Pečená krkovička je klasikou české kuchyně, která voní domovem a pohostí každého. Kombinace červeného vína a masa se v evropské gastronomii těší velké oblibě, protože víno maso nejen zjemní, ale také mu dodá hlubší chuť. Zároveň je tento recept skvělou ukázkou, jak jednoduché suroviny, jako je zelí a knedlík, dokážou vytvořit noblesní dojem, když jsou správně připravené.

Pečená krkovička na červeném víně se zelím a knedlíkem nabízí dokonalou souhru chutí, která potěší všechny smysly. Šťavnaté maso, sladkokyselé zelí a nadýchané knedlíky vás přenesou do atmosféry tradičních českých hostin. Ať už vaříte pro rodinu nebo hosty, s tímto receptem vždy zazáříte.

Recept na pečenou krkovičku na červeném víně

Ingredience pro přípravu

Maso:

  • 1 kg vepřové krkovice
  • česnek
  • cibule
  • sádlo
  • sůl
  • kmín
  • hladká mouka

Zelí:

  • 1 menší hlávka červeného zelí
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sádla
  • sůl a pepř
  • kmín
  • 2 hřebíčky
  • 200 ml červeného vína
  • 1/2 jablka
  • cukr dle chuti
  • ocet

Bramborové knedlíky:

  • 600 g den předem uvařených brambor ve slupce
  • 200 g hrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce

TIP: recept na dokonalé bramborové knedlíky

Postup přípravy krkovice

1. Omyté a očištěné maso nejdříve osolíme a ochutíme kmínem.

2. Maso přendáme do pekáče a přidáme k němu česnek, na větší kusy nakrájenou cibuli a sádlo.

3. Pekáč přikryjeme a vložíme do předehřáté trouby.

4. Chvíli před dokončením pečení odkryjeme a poté hotové maso vyjmeme.

5. Pekáč se šťávou dáme na sporák a šťávu vysmahneme a poté ji zaprášíme hladkou moukou.

6. Nakonec přilejeme trochu vody, rozmícháme a chvíli povaříme.

Příprava zelí

1. Cibuli nakrájíme a zpěníme si ji na sádle.

2. Přidáme nakrouhané zelí, které osolíme, okmínujeme, opepříme a ochutíme hřebíčkem a cukrem.

3. Nastrouháme jablko a taktéž přidáme k zelí.

4. Přilejeme víno a hrnec nezakrýváme.

5. Jakmile se víno trochu vyvaří, přikryjeme pokličkou a dusíme. Podle potřeby můžeme dolít vodu.

6. Zaprášíme moukou, promícháme a dochutíme octem.

Postup přípravy bramborových knedlíků

1. Uvařené brambory oloupeme a najemno nastrouháme do mísy.

2. Přidáme vejce, mouku, sůl a vypracujeme těsto.

3. Těsto rozdělíme na 4 stejné části a z každé vyválíme váleček.

4. Knedlíky uvaříme v páře – vaření by mělo zabrat asi 20 minut.

5. Stejnou dobu trvá vaření ve vodní lázni.

6. Podáváme vše spolu za tepla.

Výběr kvalitní krkovice je důležitým krokem.
Foto: depositphotos, Výběr kvalitní krkovice je důležitým krokem.

Tipy na dokonalý výsledek

Výběr vína: Použijte kvalitní suché červené víno, které vám chutná i samotné. Chuť vína se promítne do omáčky.

Zelí: Pokud preferujete výraznější chuť, můžete do zelí přidat pár kuliček nového koření.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest