Některá jídla mluví sama za sebe. Stačí je položit na stůl a každý ví, že se servíruje něco výjimečného. Vepřová panenka obalená v plátcích anglické slaniny je právě takovým pokrmem. Na pohled krásná, po rozkrojení šťavnatá, na chuť plná vůní, které vás okamžitě přenesou do lepší restaurace i přesto, že jste pořád v pohodlí domova. A co je na tom nejlepší? Není to žádná věda, to chce trochu pozornosti při přípravě.

Panenka je nejjemnější část vepřového, proto je nutné ji připravovat velice jemně. Slanina ji nejen chrání před vysušením, ale také jí dodá šmrnc, slanost a chuť, která se krásně vpije do masa. Panenka upečená dozlatova, podávaná třeba s máslovou bramborovou kaší nebo restovanou zeleninou, bude chutnat každému, komu ji naservírujete. A přitom – zvládnete ji levou zadní.

Recept na vepřovou panenku obalenou ve slanině

Ingredience na přípravu panenky

  • 500 g vepřové panenky
  • 12 plátků anglické slaniny
  • steakové koření
  • sůl a pepř
  • olej

Ingredience na šťávu

  • 200 ml hovězího nebo zeleninového vývaru
  • sůl a pepř
  • steakové koření
  • jíška

Z čeho udělat bramborovou kaši

  • 1 kg brambor
  • mléko a sůl dle potřeby
  • 50 g másla

Postup přípravy panenky ve slanině

1. Vepřovou panenku nejdřív zbavíme blan a nakrájíme na stejně silné medailonky.

2. Každý zabalíme do plátku slaniny tak, aby byl pěkně zakrytý po obvodu a zlehka osolíme a okořeníme oblíbeným steakovým kořením.

3. Medailonky opečeme na rozpáleném oleji a nejprve necháme slaninu krásně zezlátnout a pak otočíme.

4. Jakmile je maso zatažené a slanina křupavá, maso vyndáme stranou a přikryjeme, aby zůstalo teplé.

5. Přilijeme trochu vývaru a vařečkou dobře promícháme se zbytky z pánve.

Obrázek receptu na Luxusní vepřovou panenku na bílém víně.

Luxusní šťavnatá vepřová panenka na bílém víně s hranolkami

6. Přidáme další špetku koření, podle potřeby dosolíme a necháme chvilku probublat.

7. Když chceme hustší omáčku, přimícháme trochu škrobu rozmíchaného ve vodě nebo lžičku jíšky.

8. Jakmile je omáčka hotová, vrátíme do ní medailonky a necháme je na mírném ohni prohřát, aby se krásně obalily chutí omáčky a zůstaly šťavnaté.

9. K tomu si připravíme klasickou bramborovou kaši – brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme je, rozšťoucháme, přidáme kousek másla a postupně vmícháváme horké mléko, dokud není kaše jemná a nadýchaná.

Vepřová panenka ve slaninovém závoji s bramborovou kaší.
Zdroj: freepik, Vepřová panenka ve slaninovém závoji s bramborovou kaší.

Pár tipů na závěr

  • Panenka je díky nízkému obsahu tuku vhodná i pro děti nebo lehce dietní stravování. Slaninový obal můžete nahradit šunkou nebo zcela vynechat, pokud chcete variantu light.
  • Pro slavnostní příležitost můžete ke kaši přidat například pečený česnek nebo lanýžový olej, což dodá luxusní šmrnc.
  • Zbytky panenky skvěle chutnají i studené. Nakrájené na tenké plátky se hodí na pečivo, do sendvičů nebo salátů.
Obrázek receptu na Basturmu z vepřové panenky - alternativu španělské sušené šunky.

Basturma z vepřové panenky – alternativa španělské sušené šunky

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest