Andělský perník je přesně ten typ moučníku, který si vás okamžitě získá svou vláčnou texturou a intenzivní čokoládovo-perníkovou chutí. Díky přídavku oleje, mléka, pudinku a povidel je těsto dokonale měkké a nevysušuje se. Navíc je tento perník povýšen na skutečný dezert tím, že je plněný lehkým smetanovým krémem a obalený drobenkou z odřezků, což ho činí podobným populárnímu krtkovu dortu. Je to oblíbená volba, když chci připravit něco slavnostnějšího a s minimem práce.

Z vlastní zkušenosti vím, že pro dosažení nadýchaného a vysokého perníku je důležité správné promíchání. Můj tip zní:Nejlepší je vymíchat těsto ručně nebo na nižší otáčky, aby se všechny suroviny jen spojily. Pěna z bílků není třeba, ale je důležité, aby se všechny sypké suroviny dokonale vmíchaly. Použití čokoládového pudinku je klíčové, protože zlepšuje strukturu a dodává hloubku čokoládové chuti. Na krém vždy používám tučný tvaroh a mascarpone, které zajistí pevnost, a kysanou smetanu pro lehkou nakyslou chuť, která perfektně vyváží sladké těsto.

Recept na extra vláčný andělský perník s krémovou náplní

  • Celková doba přípravy (aktivní čas): 30 až 40 minut (těsto, krém, plnění)
  • Délka pečení v troubě: 30 až 40 minut
  • Počet porcí: 10 až 12 sytých porcí

Ingredience k přípravě andělského perníku (hrnkový recept)

Těsto:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 2 hrnky mléka
  • 1 hrnek oleje
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 1 balení čokoládového pudinku (prášku)
  • 2 vejce
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 3 lžíce holandského kakaa
  • 3 lžíce povidel nebo marmelády
  • 1 lžička skořice
  • 1 hrst mletých ořechů
  • 1 balení prášku do perníku

Na krém a náplň:

  • Tvaroh (tučný, množství dle potřeby)
  • Kysaná smetana (množství dle potřeby)
  • Mascarpone (množství dle potřeby)
  • Marmeláda (na promazání)
  • Cukr (dle chuti do krému)

Postup přípravy perníku z nebeské spižírny

Obrázek k receptu na andělský perník
Foto: Cooky.cz, recept na andělský perník

1. Nejprve si předehřejte troubu na 180 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem nebo vymažte tukem a vysypte moukou.

2. Ve velké míse smíchejte všechny sypké suroviny na těsto: hladkou a polohrubou mouku, cukr krystal, vanilkový cukr, čokoládový pudink (prášek), prášek do pečiva, prášek do perníku, kakao, skořici a mleté ořechy.

3. V menší nádobě smíchejte tekuté suroviny: mléko, olej a dvě vejce.

4. Tekutou směs postupně vmíchejte do sypké. Nakonec přidejte povidla nebo marmeládu a vše důkladně, ale krátce promíchejte, dokud se ingredience dokonale nespojí.

5. Těsto nalijte na připravený vyšší plech a rovnoměrně rozetřete.

Obrázek k receptu na andělský perník
Foto: Cooky.cz, recept na andělský perník

6. Perník vložte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 30 až 40 minut. Zda je perník upečený, ověřte špejlí – po vytažení by měla být suchá. Po upečení nechte perník úplně vychladnout.

7. Mezitím si připravte krém. Smíchejte tučný tvaroh, kysanou smetanu a mascarpone. Ochuťte cukrem dle libosti. Krém by měl být hladký a pevný.

8. Vychlazený perník prokrojte vodorovně napůl.

Obrázek k receptu na andělský perník
Foto: Cooky.cz, recept na andělský perník

9. Spodní část perníku potřete tenkou vrstvou marmelády.

10. Na marmeládu navrstvěte připravený smetanový krém.

11. Odkrojte okraje horního dílu perníku a zbylou část položte na krém. Okraje a odřezky rozdrobte na jemné kousky – to bude vaše „perníková hlína“.

Obrázek k receptu na andělský perník
Foto: Cooky.cz, recept na andělský perník

12. Vrchní část perníku pomažte tenkou vrstvou krému a posypte drobenkou z odřezků.

13. Nechte perník zchladit v lednici, aby krém ztuhl a chutě se propojily.

Recept na perník s polevou a mandlovými plátky

Božský obláčkový perník s mandlovými lupínky a čokoládovou ganache

Tipy redakce

  • Ztužení krému: Do krému vždy přidejte mascarpone, které zajistí jeho dokonalou pevnost a zabrání tomu, aby se po rozkrojení roztékal.
  • Ochucení kakaem: Použijte kvalitní holandské kakao, které má intenzivnější barvu a chuť. To podtrhne čokoládový tón pudinku a vytvoří krásný tmavý korpus.
  • Vláčnost z povidel: Povidla jsou klíčová pro vláčnost a mírně nakyslou chuť perníku. Vyměňte je za marmeládu s kousky ovoce jen v případě nouze.
  • Trik s okrajováním: Okraje perníku odřežte, aby moučník vypadal úhledně a vytvořila se drobenka. Tato drobenka nahrazuje klasické posypání a dodá dezertu efekt „krtkova dortu“.
Obrázek k receptu na nadýchaný perník s jablečnou náplní

Andělský perník s jablky a povidly: Domácí náplň, která se rozplývá v ústech

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest