Andělský perník je přesně ten typ moučníku, který si vás okamžitě získá svou vláčnou texturou a intenzivní čokoládovo-perníkovou chutí. Díky přídavku oleje, mléka, pudinku a povidel je těsto dokonale měkké a nevysušuje se. Navíc je tento perník povýšen na skutečný dezert tím, že je plněný lehkým smetanovým krémem a obalený drobenkou z odřezků, což ho činí podobným populárnímu krtkovu dortu. Je to oblíbená volba, když chci připravit něco slavnostnějšího a s minimem práce.
Z vlastní zkušenosti vím, že pro dosažení nadýchaného a vysokého perníku je důležité správné promíchání. Můj tip zní:Nejlepší je vymíchat těsto ručně nebo na nižší otáčky, aby se všechny suroviny jen spojily. Pěna z bílků není třeba, ale je důležité, aby se všechny sypké suroviny dokonale vmíchaly. Použití čokoládového pudinku je klíčové, protože zlepšuje strukturu a dodává hloubku čokoládové chuti. Na krém vždy používám tučný tvaroh a mascarpone, které zajistí pevnost, a kysanou smetanu pro lehkou nakyslou chuť, která perfektně vyváží sladké těsto.
Recept na extra vláčný andělský perník s krémovou náplní
- Celková doba přípravy (aktivní čas): 30 až 40 minut (těsto, krém, plnění)
- Délka pečení v troubě: 30 až 40 minut
- Počet porcí: 10 až 12 sytých porcí
Ingredience k přípravě andělského perníku (hrnkový recept)
Těsto:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 2 hrnky mléka
- 1 hrnek oleje
- 1 hrnek cukru krystal
- 1 balení čokoládového pudinku (prášku)
- 2 vejce
- 1 balení prášku do pečiva
- 1 balení vanilkového cukru
- 3 lžíce holandského kakaa
- 3 lžíce povidel nebo marmelády
- 1 lžička skořice
- 1 hrst mletých ořechů
- 1 balení prášku do perníku
Na krém a náplň:
- Tvaroh (tučný, množství dle potřeby)
- Kysaná smetana (množství dle potřeby)
- Mascarpone (množství dle potřeby)
- Marmeláda (na promazání)
- Cukr (dle chuti do krému)
Postup přípravy perníku z nebeské spižírny

1. Nejprve si předehřejte troubu na 180 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem nebo vymažte tukem a vysypte moukou.
2. Ve velké míse smíchejte všechny sypké suroviny na těsto: hladkou a polohrubou mouku, cukr krystal, vanilkový cukr, čokoládový pudink (prášek), prášek do pečiva, prášek do perníku, kakao, skořici a mleté ořechy.
3. V menší nádobě smíchejte tekuté suroviny: mléko, olej a dvě vejce.
4. Tekutou směs postupně vmíchejte do sypké. Nakonec přidejte povidla nebo marmeládu a vše důkladně, ale krátce promíchejte, dokud se ingredience dokonale nespojí.
5. Těsto nalijte na připravený vyšší plech a rovnoměrně rozetřete.

6. Perník vložte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 30 až 40 minut. Zda je perník upečený, ověřte špejlí – po vytažení by měla být suchá. Po upečení nechte perník úplně vychladnout.
7. Mezitím si připravte krém. Smíchejte tučný tvaroh, kysanou smetanu a mascarpone. Ochuťte cukrem dle libosti. Krém by měl být hladký a pevný.
8. Vychlazený perník prokrojte vodorovně napůl.

9. Spodní část perníku potřete tenkou vrstvou marmelády.
10. Na marmeládu navrstvěte připravený smetanový krém.
11. Odkrojte okraje horního dílu perníku a zbylou část položte na krém. Okraje a odřezky rozdrobte na jemné kousky – to bude vaše „perníková hlína“.

12. Vrchní část perníku pomažte tenkou vrstvou krému a posypte drobenkou z odřezků.
13. Nechte perník zchladit v lednici, aby krém ztuhl a chutě se propojily.
Božský obláčkový perník s mandlovými lupínky a čokoládovou ganache
Tipy redakce
- Ztužení krému: Do krému vždy přidejte mascarpone, které zajistí jeho dokonalou pevnost a zabrání tomu, aby se po rozkrojení roztékal.
- Ochucení kakaem: Použijte kvalitní holandské kakao, které má intenzivnější barvu a chuť. To podtrhne čokoládový tón pudinku a vytvoří krásný tmavý korpus.
- Vláčnost z povidel: Povidla jsou klíčová pro vláčnost a mírně nakyslou chuť perníku. Vyměňte je za marmeládu s kousky ovoce jen v případě nouze.
- Trik s okrajováním: Okraje perníku odřežte, aby moučník vypadal úhledně a vytvořila se drobenka. Tato drobenka nahrazuje klasické posypání a dodá dezertu efekt „krtkova dortu“.