Na rozdíl od nepečených Tiramisu dezertů ze sušenek, tento recept je na doma upečené Tiramisu. Tento pečený čokoládový Tiramisu dort je skvělou volbou pro každého, kdo miluje kombinaci čokolády a krémových dezertů, bez použití alkoholu, který je u nepečených Tiramisu hodně používaný. Spojuje tradiční chutě Tiramisu s pevnější strukturou dortu. Je to ideální dezert pro oslavy, svátky nebo kdykoliv, když si chcete dopřát něco speciálního, ale v tomto případě velice vhodný a nezávadný i pro děti, protože nebudeme používat alkohol. Navíc tento Tiramisu dezert vyniká svým zajímavým a poutavým vzhledem.
Recept na Pečený čokoládový Tiramisu dort
Ingredience na přípravu
Těsto na dort
- 4 žloutky pokojové teploty
- 20 g cukru
- 1/2 KL vanilkové esence
- 4O g mléka pokojové teploty,
- 4O g rostlinného oleje
- 30 g mouky
- 20 g kakaa
- 4 bílky pokojové teploty
- špetka soli
- 60 g cukru do sněhu z bílků
Náplň
- 250 g sýra Mascarpopne
- 4-5 PL moučkového cukru
- 1/2 KL vanilkové esence
- 1 KL kakaa
- 250 g smetany (33%)
- 180 ml vařící vody
- 3 PL instantní kávy v prášku
- dlouhé piškoty
- kakao na povrch dortu
Postup přípravy
1. V šlehači vyšleháme žloutky s cukrem a vanilkovou esencí do pěny, přilijeme olej a mléko, přidáme proseté kakao a mouku, za stálého míchání metličkou vytvoříme hustý čokoládový krém.
2. Nakonec opatrně vmícháme sníh vyšlehaný z bílků, soli a cukru.
3. Pečeme na plechu vystlaném pečícím papírem ve vyhřáté troubě asi 30 minut a necháme vychladnout.
4. Poté piškotové těsto rozkrojíme podélně na 3 dlouhé pásy.
5. Než nám těsto vychladne, připravíme si krém a kávu na namáčení piškotů.
6. Kávu připravíme klasickým způsobem a to zalitím instantní kávy uvařenou vodou, necháme chladit.
7. Krém připravíme vyšleháním Mascarpone s cukrem, vanilkovou esencí a přidáním prosetého kakaa. Nakonec opatrně vmícháme šlehačku, kterou jsme si vyšlehali ze šlehačkové smetany.
8. Kávu si nalejeme do mísy, ve které budeme namáčet dlouhé piškoty, piškoty pouze ze spodní strany omočíme, nenecháváme ležet v kávě, protože by se nám mohly rozmočit a rozpadnout.
9. Na jeden pás těsta naneseme část náplně a na ní ukládáme omočené piškoty. Chceme li mít dort zarovnaný, piškoty si předem okrájíme na hranaté.
10. Na řadu piškotů naneseme náplň a za pomoci pečícího papíru tento naložený pruh těsta stočíme do válce a postavíme rovnou hranou doprostřed tácu.
11. Stejně postupujeme u dalších dvou pásů těsta, ale tyto už nestáčíme do válce ale opět za pomoci pečícího papíru napojujeme na původní válec vytvořený na začátku, až nám vnikne tvar dortu.
12. Nejlepší je na dort nasadit kulatou formu bez dna a dort trochu stáhnout pro zpevnění.
13. Vrch dortu opět namažeme krémem a cukrářským sáčkem dozdobíme.
14. Za pomocí sítka a kakaa celý dort posypeme kakaem.
Servírování
Nejlépe je dort nechat alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc, v lednici, aby se chutě propojily a krém ztuhl. Před podáváním můžeme dort ještě lehce posypat další vrstvou kakaa nebo ozdobit čokoládovými hoblinami kvůli čerstvému vzhledu. Dort krájíme ostrým nožem na porce a podávejte s šálkem kávy.