Znáte ty oblíbené pletenky a preclíčky z obchodů? Pokud je máte rádi tak, jako my, dnes si uděláme svoje pletenky, ale mnohonásobně lepší. A nebudou lepší jenom proto, že si je uděláme sami doma. Ale upečeme je z bramborového těsta, které posune toho nadýchané a křupavé pečivo do úplně jiné dimenze. Bramborová pletenka je úplná pekařská fantazie. Pokud si pečení pletenky plánujete, klidně si den předtím připravte oběd s bramborovou kaší a udělejte jí o něco více. Bramborová kaše tvoří totiž podstatnou surovinu našeho receptu.
Recept na domácí Preclíkovou pletenku z bramborového těsta
Délka přípravy 1 hodina, délka pečení 30 minut. 2 ks pečiva.
Ingredience pro přípravu
- 500 g mouky
- 165 ml teplého mléka
- 200 g bramborové kaše
- 15 g čerstvého droždí nebo 5 g sušeného
- 5 g cukru
- 2 vejce
- 12 g soli
- 70 g másla
- olej na pomazání
- semínka dle chuti (sezam, mák, kmín, slunečnice…)
Postup přípravy
1. Do mísy si dáme 100 ml teplého mléka, droždí, cukr a 2 lžíce mouky.
2. Promícháme a necháme 10 minut vzejít kvásek.
3. Ke kvásku přidáme bramborovou kaši, sůl, vejce a zbytek mléka a mouky.
4. Hněteme ideálně pomocí robota 10 minut, aby nám vzniklo lepivé těsto.
5. Naolejujeme si ruce, mírně těsto prohněteme a misku zakryjeme potravinářskou fólií.
6. Pro co nejlepší výsledek doporučujeme pomalé kynutí – 12 hodin v lednici, získáte tak lepší strukturu těsta a zároveň se bude lépe zpracovávat.
7. Plochu a ruce si naolejujeme a vyválíme plát těsta přibližně 60 x 40 cm.
8. Celý plát posypeme kousky naloupaného másla.
9. Plát těsta si pomyslně rozdělíme na 3 pruhy a levý přeložím doprostřed a pravý také. Získáme tak jeden silnější pruh těsta.
10. Stejně to nyní uděláme ale z opačných konců, aby nám vznikl čtvercový bochánek.
11. Zakryjeme igelitovým sáčkem a necháme 20 minut odpočinout.
12. Těsto následně pomocí váhy rozdělíme na 3 stejné části.
13. Pracovní plochu si posypeme moukou a první kousek těsta vyválíme na plát o rozměru přibližně 75 x 30 cm.
14. Celý plát srolujeme v 80 cm dlouhého hada. To stejné uděláme i se zbylými 2 kousky těsta.
15. Jednotlivé hady zakroutíme do vrtule (je potřeba aby nám protější strany někdo přidržel nebo je něčím zatížíme).
16. Nyní upleteme klasický cop. Nemusíme ho utahovat, těsto naroste.
17. Konce k sobě dobře slepíme.
18. Nyní dáme pletenky na plech vyložený pečícím papírem a dostatečně je postříkáme nebo potřeme vlažnou vodou.
19. Přikryjeme igelitem a necháme 1 hodinu kynout.
20. Mezitím si předehřejeme troubu na 220°C a na dno trouby dáme do pekáče 500 ml horké vody.
21. Pletenky ještě jedno zavlažíme vodou a pokud chceme, posypeme semínky.
22. Jakmile je trouba předehřátá a voda v pekáči bublá, vložíme do středu trouby plech s pletenkami.
23. 10 minut pečeme na 220°C, poté teplotu stáhneme na 190°C a pečeme 20 – 25 minut dozlatova.
24. Jakmile vyndáme pletenky z trouby, ihned je postříkáme zase vodou.
25. Necháme 45 minut vychladnout
TIP na závěr
Pro co nejlepší a také nejatraktivnější skladování pletenek použijeme lnové nebo bavlněné utěrky, do kterých pečivo zabalíme. Případně speciální sáčky na pečivo, které uchovají pečivo dlouho čerstvé.