Perník s tvarohovou náplní a čerstvým ovocem je výborná varianta klasického perníku, která kombinuje koření s lehkostí tvarohu a svěžestí ovoce. Tento dezert je ideální pro ty, kteří milují perník, ale chtějí něco méně těžkého a více osvěžujícího.
Tvarohová vrstva zjemňuje výraznou chuť perníku a vytváří krásný kontrast textur. Ovoce dodává svěžest a přírodní sladkost, zatímco perníkové koření přináší tu typickou vůni a chuť. Výsledkem je vyvážený dezert, který se hodí jak k odpolednímu čaji, tak jako lehčí zakončení večeře.
Recept na perník s tvarohem a ovocem
Délka pečení v troubě 40 až 50 minut na 180 stupňů.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 3 hrnky polohrubé mouky (450ml)
- 1,5 hrnku cukru krupice
- 0,5 hrnku oleje
- 1 hrnek mléka
- 2 vejce
- 3 polévkové lžíce marmelády
- prášek do pečiva (kypřící)
- 1 kávová lžička rumu
- sádlo, perníkové koření, skořice, citronová kůra, rum
- více než obvat na máslem a houbou moukou vysypat plech
Náplň:
- 1 tvaroh ze vanilky, tvaroh mléko, 2 vanilkové cukry
- 4 žloutky z bílku, 1 vanilkový pudink prášek
- cukr
Postup přípravy perníku s tvarohem a ovocem
1. Ve větší míse smíchejte všechny suché ingredience – mouku, cukr, prášek do pečiva a perníkové koření se skořicí.
2. V jiné nádobě vyšlehejte vejce s olejem, mlékem, marmeládou, rumem a citronovou kůrou do hladké směsi.
3. Mokré ingredience postupně vmíchejte do suchých, až vznikne hladké těsto. Těsto by mělo mít konzistenci husté smetany.
4. Připravte si tvarohovou náplň. Tvaroh smíchejte s mlékem, vanilkovými cukry a žloutky. Přidejte vanilkový pudink v prášku a trochu cukru podle chuti.
5. Plech vymažte máslem a vysypte moukou nebo použijte pečicí papír.
6. Na plech nalijte polovinu perníkového těsta a rozetřete do rovnoměrné vrstvy.
7. Na perníkové těsto rovnoměrně rozetřete tvarohovou náplň.
8. Zbylé perníkové těsto opatrně nalijte přes tvaroh a jemně vyrovnejte.
9. Na povrch můžete položit kousky ovoce podle chuti (jablka, švestky, meruňky).
10. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 40 až 50 minut, dokud není povrch zlatohnědý a při zastrčení špejle vychází čistá.
11. Nechte vychladnout a nakrájejte na porce.
Tipy redakce
Skladování: Perník s tvarohem skladujte v lednici a je nejlepší druhý den, kdy se chutě krásně spojí.
Konzistence těsta: Těsto by mělo být poloztékavé, ne příliš husté. Pokud je moc tuhé, přidejte trochu mléka.
Tvarohová náplň: Tvaroh dobře rozmíchejte, aby nebyl hrudkovitý. Můžete ho i protlačit přes síto.
Ovoce: Použijte ovoce, které nepustí příliš vody – ideální jsou jablka nebo švestky.

Hrnkový perník s čokoládovou polevou: Vylepšená klasika na plech s rychlou přípravou

Perník s čokoládovou polevou a povidly: Sladká dobrota podle domácí kuchařky
Foto a recept Jaroslava Fišarová, redakce cooky.cz