Pošlete své chuťové buňky do daleké jihovýchodní Asie, kde jsou kuřecí maso, rýže a sladkokyselé nálevy vyloženě tradiční. S tímto receptem uvaříte opravdu skvělé kuře. I konzervativní jedinci, zvyklí na pečené kuře v troubě přejdou na druhou stranu a dají přednost cizokrajné receptuře. Buďte si jistí, že tento pokrm bude znatelně kvalitnější a chutnější, než ten z vietnamské restaurace. Hlavním důvodem je mimo jiné, že vy nepoužijete žádný glutaman sodný, který je v asijských restauracích všudypřítomný. Kouzlo křupavosti kuřecího masa vzniká díky kombinaci malého množství kukuřičného škrobu a vejce.
Recept na sladkokyselé kuře
Délka přípravy 20 minut, délka vaření 1 hodina. Porce pro 6 osob.
Ingredience pro přípravu
- 4 ks kuřecích prsou bez kostí a kůže
- 1 a 1/2 hrnku kukuřičného škrobu
- 3 vejce
- 1 hrnek cukru
- 1/4 hrnku kečupu
- 1/4 hrnku bílého octa
- 1/4 hrnku jablečného octa
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička sušeného česneku
- 1/4 hrnku řepkového oleje
- Sůl a pepř
Postup přípravy
1. Dáme si předehřát troubu na 165°C a mezitím si kuřecí prsa nakrájíme na přibližně stejně velké kousky.
2. Maso osolíme. opepříme a připravíme si 2 čisté misky.
3. Do první misky dáme kukuřičný škrob a do druhé rozšlehaná vejce.
4. Každý kuřecí kousek obalíme v kukuřičném škrobu a následně v rozšlehaném vejci.
5. Obalené kuřecí maso nyní orestujeme na pánvi a oleji do zlatohněda na středním plamenu, aby se zatáhlo.
6. Poté maso dáme na plech nebo do zapékací mísy.
7. V jiné velké misce si smícháme cukr. kečup, sójovou omáčku, sušený česnek, oba druhy octů a případně trochu soli.
8. Omáčku, která nám z těchto surovin vzejde, nalejeme na kuře na plechu a ten vložíme do předehřáté trouby na 1 hodinu.
9. Každých 15 minut kuře otáčíme a mírně promícháváme.
Dokonalá příloha
K tomuto sladkokyselému kuřecímu maso je jako příloha jasná volba rýže. Doporučujeme však použít autentickou jasmínovou rýži, kterou dnes seženete ve většině supermarketů.
Proč se obejít bez glutamánu?
Glutaman sodný neboli MSG je hojně používané dochucovadlo zejména v asijské kuchyni a fastfoodech. MSG je sice schválen regulačními agenturami po celém světě, avšak stále jde mezi lidmi, zdravotníky i výživovými poradci o velmi kontroverzní surovinu. Dospělo to tak daleko, že vzniknul pojem “Syndrom čínské restaurace”, kdy po konzumaci pokrmů s obsahem MSG byly hlášeny zdravotní potíže ve formě bolesti hlavy, pocení, nevolnosti atd. Žádnou z těchto potíží se nepodařilo sice vědecky prokázat ve spojení s MSG, avšak nadměrné požívání této ingredience se rozhodně nedoporučuje.