce
- 220 g moučkového cukru
- 1 čokoláda na vaření
- 250 g másla
Na polití
- čokoládová poleva
Postup přípravy rohlíčků
1. Všechny ingredience pro těsto smícháme a vytvoříme hustější hmotu.
2. Pomocí cukrářského sáčku formujeme na plech s pečícím papírem rohlíčky o velikosti 4-5 cm.
3. Ve vyhřáté troubě na 180 stupňů pečeme cca 10-13 minut do lehce zlatavé barvy, ať nejsou příliš tvrdé, vychladnutím ještě rohlíčky zpevní.

4. Do kovové nebo skleněné mísy dáme vejce, cukr a nalámanou čokoládu.
5. Misku postavíme nad vodní lázeň a metličkou (nebo šlehačem na nižším stupni) šleháme , dokud směs nezhoustne a čokoláda se nerozpustí, trvá to asi 8-10 minut. Nesmí se vařit, jinak by se vejce srazila.
6. Směs necháme vychladnou a zatím si vyšleháme máslo do pěny.
7. Po částech do másla zašleháme vychladlou čokoládovou směs a vznikne nám pařížský krém.
8. Krém naplníme do cukrářského sáčku a nastříkáme na vychladlé rohlíčky.
9. Na závěr polijeme čokoládovou polevou a dáme chladit do lednice.
Ořechy můžeme nahradit částí mletých mandlí pro jemnější chuť.
Pro výraznější chuť můžeme přidat do krému lžičku rumu nebo instantní kávy.
Krém i korpusy – rohlíčky je ideální připravit den předem a druhý den plnit.
Klášterní rohlíčky s čokoládou a lískovými oříšky