Na rozdíl od nepečených Tiramisu dezertů ze sušenek, tento recept je na doma upečené Tiramisu. Tento pečený čokoládový Tiramisu dort je skvělou volbou pro každého, kdo miluje kombinaci čokolády a krémových dezertů, bez použití alkoholu, který je u nepečených Tiramisu hodně používaný. Spojuje tradiční chutě Tiramisu s pevnější strukturou dortu. Je to ideální dezert pro oslavy, svátky nebo kdykoliv, když si chcete dopřát něco speciálního, ale v tomto případě velice vhodný a nezávadný i pro děti, protože nebudeme používat alkohol. Navíc tento Tiramisu dezert vyniká svým zajímavým a poutavým vzhledem.

Recept na Pečený čokoládový Tiramisu dort

Ingredience na přípravu

Těsto na dort

  • 4 žloutky pokojové teploty
  • 20 g cukru
  • 1/2 KL vanilkové esence
  • 4O g mléka pokojové teploty,
  • 4O g rostlinného oleje
  • 30 g mouky
  • 20 g kakaa
  • 4 bílky pokojové teploty
  • špetka soli
  • 60 g cukru do sněhu z bílků

Náplň

  • 250 g sýra Mascarpopne
  • 4-5 PL moučkového cukru
  • 1/2 KL vanilkové esence
  • 1 KL kakaa
  • 250 g smetany (33%)
  • 180 ml vařící vody
  • 3 PL instantní kávy v prášku
  • dlouhé piškoty
  • kakao na povrch dortu

Postup přípravy

1. V šlehači vyšleháme žloutky s cukrem a vanilkovou esencí do pěny, přilijeme olej a mléko, přidáme proseté kakao a mouku, za stálého míchání metličkou vytvoříme hustý čokoládový krém.

2. Nakonec opatrně vmícháme sníh vyšlehaný z bílků, soli a cukru.

Vyšleháme si tmavé těsto.
Zdroj obrázku: Baking_Room, Vyšleháme si tmavé těsto.

3. Pečeme na plechu vystlaném pečícím papírem ve vyhřáté troubě asi 30 minut a necháme vychladnout.

4. Poté piškotové těsto rozkrojíme podélně na 3 dlouhé pásy.

Těsto rozkrojíme na 3 pásy.
Zdroj obrázku: Baking_Room, Těsto rozkrojíme na 3 pásy.

5. Než nám těsto vychladne, připravíme si krém a kávu na namáčení piškotů.

6. Kávu připravíme klasickým způsobem a to zalitím instantní kávy uvařenou vodou, necháme chladit.

7. Krém připravíme vyšleháním Mascarpone s cukrem, vanilkovou esencí a přidáním prosetého kakaa. Nakonec opatrně vmícháme šlehačku, kterou jsme si vyšlehali ze šlehačkové smetany.

8. Kávu si nalejeme do mísy, ve které budeme namáčet dlouhé piškoty, piškoty pouze ze spodní strany omočíme, nenecháváme ležet v kávě, protože by se nám mohly rozmočit a rozpadnout.

9. Na jeden pás těsta naneseme část náplně a na ní ukládáme omočené piškoty. Chceme li mít dort zarovnaný, piškoty si předem okrájíme na hranaté.

Nanášíme náplň a omočené piškoty.
Zdroj obrázku: Baking_Room, Nanášíme náplň a omočené piškoty.

10. Na řadu piškotů naneseme náplň a za pomoci pečícího papíru tento naložený pruh těsta stočíme do válce a postavíme rovnou hranou doprostřed tácu.

Pás těsta stočíme do válce.
Zdroj obrázku: Baking_Room, Pás těsta stočíme do válce.

11. Stejně postupujeme u dalších dvou pásů těsta, ale tyto už nestáčíme do válce ale opět za pomoci pečícího papíru napojujeme na původní válec vytvořený na začátku, až nám vnikne tvar dortu.

U dalších dvou pásů postupujeme stejně, akorát je napojujeme.
Zdroj obrázku: Baking_Room, U dalších dvou pásů postupujeme stejně, akorát je napojujeme.

12. Nejlepší je na dort nasadit kulatou formu bez dna a dort trochu stáhnout pro zpevnění.

13. Vrch dortu opět namažeme krémem a cukrářským sáčkem dozdobíme.

Cukrářským sáčkem a náplní dozdobíme.
Zdroj obrázku: Baking_Room, Cukrářským sáčkem a náplní dozdobíme.

14. Za pomocí sítka a kakaa celý dort posypeme kakaem.

Za pomocí sítka posypeme kakaem.
Zdroj obrázku: Baking_Room, Za pomoci sítka posypeme kakaem.

Servírování

Nejlépe je dort nechat alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc, v lednici, aby se chutě propojily a krém ztuhl. Před podáváním můžeme dort ještě lehce posypat další vrstvou kakaa nebo ozdobit čokoládovými hoblinami kvůli čerstvému vzhledu. Dort krájíme ostrým nožem na porce a podávejte s šálkem kávy.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest