Perník s tvarohovou náplní a čerstvým ovocem je výborná varianta klasického perníku, která kombinuje koření s lehkostí tvarohu a svěžestí ovoce. Tento dezert je ideální pro ty, kteří milují perník, ale chtějí něco méně těžkého a více osvěžujícího.

Tvarohová vrstva zjemňuje výraznou chuť perníku a vytváří krásný kontrast textur. Ovoce dodává svěžest a přírodní sladkost, zatímco perníkové koření přináší tu typickou vůni a chuť. Výsledkem je vyvážený dezert, který se hodí jak k odpolednímu čaji, tak jako lehčí zakončení večeře.

Recept na perník s tvarohem a ovocem

Délka pečení v troubě 40 až 50 minut na 180 stupňů.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 3 hrnky polohrubé mouky (450ml)
  • 1,5 hrnku cukru krupice
  • 0,5 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • 3 polévkové lžíce marmelády
  • prášek do pečiva (kypřící)
  • 1 kávová lžička rumu
  • sádlo, perníkové koření, skořice, citronová kůra, rum
  • více než obvat na máslem a houbou moukou vysypat plech

Náplň:

  • 1 tvaroh ze vanilky, tvaroh mléko, 2 vanilkové cukry
  • 4 žloutky z bílku, 1 vanilkový pudink prášek
  • cukr

Postup přípravy perníku s tvarohem a ovocem

1. Ve větší míse smíchejte všechny suché ingredience – mouku, cukr, prášek do pečiva a perníkové koření se skořicí.

2. V jiné nádobě vyšlehejte vejce s olejem, mlékem, marmeládou, rumem a citronovou kůrou do hladké směsi.

3. Mokré ingredience postupně vmíchejte do suchých, až vznikne hladké těsto. Těsto by mělo mít konzistenci husté smetany.

Obrázek k receptu na perník s tvarohem a ovocem
Foto: Jaroslava Fišarová, recept na perník s tvarohem a ovocem

4. Připravte si tvarohovou náplň. Tvaroh smíchejte s mlékem, vanilkovými cukry a žloutky. Přidejte vanilkový pudink v prášku a trochu cukru podle chuti.

5. Plech vymažte máslem a vysypte moukou nebo použijte pečicí papír.

6. Na plech nalijte polovinu perníkového těsta a rozetřete do rovnoměrné vrstvy.

7. Na perníkové těsto rovnoměrně rozetřete tvarohovou náplň.

8. Zbylé perníkové těsto opatrně nalijte přes tvaroh a jemně vyrovnejte.

9. Na povrch můžete položit kousky ovoce podle chuti (jablka, švestky, meruňky).

10. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 40 až 50 minut, dokud není povrch zlatohnědý a při zastrčení špejle vychází čistá.

11. Nechte vychladnout a nakrájejte na porce.

Tipy redakce

Skladování: Perník s tvarohem skladujte v lednici a je nejlepší druhý den, kdy se chutě krásně spojí.

Konzistence těsta: Těsto by mělo být poloztékavé, ne příliš husté. Pokud je moc tuhé, přidejte trochu mléka.

Tvarohová náplň: Tvaroh dobře rozmíchejte, aby nebyl hrudkovitý. Můžete ho i protlačit přes síto.

Ovoce: Použijte ovoce, které nepustí příliš vody – ideální jsou jablka nebo švestky.

Upečte si perník podle hrníčkového receptu

Hrnkový perník s čokoládovou polevou: Vylepšená klasika na plech s rychlou přípravou

Pervník

Perník s čokoládovou polevou a povidly: Sladká dobrota podle domácí kuchařky

Foto a recept Jaroslava Fišarová, redakce cooky.cz

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest