Zavřete oči a představte si tu vůni, která se line z trouby, když se švestky pomalu pečou, karamelizují s cukrem a uvolňují svou sytou podzimní esenci. Neznám nic, co by dokázalo tak rychle přivolat pocit tepla a domácí pohody jako právě to, když doma připravuji pečená povidla. Už léta se vyhýbám zdlouhavému, hodiny trvajícímu míchání na plotně – objev pečených povidel byl pro mě malou kulinářskou revolucí. Rum, skořice a hřebíček jsou pak už jen dokonalou tečkou.
Největší zkouškou trpělivosti je čekání, až se povidla konečně mohou zamíchat. Ale právě v tom je to kouzlo, při pečení se nemusí míchat vůbec (až na konci): švestky se krásně upečou, ale hlavně se část jejich tekutiny rychle odpaří a cukr karamelizuje. Slupka se nejdřív speče a tekutina zůstane uvnitř.
Můj tip zní: Abyste si usnadnili mytí pekáče, vyložte ho pečicím papírem, který předtím zmačkáte pod studenou vodou a lehce vyždímáte. Díky tomu papír skvěle přilne k pekáči a udrží veškerou karamelizovanou šťávu, která by se jinak připekla ke dnu.
Recept na domácí švestková povidla z trouby
- Celková délka přípravy: 90 až 100 minut
- Počet kusů/porcí: Přibližně 4 až 5 menších skleniček povidel
Ingredience k přípravě pečených povidel
- 3 kg švestek
- 750 g cukru krupice
- 3 lžíce octa
- 1 lžička mleté skořice
- 6 lžic rumu (může být i více) + rum do skleniček
- 4 rozdrcené hřebíčky
Postup přípravy voňavých povidel
1. Švestky důkladně opláchněte pod tekoucí vodou, pečlivě je vypeckujte a vložte do hlubokého pekáče.
2. Pokud chcete ušetřit čas s drhnutím pekáče, vystelte jej pečicím papírem, který předem zmačkáte pod studenou vodou a mírně vyždímáte, aby k pekáči lépe přilnul.
3. Švestky pokapejte 3 lžícemi octa, který pomůže uvolnit šťávu a podpoří chuť, a vše pečlivě promíchejte.
4. Pekáč vložte do trouby a pečte při teplotě 200 až 250 stupňů. Během celého prvního pečení ani jednou nemíchejte.
5. Pečte 20 až 25 minut. Švestky by se měly začít propékat a na okrajích mírně karamelizovat.
6. Po uplynutí této doby na švestky rovnoměrně nasypte polovinu z odměřeného cukru krupice (375 g) a vraťte zpět do trouby na dalších 15 minut pečení.
7. Následně přisypte zbylý cukr (375 g) a opět pekáč vraťte do trouby, kde se budou povidla péct ještě posledních 15 minut.
8. Pokud se vám bude zdát, že jsou švestky po upečení stále příliš vodnaté, můžete dobu pečení prodloužit ještě o 10 až 15 minut, dokud nebudou mít požadovanou hustotu.
9. Pekáč vyjměte z trouby. Ke švestkám přidejte skořici, 6 nebo více lžic rumu a roztlučené hřebíčky.
Domácí pomerančová marmeláda se skořicí a vanilkou: Skvělá na palačinky, tousty i vánoční cukroví
10. Celý obsah pekáče důkladně promíchejte.
11. Poté ponorným mixérem rozmixujte povidla do požadované konzistence. Někdo preferuje povidla zcela jemná, zatímco jiní ocení, pokud v nich zůstanou drobné kousky ovoce.
12. Horká povidla ihned plňte do čistých a suchých sklenic.
13. Na povrch každé sklenice přidejte malou lžičku rumu, který poslouží jako dodatečná konzervace a dodá aroma.

14. Okraje sklenic důkladně otřete, pevně uzavřete víčkem a otočte dnem vzhůru.
15. Sklenice přikryjte dekou nebo silnějším ručníkem, aby povidla zůstala déle v teple, a nechte je pomalu vychladnout.
Tipy redakce
- Volte zralé švestky: Pro nejlepší chuť povidel jsou ideální co nejzralejší, až přezrálé švestky. Ty mají nejvyšší obsah cukru a nejméně vody, což zkrátí dobu pečení a zvýrazní karamelovou chuť.
- Prodloužení trvanlivosti octem: Nepodceňujte v receptu přítomnost octa. I když to může znít zvláštně, ocet nejenže podpoří uvolňování šťávy ze švestek, ale také funguje jako přírodní konzervant a v hotovém výrobku ho vůbec necítíte.
- Pečení pro barvu a chuť: Pokud se vám povidla zdají příliš světlá, i po přidání cukru, můžete je nechat dopékat, dokud nezískají sytě tmavou, až mahagonovou barvu. Delší pečení bez míchání vede k hlubokému karamelovému tónu.
- Koření obměňujte: Kromě klasické kombinace skořice a hřebíčku můžete povidla obohatit o špetku mletého badyánu nebo vanilkový lusk. Pro neotřelou chuť zkuste přidat i trochu čerstvě nastrouhaného zázvoru.
Perníkový závin aneb Sakrajda
Povidlové kytičky z kynutého těsta: Když smícháte povidla s tvarohem, náplň nevyteče a chutná o dost lépe
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková