Zatím nehodnoceno
Přejít na recept Tisknout recept

Vcelku jednoduché, ale velmi chutné jídlo pro celou rodinu a případné hosty. Vepřová žebra neurazí žádného milovníka masa, obzvlášť když se spolu s nimi pečou křupavé brambory.

Toto jídlo doporučujeme připravit, pokud nechcete stát dlouho u sporáku a čekáte náročné hosty, kteří si rádi pochutnají na vašich kulinářských výtvorech. Recept je snadný a přitom vcelku moderní, jelikož kvalitně připravené maso nabývá na oblibě.

Pokud máte chuť na pečená žebírka, budete potřebovat

Pokud máte chuť na pečená vepřová žebra s bramborami, připravte si následující suroviny: vepřová žebra – 1,5 kg, brambory – 1 kg, 3 mrkve, 3 cibule, 6-8 stroužků česneku, 1/2 lžičky kmínového oleje, 2 lžičky sušeného oregana, 1 lžičku sušeného tymiánu, 1 lžičku mleté sladké papriky, sůl a pepř podle chuti.

Postup přípravy je opravdu jednoduchý. Nezapomeňte na marinádu

Žebra rozdělte a umístěte je do mísy. Přidejte 2-3 lžíce rostlinného oleje a promíchejte, aby se vše obalilo. Do směsi přisypte kmín, červenou papriku, sušené oregano, tymián, sůl a pepř. Důkladně promíchejte, zakryjte mísu potravinovou fólií a nechte marinovat 1-2 hodiny. Rovnoměrně rozložte žebra na plech, přilijte půl šálku vody a zakryjte plech hliníkovou fólií. Pečte v troubě při 180 °C asi 40 minut. Mezitím si připravte zeleninu: nakrájejte ji na větší kusy. Ve velké míse ji smíchejte s 2-3 lžícemi olivového oleje, sušeným oreganem, sladkou paprikou a solí, vše důkladně promíchejte. Vyjměte pekáč z trouby, přesuňte žebra na talíř a do stejného pekáče vyskládejte zeleninu. Na zeleninu vraťte vepřová žebra, znovu zakryjte alobalem a pečte na 180°C dalších 30 minut. Po této době odstraňte fólii a zvyšte teplotu na 200°C. Pečte dalších 30 minut a pokud má vaše trouba funkci grilování, využijte ji na posledních 5-6 minut pečení. Hotová vepřová žebírka podávejte s opečenou zeleninou, doplněnou zeleninovým salátem, kyselými okurkami nebo kysaným zelím.

Zdroj obrázku: recept-duhovka, Recept na pečená vepřová žebra.

Recept na pečená vepřová žebra s bramborami a zeleninou z jednoho pekáče

Zatím nehodnoceno
Čas vaření 1 hodina 30 minut
Marinování 1 hodina 30 minut
Celkový čas 3 hodiny
Porcí 6
Pečeme vepřová žebra s bramborami, mrkví a další zeleninou. Žebra předem marinujeme 1-2 hodiny.

Potřebné vybavení

  • 1 Plech
  • 1 Mísa

Suroviny

  • 1,5 kg Vepřových žeber
  • 1 kg Brambor
  • 3 ks Mrkve
  • 3 ks Cibule
  • 6 stroužků Česneku
  • 1/2 lžičky Kmínu
  • 2 lžičky Oregana
  • 1 lžička Tymiánu
  • 1 lžička Mleté červené papriky
  • Sůl a pepř
  • Olivový olej

Postup 

  • Žebra nakrájíme na jednotlivé kusy s kostí a dáme do mísy.
    Recept na pečená vepřová žebra s bramborami a zeleninou z jednoho pekáče

    Zdroj: recept-duhovka, Recept na pečená vepřová žebra

  • Přidáme 2-3 lžíce oleje a zamícháme.
  • Osolíme a přidáme veškeré koření, promícháme a necháme 2 hodiny marinovat.
  • Dáme si předehřát troubu na 180 stupňů Celsia.
  • Žebra rozložíme na plech a nalejeme k nim půl hrnku vody.
    Recept na pečená vepřová žebra s bramborami a zeleninou z jednoho pekáče

    Zdroj: recept-duhovka, Recept na pečená vepřová žebra

  • Plech přikryjeme alobalem a dáme péct do předehřáté trouby na 40 minut.
  • Mezitím si nakrájíme omytou zeleninu na větší kusy.
  • Zeleninu dáme do mísy a přidáme k ní 2-3 lžíce oleje, sůl, červenou papriku a oregano.
  • Po dopečení žeber je vyndáme z plechu na talíř a místo nich dáme zeleninu.
  • Na syrovou zeleninu dáme zpět žebra a opět přikryjeme alobalem.
    Recept na pečená vepřová žebra s bramborami a zeleninou z jednoho pekáče

    Zdroj: recept-duhovka, Recept na pečená vepřová žebra

  • Dáme péct na 180 stupňů na 30 minut.
  • Po 30 minutách odstraníme alobal a pečeme dalších 30 minut na 200 stupňů.
  • Podáváme se zeleninovým salátem nebo kysaným zelím
Uložit do Mé kuchařky
Chod: Hlavní jídlo, Oběd, Pečení, Večeře
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: brambory, koření, marináda, marinování, mrkev, pečená žebra, pečená žebra z jednoho pekáče, pečené brambory, vepřová žebra, žebra


Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest