Perníkový závin, lidově nazývaný „Sakrajda“, je tradiční moravský štrúdl, který svojí kombinací perníkového těsta a bohaté náplně dokáže potěšit každého milovníka sladkého. Tento pokrm má své místo nejen na vánočním stole, ale i jako výtečný dezert k odpolednímu kávičkování.

Název „Sakrajda“ pochází z lidového humoru, je odvozen od výrazu překvapení, který lidé často vyjádřili při ochutnání tohoto výjimečně chutného zákusku. Moravští pekaři si tímto vtipným názvem získali srdce zákazníků už v 19. století, kdy se tento pokrm poprvé objevil na trzích.

Recept na moravskou Sakrajdu s perníkem

Délka pečení v troubě 40 až 45 minut.

Ingredience pro přípravu

Perníkové těsto:

  • 60 g másla
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g žitné mouky
  • 140 g cukru moučka
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 2 lžíce tekutého medu
  • 1 vejce
  • 3 lžíce mléka
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžička strouhaní citronové kůry
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 špetka soli

Povidlová náplň:

  • 180 g kvalitních švestkových povidel
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 150 g jemně nasekaných vlašských ořechů
  • špetka mletého badyánu

Na závěr:

  • 1 vejce na potření
  • 20 g másla
  • 2 lžíce rumu

Postup přípravy Sakrajdy

Obrázek k receptu na Sakrajdu
Foto: cooky.cz, Závin Sakrajda

1. Všechny suché ingredience promíchejte v míse.

2. Máslo nechte změknout a spolu s vejcem, mlékem, medem a rumem zapracujte do mouky.

3. Vyhnětejte hladké těsto a zabalte do potravinové fólie.

4. Těsto nechte odpočinout v lednici minimálně 30 minut, ideálně hodinu – získá tak lepší konzistenci a bude se lépe zpracovávat.

5. Povidla smíchejte s rumem a skořicí.

6. Ořechy nasekejte na menší kousky, ale ne příliš najemno.

7. Vychladlé těsto rozválte na pomoučené pracovní ploše do obdélníku o tloušťce asi 0,5 cm.

8. Těsto rovnoměrně potřete připravenou povidlovou směsí, posypte ořechy a špetkou badyánu.

9. Opatrně sviňte do rolády, konce pečlivě zavřete a celý závon položte švem dolů na plech s pečicím papírem.

10. Povrch potřete rozšlehaným vejcem a pečte 40 až 45 minut do zlatohnědé barvy.

11. Horký závon ihned potřete směsí rozpuštěného másla s rumem pro krásný lesk a vláčnost.

Obrázek receptu na perníkový závin plněný ořechy a sušenými švestkami.

Voňavý perníkový závin plněný ořechy a sušenými švestkami

Tipy redakce

  • Klíčem k dokonalé Sakrajdě je správná konzistence těsta – nesmí být ani příliš tuhé, ani lepkavé. Pokud potřebujete, přidejte po kapkách mléko nebo mouku.
  • Před pečením můžete povrch jemně nařezat ostrým nožem do šikmých čárek – vznikne tak tradiční perníkový vzor a závin se během pečení nepraskne.
  • Sakrajda je nejchutnější druhý den po upečení, kdy se všechny chutě dokonale propojí. Uchovávejte zabalená v kuchyňské utěrce při pokojové teplotě.
  • Podávejte nakrájená na asi 2 cm silné plátky, ideálně s šálkem horké kávy nebo svařeného vína. Děti si oblíbí i s teplým mlékem.
Obrázek k receptu: Perníkový závin

Výtečný perníkový závin: Voňavý perník, jak ho (možná) neznáte

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest