Pošlete své chuťové buňky do daleké jihovýchodní Asie, kde jsou kuřecí maso, rýže a sladkokyselé nálevy vyloženě tradiční. S tímto receptem uvaříte opravdu skvělé kuře. I konzervativní jedinci, zvyklí na pečené kuře v troubě přejdou na druhou stranu a dají přednost cizokrajné receptuře. Buďte si jistí, že tento pokrm bude znatelně kvalitnější a chutnější, než ten z vietnamské restaurace. Hlavním důvodem je mimo jiné, že vy nepoužijete žádný glutaman sodný, který je v asijských restauracích všudypřítomný. Kouzlo křupavosti kuřecího masa vzniká díky kombinaci malého množství kukuřičného škrobu a vejce.

Recept na sladkokyselé kuře

Délka přípravy 20 minut, délka vaření 1 hodina. Porce pro 6 osob.

Ingredience pro přípravu

  • 4 ks kuřecích prsou bez kostí a kůže
  • 1 a 1/2 hrnku kukuřičného škrobu
  • 3 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 1/4 hrnku kečupu
  • 1/4 hrnku bílého octa
  • 1/4 hrnku jablečného octa
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1/4 hrnku řepkového oleje
  • Sůl a pepř

Postup přípravy

1. Dáme si předehřát troubu na 165°C a mezitím si kuřecí prsa nakrájíme na přibližně stejně velké kousky.

2. Maso osolíme. opepříme a připravíme si 2 čisté misky.

3. Do první misky dáme kukuřičný škrob a do druhé rozšlehaná vejce.

4. Každý kuřecí kousek obalíme v kukuřičném škrobu a následně v rozšlehaném vejci.

5. Obalené kuřecí maso nyní orestujeme na pánvi a oleji do zlatohněda na středním plamenu, aby se zatáhlo.

6. Poté maso dáme na plech nebo do zapékací mísy.

7. V jiné velké misce si smícháme cukr. kečup, sójovou omáčku, sušený česnek, oba druhy octů a případně trochu soli.

8. Omáčku, která nám z těchto surovin vzejde, nalejeme na kuře na plechu a ten vložíme do předehřáté trouby na 1 hodinu.

9. Každých 15 minut kuře otáčíme a mírně promícháváme.

Kuře ve sladkokyselé omáčce.
Zdroj obrázku: thatovenfeelin, Kuře ve sladkokyselé omáčce.

Dokonalá příloha

Jasmínová rýže.
Zdroj obrázku: depositphotos, Jasmínová rýže.

K tomuto sladkokyselému kuřecímu maso je jako příloha jasná volba rýže. Doporučujeme však použít autentickou jasmínovou rýži, kterou dnes seženete ve většině supermarketů.

Proč se obejít bez glutamánu?

MSG - glutaman sodný.
Zdroj obrázku: depositphotos, MSG – glutaman sodný.

Glutaman sodný neboli MSG je hojně používané dochucovadlo zejména v asijské kuchyni a fastfoodech. MSG je sice schválen regulačními agenturami po celém světě, avšak stále jde mezi lidmi, zdravotníky i výživovými poradci o velmi kontroverzní surovinu. Dospělo to tak daleko, že vzniknul pojem “Syndrom čínské restaurace”, kdy po konzumaci pokrmů s obsahem MSG byly hlášeny zdravotní potíže ve formě bolesti hlavy, pocení, nevolnosti atd. Žádnou z těchto potíží se nepodařilo sice vědecky prokázat ve spojení s MSG, avšak nadměrné požívání této ingredience se rozhodně nedoporučuje.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest