Perníkový závin, lidově nazývaný „Sakrajda“, je tradiční moravský štrúdl, který svojí kombinací perníkového těsta a bohaté náplně dokáže potěšit každého milovníka sladkého. Tento pokrm má své místo nejen na vánočním stole, ale i jako výtečný dezert k odpolednímu kávičkování.
Název „Sakrajda“ pochází z lidového humoru, je odvozen od výrazu překvapení, který lidé často vyjádřili při ochutnání tohoto výjimečně chutného zákusku. Moravští pekaři si tímto vtipným názvem získali srdce zákazníků už v 19. století, kdy se tento pokrm poprvé objevil na trzích.
Recept na moravskou Sakrajdu s perníkem
Délka pečení v troubě 40 až 45 minut.
Ingredience pro přípravu
Perníkové těsto:
- 60 g másla
- 200 g hladké mouky
- 100 g žitné mouky
- 140 g cukru moučka
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 lžička mletého zázvoru
- 2 lžíce tekutého medu
- 1 vejce
- 3 lžíce mléka
- 1 lžíce rumu
- 1 lžička strouhaní citronové kůry
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 špetka soli
Povidlová náplň:
- 180 g kvalitních švestkových povidel
- 1 lžíce rumu
- 1 lžička mleté skořice
- 150 g jemně nasekaných vlašských ořechů
- špetka mletého badyánu
Na závěr:
- 1 vejce na potření
- 20 g másla
- 2 lžíce rumu
Postup přípravy Sakrajdy
1. Všechny suché ingredience promíchejte v míse.
2. Máslo nechte změknout a spolu s vejcem, mlékem, medem a rumem zapracujte do mouky.
3. Vyhnětejte hladké těsto a zabalte do potravinové fólie.
4. Těsto nechte odpočinout v lednici minimálně 30 minut, ideálně hodinu – získá tak lepší konzistenci a bude se lépe zpracovávat.
5. Povidla smíchejte s rumem a skořicí.
6. Ořechy nasekejte na menší kousky, ale ne příliš najemno.
7. Vychladlé těsto rozválte na pomoučené pracovní ploše do obdélníku o tloušťce asi 0,5 cm.
8. Těsto rovnoměrně potřete připravenou povidlovou směsí, posypte ořechy a špetkou badyánu.
9. Opatrně sviňte do rolády, konce pečlivě zavřete a celý závon položte švem dolů na plech s pečicím papírem.
10. Povrch potřete rozšlehaným vejcem a pečte 40 až 45 minut do zlatohnědé barvy.
11. Horký závon ihned potřete směsí rozpuštěného másla s rumem pro krásný lesk a vláčnost.

Voňavý perníkový závin plněný ořechy a sušenými švestkami
Tipy redakce
- Klíčem k dokonalé Sakrajdě je správná konzistence těsta – nesmí být ani příliš tuhé, ani lepkavé. Pokud potřebujete, přidejte po kapkách mléko nebo mouku.
- Před pečením můžete povrch jemně nařezat ostrým nožem do šikmých čárek – vznikne tak tradiční perníkový vzor a závin se během pečení nepraskne.
- Sakrajda je nejchutnější druhý den po upečení, kdy se všechny chutě dokonale propojí. Uchovávejte zabalená v kuchyňské utěrce při pokojové teplotě.
- Podávejte nakrájená na asi 2 cm silné plátky, ideálně s šálkem horké kávy nebo svařeného vína. Děti si oblíbí i s teplým mlékem.
